ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και των δύο επίκουρων εισαγγελέων, οι οποίοι διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, προς την Κομισιόν.

Σύντομο ιστορικό

Μετά τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς καθώς και οι 2 επίκουροι εισαγγελείς κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Η δίωξη της Τουλουπάκη, επικεφαλής της διερεύνησης του σκανδάλου στην Ελλάδα η οποία και καθαιρέθηκε με την κατάργηση της Εισαγγελίας (!), έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 346 εκ. δολαρίων

Υπενθυμίζεται ότι για το σκάνδαλο, η Novartis πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρότι η γνωμοδότηση έγινε τυπικά δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς, καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της διαρκώς κλιμακούμενης υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν την Κομισιόν αν θεωρεί ότι οι στοχευμένες διώξεις κατά των δημοσιογράφων και των εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis συνιστούν υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και αν σκοπεύει να εξετάσει ενδελεχώς και σε συσχέτιση, τις ποινικές αυτές διώξεις στην επόμενη Έκθεση για το Κράτος Δικαίου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως έχει

  • Θέμα: «Ποινική δίωξη κατά της πρώην Εισαγγελέα και πρώην Επίκουρων Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis»

Σε συνέχεια των διώξεων κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά της πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και των 2 Επίκουρων Εισαγγελέων, οι οποίοι διερευνούσαν την υπόθεση.

Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας και της κατάχρησης εξουσίας. Η δίωξη της πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η οποία ηγείτο της διερεύνησης του σκανδάλου στην Ελλάδα και καθαιρέθηκε με την κατάργηση της Εισαγγελίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω σκάνδαλο, η Novartis πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, από τον Δεκέμβριο του 2020, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε πλήρη ολομέλεια, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διενέργειας μιας σειράς δικαστικών, εξώδικων και διοικητικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, παρότι η γνωμοδότηση έγινε τυπικά δεκτή από τους αρμόδιους Υπουργούς, καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της διαρκώς κλιμακούμενης υποβάθμισης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Θεωρεί ότι οι στοχευμένες διώξεις κατά των δημοσιογράφων και των εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis συνιστούν υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;
  • Σκοπεύει να εξετάσει ενδελεχώς και σε συσχέτιση τις ποινικές αυτές διώξεις στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις