Τηλεδιάσκεψη από το ΚΙΝ.ΑΛ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη Λακωνία
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη Λακωνία
ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής διοργάνωσε τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου στις 18:00, ψηφιακή πολιτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής περιοδείας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κας Φώφης Γεννηματά στην Πελοπόννησο, με θέμα: «Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Λακωνία».
Η τηλεδιάσκεψη, διεξήχθη με τη συμμετοχή της κας Έφης Χαλάτση και του κ. Γιάννη Μεϊμάρογλου, μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ως ομιλητών, των Προέδρων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Λακωνίας και των Μελών της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Λακωνίας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Λακωνίας, κ. Νίκος Κουφός, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε τα εξής:
«Όλοι εμείς που ανήκουμε πολιτικά στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι δικές μας Κυβερνήσεις κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με τομές και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής αλλαγής, κατόρθωσαν να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στη χώρα μας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τη στερέωση και το βάθεμα της Δημοκρατίας, όσο και στο οικονομικό και κοινωνικό τομέα μέσω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε νέα πνοή στον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων υποδομών.
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μερίμνησαν για την εθνική ασφάλεια, με τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας, την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε άνθρωπο αυτού του τόπου, την ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού Προγράμματος για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την οικονομική ενδυνάμωση των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης, την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων δια των οποίων η χώρα απέκτησε τεράστια οφέλη και κυρίως τη μορφή ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, όπως και για την ίδρυση θεσμών και νόμων, που διαφυλάσσουν την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σχετικά τώρα με το σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δια της οποίας είναι δυνατό να επιτευχθεί η άκρως απαραίτητη, παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, εμείς από το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να συμβάλλουμε θετικά στη σύνταξη και υλοποίηση ενός Προοδευτικού Προγράμματος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τη δίκαιη και σωστή κατανομή των πόρων του Προγράμματος, έτσι όπως το έχει διατυπώσει η Πρόεδρός μας, κα Φώφη Γεννηματά: “Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική ανταποδοτικότητα, επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή”».
Στη συνέχεια η κα Έφη Χαλάτση στην ομιλία της για την ανασυγκρότηση της οικονομίας στη Λακωνίας, κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:
«Επειδή όμως σήμερα βρισκόμαστε σε μια αγροτική περιοχή με ονομαστά προϊόντα θα σας παρουσιάσω και τις ειδικότερες προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ καθοριστικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελλάδα του μέλλοντος.
- Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον Αγροτικού και ενός Κτηνοτροφικού Πάρκου με δημιουργία αντίστοιχου φορέα εξαγωγών.
- Οι συνεταιρισμοί και οι μικτές επιχειρήσεις συμμετέχουν και οργανώνονται ως δίκτυα για να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναπτύξουν δίκτυα εξαγωγών των προϊόντων.
- Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών.
- Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, για την μείωση του κόστους ενέργειας στην παραγωγή.
- Εκπαίδευση αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή όπως πχ: γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι με λιγότερα ζώα επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγή.
- Στήριξη των παραγωγών με ουσιαστικές και αποτελεσματικές χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο με τη μορφή των μέχρι τώρα επιδοτήσεων.
- Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
- Μείωση της φορολογίας, καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης.
- Αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση, με σκοπό την εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, με μείωση του κόστους παραγωγής. Π.χ. για τη Λακωνία (ταμιευτήρες νερού, επί των ποταμών Ευρώτα και Οινούντα ή Κελεφίνα, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των εκτεταμένων συστηματικών αγροτικών καλλιεργειών της κεντρικής Λακωνίας – περιοχή Σκάλας και Βλαχιώτη.
- Κίνητρα για να αναδιαρθρωθούν οι καλλιέργειες χαμηλής απόδοσης και να αναπτυχθούν νέες επενδύσεις σε δυναμικές καλλιέργειες, με ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.
- Άμεση καταβολή το ταχύτερο, όλων των οφειλόμενων ποσών από τον ΕΛΓΑ και όλων των εκκρεμών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Επίσης απαιτείται η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει άμεσα, τι έχει συμφωνήσει για την νέα ΚΑΠ, που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας».
Ο κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου, αφού τόνισε ότι το μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ερείπια - εννοώντας την κατεστραμμένη οικονομία – ανέπτυξε τους τέσσερις πυλώνες, που έχει σχεδιάσει το κίνημα Αλλαγής για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
- Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους
- Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση / συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.
Τέλος, όλοι οι Πρόεδροι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Λακωνίας, όπως και ο Δήμαρχος Σπάρτης, αφού περιέγραψαν τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στη Λακωνία και τη χαρακτήρισαν ως κατεστραμμένη με ζοφερή προοπτική, διατύπωσαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανασυγκρότησή της, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η πολιτική διαβούλευση με τη συμμετοχή των πολιτών για την κατανομή των πόρων του Ταμείου και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής είναι θετική και ωφέλιμη. Οι διαπιστώσεις – προτάσεις, συνοπτικά και ανά Τομέα, ιεραρχούνται ως εξής :
- Δημόσιες υποδομές
- Ο οδικός άξονας Λεύκτρου – Σπάρτης είναι κοστοβόρος, καθότι η μεγαλύτερη απόσταση που δημιουργείται, επιβαρύνει οικονομικά όσους τον χρησιμοποιούν.
- Κατασκευή δύο σύγχρονων οδικών αξόνων, που θα ενώνουν τη βόρεια Λακωνία με τα δύο άκρα της στον νότο, καθώς και ένας τρίτος που θα ενώνει τη Μονεμβάσια με τη Νεάπολη Βοιών. Κατασκευή νέας γέφυρας επί του ποταμού Ευρώτα στη Σκάλα και εγκατάλειψη της απαρχαιωμένης και άκρως επικίνδυνης μεταλλικής γέφυρας, χαρακτηριζόμενης πλέον ως διατηρητέο μνημείο.
- Κατασκευή ταμιευτήρων νερού επί των ποταμών, Ευρώτα και Κελεφίνας με κατάλληλα αρδευτικά δίκτυα, που θα φθάνουν στις γόνιμες και προσοδοφόρους περιοχές της Λακωνικής ενδοχώρας.
- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που θα προστατεύουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Η Λακωνία έχει δοκιμασθεί από καταστρεπτικές πλημμύρες, κατά τα τελευταία χρόνια.
- Ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ. Εξοπλισμός του Νοσοκομείου Σπάρτης με Μονάδα Στεφανιογραφίας στην Καρδιολογική Κλινική, με ίδρυση ΜΕΘ, κυρίως λόγω έκτακτων και σοβαρών περιστατικών, εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων. Εξοπλισμός του Νοσοκομείου Μολάων με Αξονικό Τομογράφο για αποφυγή των τεράστιων δαπανών μετακίνησης για μια διάγνωση, στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Τα Πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία και τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας, σε κωμοπόλεις με τεράστιο αριθμό επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η Ελαφόνησος και η Νεάπολη Βοιών, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στην παροχή υγειονομικής φροντίδας σε μόνιμους κατοίκους και τουρίστες, γι’ αυτό απαιτείται ανασχεδιασμός και αναβάθμιση της Περιφερειακών Δομών Υγείας.
- Διάθεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος της Προσχολικής Αγωγής κυρίως στην πόλη της Σπάρτης, όπου τα περισσότερα Νηπιαγωγεία, στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών ή άλλων κτιρίων, οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιούν για προαύλιο τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, ενώ πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος για τα νήπια από τα αυτοκίνητα, τα οποία διέρχονται σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας.
- Μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο. Σύνδεση της Σπάρτης και της Λακωνίας με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.
- Επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Πυρί Λακωνίας, με ανακαίνιση των βοηθητικών οικοδομημάτων του.
- Πρωτογενής Τομέας
- Αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις
Χρηματοδοτική ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων για βελτίωση των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου αντίστοιχα, των προϊόντων και των μέσων παραγωγής τους. Για τα αγροτικά προϊόντα της Λακωνίας, βρώσιμη ελιά, λάδι και πορτοκάλι δε προοιωνίζονται καλύτερες ημέρες. Η πρόσφατη αύξηση της τιμής στο πορτοκάλι είναι λόγω της πανδημίας. Το ελαιόλαδο έχει χάσει τόσο πολύ την αξία του, που η τιμή του, σχεδόν ισούται με αυτή του νερού. Ανάγκη για άμεση προώθηση των προϊόντων των μικρών παραγωγών σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, τόσο στον παραγωγό, όσο και στην εθνική οικονομία. Επιστημονική συμβουλευτική των κτηνοτρόφων για γενετική βελτίωση των ζώων τους και των αγροτών - παραγωγών για νέες δυναμικές καλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό.
- Αλιεία
Οικονομική στήριξη των Λακώνων αλιέων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και εξασφάλιση των μέσων βιωσιμότητας του επαγγέλματός τους.
- Εμπορικές επιχειρήσεις
Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Άμεση παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την κατάσταση της αγοράς της Σπάρτης την επιδεινώνει η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, η αποχώρηση των οικονομικών μεταναστών, η μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών και η μη προσέλευση νεοσύλλεκτων στρατιωτών στο ΚΕΕΜ. Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID‐19.
- Τουριστικές επιχειρήσεις και μαζική εστίαση.
Η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίσθηκε ως τραγική λόγω των μηδενικών κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Η εστίαση έπρεπε να είναι ανοικτή. Είναι ανάγκη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού, ώστε να αξιοποιηθούν τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Λακωνίας, όπως η πολυμορφία και το φυσικός κάλλος της, η τεράστια ακτογραμμή της, τα ιστορικά μνημεία, η παραδοσιακή κουζίνα με τα ντόπια διατροφικά προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης, καθώς και η δυνατότητα της οδικής πρόσβασης των επισκεπτών, χωρίς τις δεσμεύσεις των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που υπάρχουν για τα νησιά μας. Το 2020, λειτούργησε μόνο ο οδικός τουρισμός. Οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνδεθούν με τον ντόπιο πρωτογενή τομέα και να προμηθεύονται τα προϊόντα που καταναλώνουν από Λάκωνες παραγωγούς.
- Πολιτιστικό απόθεμα
Ανάπτυξη κατάλληλων Προγραμμάτων για προσέλκυση εισοδημάτων από το εξωτερικό. Με επίκεντρο την ιστορία μας και χωρίς να απαιτούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, που δεν υπάρχουν, μπορούμε να διοργανώσουμε πολιτιστικές και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν πολλοί αθλητές κυρίως από το εξωτερικό, όπως δρομείς, μαραθωνοδρόμοι κ.ά., οι οποίοι θα παραμείνουν στη Λακωνία για μία τουλάχιστον εβδομάδα, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα γενναίο πρόγραμμα ανασκαφής της Αρχαίας Σπάρτης και να αναδειχθεί η ιστορία της μέσω του νέου Μουσείου.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, συμμετείχαν ως καλεσμένοι, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Γιάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, κ. Νίκος Μηνακάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, κ. Δημήτριος Πολλάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Λακωνίας, κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης, κ. Βασίλης Τσαρούχας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, κ. Κώστας Σταμάτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας, κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει λόγω τεχνικών δυσχερειών και απέστειλε χαιρετισμό, όπως επίσης χαιρετισμό απέστειλε με μήνυμά του ο πρώην Βουλευτής Λακωνίας και Υπουργός, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ενώ η πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, κα Τασία Κανελλοπούλου, χαιρέτησε την εκδήλωση ως συμμετέχουσα.