«Εκτός συζήτησης η χρεούμενη αξία 900€/τμ για τις εργατικές κατοικίες»
ΑΘΗΝΑ. Στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της προσωρινής ενιαίας διοικούσας επιτροπής του άρθρου 1», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στη χρεούμενη αξία των εργατικών κατοικιών της Καλαμάτας, ενώ πρόβαλλε παρεμφερή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων κατοικιών. Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκος ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να μην προχωρήσει σε απόφαση που θα επιβάλλει την καταβολή 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών, καθώς όπως υπογράμμισε, το ύψος του συγκεκριμένου ποσού καθιστά την αποπληρωμή του αδύνατη. Μάλιστα, ο βουλευτής έκανε λόγο για ανησυχία που προήλθε από την επιβολή αξίας 900€/τμ για τις εργατικές κατοικίες της Σπάρτης.
Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο Θανάσης Πετράκος τόνισε:
«Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν από δύο μήνες σχεδόν από όλες τις εργατικές κατοικίες της χώρας έγιναν κινητοποιήσεις και με τη συντονιστική επιτροπή ήρθαμε και σας βρήκαμε στο γραφείο σας για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών και τα οποία η προσωρινή διοικούσα επιτροπή δεν τα επιλύει.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς πληροφορήθηκαν οι άνθρωποι ότι η χρεούμενη αξία των κατοικιών στην Σπάρτη προσδιορίστηκε στα 900 το τετραγωνικό μέτρο. Ζητάμε σήμερα να απαντήσετε τι γίνεται με τη χρεούμενη αξία των κατοικιών, διότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.
Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα που σχετίζεται με την αδικαιολόγητη καταβολή του λεγόμενου ΕΕΤΗΔΕ, όταν ο νόμος λέει «στην περίπτωση που καταβάλλεται το χαράτσι, όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής».
Όμως, υπήρξε μία απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, που ουσιαστικά παραχαράσσει το νόμο και διευκρινίζει ότι υπόχρεος του ΕΕΤΗΔΕ ως οιονεί επικαρπωτής είναι και ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου. Παρ’ ότι δεν έχουν γίνει οριστικά παραχωρητήρια αυτήν τη στιγμή, ζητά το Υπουργείο Οικονομικών από τους ανθρώπους που μένουν στις εργατικές κατοικίες να πληρώνουν το χαράτσι. Αυτό είναι παράνομο. Πρώτον, γιατί αντίκειται στον ίδιο το νόμο και δεύτερον, γιατί δεν έχουν πάρει και οριστικά παραχωρητήρια.
Τρίτο ζήτημα. Σας είχαμε πει ότι αρκετοί από τους δικαιούχους των κατοικιών Καλαμάτα-8 και Καλαμάτα-9 (πέρα από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη χρεούμενη αξία) διέθεσαν χρήματα από την τσέπη τους να αποκαταστήσουν σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και βλάβες που υπήρχαν στα σπίτια, για να μπορέσουν να κατοικήσουν. Ζητάνε το απλό οι άνθρωποι, δηλαδή αυτά τα χρήματα που κατέβαλαν να συμψηφιστούν στις οφειλές που καταβάλλουν. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο λογική απαίτηση από τους ανθρώπους αυτούς..
Τέταρτο ζήτημα: Υπάρχουν προβλήματα και στην Καλαμάτα και αλλού σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο, την πολεοδομία, το κτηματολόγιο. Είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν.
Ένα πέμπτο ζήτημα είναι όλες οι παλιές εργατικές κατοικίες. Όλες οι παλιές εργατικές κατοικίες τυπικά έχουν πρόβλημα πολεοδομικό, πρόβλημα νομιμοποίησης, επειδή τότε ο νόμος δεν υποχρέωνε να υπάρχουν άδειες από την πολεοδομία κλπ με όλες τις διατυπώσεις. Στη συνέχεια άλλαξε, αλλά δεν υπήρξε κάποια διευκρίνιση που να καλύπτει όλες τις παλιές.
Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά που απασχολούν τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πιο μεγάλη ανέχεια και ζητάμε να μας δώσετε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά που σας θέτουμε.
Είναι αδύνατον οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών Καλαμάτα 8 και Καλαμάτα 9 αλλά και στους υπόλοιπους συνοικισμούς των εργατικών κατοικιών της χώρας μας να τους ζητήσετε να πληρώσουν 900 ευρώ το τ.μ. Πρέπει να φύγει κάτι τέτοιο από την σκέψη σας».