Κρητικός: «Απαιτείται καλύτερος συντονισμός για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο» Σπάρτης
«Η νέα Σπάρτη πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο την ιστορική της μνήμη! Και η αποκατάσταση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου υπηρετεί τον σκοπό αυτό.»
ΣΠΑΡΤΗ. Πολλά τα βήματα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός με Α.Π. 10333/1-10-2020 και με θέμα: «Χρονοδιάγραμμα εξέλιξης αποκατάστασης παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Σπάρτης». Από τη απάντηση διαφαίνονται σημαντικά σημεία, τα οποία φανερώνουν τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, τα οποία είναι αρκετά. Ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας:
• Η σύσταση του Τεχνικού Συμβουλίου και η γνωμοδότηση του για τα ποσοστά επικαιροποίησης, προς το οποίο έχει υποβληθεί σχετική εισήγηση.
• Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου να προκηρυχθεί ο Διαγωνισμός ανάδειξης μελετητικού σχήματος.
• Η επικαιροποιημένη Μελέτη να υποβληθεί προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και ακολούθως να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
• Εν συνεχεία, να ακολουθήσει η εκ νέου υποβολή του φακέλου για την έκδοση Άδειας Δόμησης στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπάρτης και μόλις αυτή εκδοθεί, να προχωρήσει το Τεχνικό Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στη δημοπράτηση για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου και η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου.
Επίσης όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου το έργο δεν είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2020, καθώς μέχρι το 2015 δεν είχαν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις μέχρι εκείνη την στιγμή. Ως εκ τούτου, το έργο 2007ΣΕ04400010 έκλεισε στις πληρωμές του και δεδομένης της ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου, εντάχθηκε εκ νέου στο ΠΔΕ στη ΣΑ Μ044, στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε πρώτο στάδιο, νέο έργο που αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για διαρρυθμίσεις, επεκτάσεις, επισκευές και λοιπές συναφείς επιστημονικές υπηρεσίες, των κτιρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των Δημόσιων Βιβλιοθηκών με συγκεκριμένη πρόβλεψη για το εν λόγω κτίριο.
Ο κ. Κρητικός δήλωσε σχετικά: «Όπως έχω δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή θα παρακολουθώ το θέμα και θα ασκήσω προς πάσα κατεύθυνση πίεση για την άμεση σύσταση του Τεχνικού Συμβουλίου πού θα εξετάσει και θα γνωμοδοτήσει υπέρ της ανάγκης επικαιροποίησης της υπάρχουσας Μελέτης έτσι ώστε να μην χαθούν οι χρηματικοί πόροι αλλά και πολύτιμος χρόνος. Πρέπει να αναδείξουμε τα ιστορικά κτίρια και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά το νήμα της τοπικής κληρονομιάς. Το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που αναγέρθηκε, το έτος 1837 στη νέα Σπάρτη, μετά το διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα στις 20 Οκτωβρίου 1834. Η νέα Σπάρτη πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο την ιστορική της μνήμη! Και η αποκατάσταση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου υπηρετεί τον σκοπό αυτόν».