Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη- Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός
Η δήλωση Μητσοτάκη
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκπρόσωπος Σούνακ: Κανένα πλάνο για αλλαγή στα σχέδια αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει «κανένα πλάνο» ώστε να διευκολύνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα, λίγο πριν ακυρωθεί η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι θα πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση με τον Σούνακ στο Λονδίνο, ωστόσο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Σούνακ ήταν «απόλυτος» στην άποψή του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».
«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε.
«Νομικά, είναι ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση -- πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν έχουμε πλάνα για να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στη Βρετανία για να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε τη συλλογή από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο με τον πίνακα της Μόνα Λίζα.
Η Αθήνα ασκούσε πιέσεις στο Λονδίνο για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα Γλυπτά στο πλαίσιο κάποιου είδους δανείου, είπε στο BBC. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή τους με δανεισμό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει επίσης το θέμα στον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Σημειώνεται δε, ότι η συλλογή 2.500 ετών εκτίθεται στο μουσείο του Λονδίνου από το 1817.
Με πληροφορείς του AFP/ΕΡΤ