Ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς παραμένει το στρατόπεδο «Σχη Κων/νου Δαβάκη» (ΚΕΕΜ), σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας στη Βουλή, ανακοινώνοντας την τελική απόφαση του υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας στρατοπέδων και Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) του Στρατού Ξηράς.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου προβλέπει διατήρηση των στρατοπέδων Σπάρτης και Καλαμάτας, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά ως Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία του ΚΕΜΧ Ναυπλίου, ενώ η 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη θα λειτουργεί ως Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού).

Η απάντηση του υφυπουργού Άμυνας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ανδριανού, έχει ως εξής:

«Κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣΝΣ), αποφασίστηκε η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης και η αποκλειστική λειτουργία των παρακάτω ΚΕΝ για κάλυψη αναγκών του Στρατού Ξηράς:

1. ΚΕΤΘ (Αυλώνα Αττικής)
2. ΚΕΠΒ (Θήβα)
3. ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο Αττικής)
4. ΚΕΕΜ (Σπάρτη)
5. ΚΕΥΠ (Λαμία)
6. ΚΕΝ Καλαμάτας (Καλαμάτα)
7. 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι)
8. 586 ΤΠ (Γρεβενά) ως εναλλακτικό.

Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τη λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης όσων κατανεμήθηκαν στον Στρατό Ξηράς, αποκλειστικά στα οκτώ (8) προαναφερόμενα ΚΕΝ είναι τα παρακάτω:

1. Η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, αφού με τη σχετική απόφαση κλείνουν οριστικά δέκα τέσσερα (14) από τα είκοσι τρία (23) ΚΕΝ που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται πόροι και προσωπικό, οι οποίοι θα διατεθούν ανάλογα στα υπόλοιπα ΚΕΝ για βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαβίωσης των νεοσυλλέκτων καθώς και για κάλυψη λοιπών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Η χωρητικότητα των ΚΕΝ και οι εγκαταστάσεις τους. Αποφασίστηκε η διατήρηση των ΚΕΝ με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΤΘ, ΚΕΠΒ, ΚΕΕΜ) και αυτών που διαθέτουν τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΝ Καλαμάτας, 586 ΤΠ).

3. Η κοινή εκπαίδευση των οπλιτών και των τριών Κλάδων. Η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού ΚΕΝ όπου θα κατατάσσονται όλοι οι οπλίτες του ΠΝ και της ΠΑ καθώς και οπλιτών του ΣΞ θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης της εκπαίδευσής τους καθόσον πέραν της βασικής εκπαίδευση θα υπάρχει κοινή εκπαίδευση στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ), στο οποίο εκπαιδεύονται πλέον όλοι οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως Κλάδου. Η κοινή εκπαίδευση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη μεταφορά εφέδρων από έναν κλάδο σε άλλο.

Η 124 ΠΒΕ επιλέχθηκε ως Διακλαδικό Κέντρο Κατάταξης καθώς οι εγκαταστάσεις της είναι επαρκείς, πρόσφατα ανακαινισμένες και προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους νεοσυλλέκτους, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανύψωση του ηθικού τους και στην αφομοίωση της εκπαίδευσης.

Το ΚΕΜΧ θα λειτουργήσει και για την 2012 ΣΤ’ ΕΣΣΟ (Νοε 12) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), χωρητικότητας 800 Ν/Σ οπλιτών, για την παροχή αρχικής εκπαίδευσης στους οπλίτες θητείας και ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) χωρητικότητας 100 οπλιτών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε αριθμό ειδικοτήτων ΜΧ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αποσκοπώντας στην πλέον ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων, οι οποίοι έχουν σημαντικά περιοριστεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, θα επανεξετάσει στο προσεχές χρονικό διάστημα και τη λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) του ΣΞ από μηδενικό βάση».