ΑΘΗΝΑ. Τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών ώστε να επιτευχθεί συντονισμός όλων των αρμόδιων πολιτειακών θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα πολυδιάστατης παραβατικότητας σε περιοχές που διαβιούν ΡΟΜΑ, ζητεί με ερώτηση της στη Βουλή η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η βουλευτής τονίζει ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σπαρτιατών και περιοχών του Δήμου Ανατολικής Μάνης ζουν σε καθεστώς φόβου, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων εγκληματικότητας των ΡΟΜΑ, που ωθούν στα όριά της την ανοχή και αντοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ζητά, επίσης, να ενημερωθεί για τις κατασταλτικές αλλά και τις προληπτικές πολιτικές που ασκούν ήδη αλλά και προτίθενται να ασκήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο το κοινωνικό σύνολο, όσο και η ίδια η κοινότητα των ΡΟΜΑ, καθώς και για το ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σπαρτιατών και περιοχών του Δήμου Ανατολικής Μάνης του Νομού Λακωνίας ζουν σε καθεστώς φόβου, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων εγκληματικότητας των ΡΟΜΑ, που ωθούν στα όριά της την ανοχή και αντοχή της τοπικής κοινωνίας.

Δεν αρκούν οι περιστασιακές αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά επιβάλλεται συντονισμός όλων των αρμόδιων πολιτειακών θεσμών, ώστε να επιδειχθεί η απαιτούμενη βούληση της Πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα πολυδιάστατης παραβατικότητας σε κάποιες περιοχές που διαβιούν ΡΟΜΑ.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν :

- Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας στις εν λόγω περιοχές.

- Η φοροδιαφυγή που προέρχεται από τους ΡΟΜΑ, ελλείψει συστηματικού ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στους τόπους διαβίωσης των ΡΟΜΑ, καθώς και οι παράνομες ηλεκτροδοτήσεις των κτισμάτων τους.

- Η επικινδυνότητα που προκαλείται στη διαβίωση όχι μόνο των ΡΟΜΑ αλλά και των περιοίκων από τη μη τήρηση των δημόσιων κανόνων υγιεινής, καθώς και από τη μη συμμόρφωση στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών.

- Η οδική επικινδυνότητα των ΡΟΜΑ, χωρίς δίπλωμα οδήγησης, κυρίως ανηλίκων, και με ανασφάλιστα στην πλειοψηφία τους οχήματα.

- Η αδυναμία του κράτους πρόνοιας να ελέγξει πόσα από τα προνοιακά επιδόματα λαμβάνουν οι πραγματικά δικαιούχοι.

- Η αδυναμία των θεσμών εκπαίδευσης να ελέγξουν αν τα ανήλικα παιδιά των ΡΟΜΑ, σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, παρακολουθούν πραγματικά και συστηματικά τη δημόσια εκπαίδευση, όταν μάλιστα έχει θεσπιστεί ετήσιο επίδομα 300€ για κάθε παιδί-μαθητή υποχρεωτικής εκπαίδευσης των οικογενειών εκείνων, που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 €.

- Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, οι οποίες, σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα των ΡΟΜΑ, έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την «απώλεια» μαρτύρων και αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων,

- όσο και –κατ’ επέκταση- την επίταση του αισθήματος της αρνησιδικίας και την επικράτηση πολύμορφης ανομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή φοβούμαι ότι σε μία εποχή πολλαπλής κοινωνικής έντασης μπορεί να ενθαρρυνθούν φαινόμενα αυτοδικίας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1.- Πώς προτίθενται να συνεργαστούν, προκειμένου να επιχειρήσουν από κοινού να επαναφέρουν το νόμο και την τάξη στις περιοχές που εμφανίζεται αυξημένη παραβατικότητα των ΡΟΜΑ;
2.- Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες, στις οποίες προτίθενται να προβούν για να κατευναστεί η κοινωνική ένταση;
3.- Ποιες κατασταλτικές αλλά και προληπτικές πολιτικές ασκούν ήδη και ποιες προτίθενται να ασκήσουν για να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο αλλά και η ίδια η κοινότητα των ΡΟΜΑ;
4.- Ποιο είναι το ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ;»