«Ολιστική προσέγγιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου την περίοδο 2019-2023» - Για να κρίνεις καλύτερα!
Η απόφαση του πολίτη στις εκλογές θα ήταν καλό να συμπεριλάβει ως κριτήριο και τα αποτελέσματα της ερευνητικής μελέτης που εκπόνησε η δρ Ελένη Κιούση – Αυξήθηκαν οι απαντήσεις των υπουργών, εργατικότερα τα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, η κλιματική αλλαγή δεν αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικού διαλόγου
ΕΛΛΑΔΑ. Ερευνητική μελέτη που εκπόνησε η συμπατριώτισσά μας, Σπαρτιάτισσα, Έλενα Κιούση, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και διευθύντρια κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάζει η εφημερίδα «Η Καθημερινή», στο σημερινό φύλλο της (σελ.5, τίτλος εφημερίδας: «Ο “χάρτης” της Βουλής του 2019»). Η μελέτη έχει τίτλο: «Ολιστική προσέγγιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου την περίοδο 2019-2023» και διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία «insocial»
Από την έρευνα προκύπτουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις τόσο για τα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη θεματολογία τους που αξιοποίησε η αντιπολίτευση όσο και για την ανταπόκριση της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ειδικότερα:
- Ως προς τα προφορικά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, εκείνα που απαντήθηκαν από υπουργούς αυξήθηκαν κατά 47,6% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, προσήλθαν υπουργοί για να απαντήσουν στο 75,6% του συνόλου των επίκαιρων ερωτήσεων. Συνεπώς, το «επιτελικό» κράτος λειτούργησε ως προς τη δέσμευση θεσμικής και δημοκρατικής λογοδοσίας της κυβέρνησης στη Βουλή.
- Η ελάσσων αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αναλογικά με τον αριθμό των βουλευτών της, «έπιασε» και ξεπέρασε σε όγκο δραστηριότητας τα μεγέθη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ). Πρώτο στις προφορικές ερωτήσεις που συζητήθηκαν ήταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στις γραπτές η Ελληνική Λύση.
- Ενδιαφέρουσα – όσο και λυπηρή – είναι η διαπίστωση ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτέλεσε από μόνη της αντικείμενο κοινοβουλευτικού διαλόγου – ούτε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων – παρά μόνον δευτερογενώς, ως η βασική αιτία των ακραίων καιρικών μεταβολών και φαινομένων που έπληξαν κυρίως την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Συνολικά, στην κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2023 κατατέθηκαν 48.140 γραπτά και προφορικά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως: αναφορές, ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις, επίκαιρες επερωτήσεις, αναφορές, αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) και ερωτήσεις με ΑΚΕ. Καταγράφηκαν 21 υποθέσεις ειδικών διαδικασιών, όπως: αιτήματα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, προτάσεις δυσπιστίας, προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αιτήματα για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, κ.ά.
Η Ελένη Κιούση
Η Ελένη Κιούση γεννήθηκε στη Σπάρτη και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon - Sorbonne από το οποίο απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Τραπεζικό και Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της τράπεζας «Société Générale» στο Παρίσι και άσκησε δικηγορία στην Αθήνα. Από το 2000 υπηρέτησε στη Βουλή των Ελλήνων ως συνεργάτης του A’ Αντιπροέδρου και στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου. Από το 2012 ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στη Βουλή των Ελλήνων και από το 2017 είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Έχει συγγράψει Εγχειρίδιο Μελέτης για τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (1999) με τίτλο: «Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης - Εισαγωγή στο δίκαιο».
Δείτε εδώ την μελέτη
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις