ΑΡΚΑΔΙΑ. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία σε ηλικία 40 ετών και στα 45 του ανέλαβε κυβερνητική θέση, με δύσκολο χαρτοφυλάκιο, αυτό του απόδημου Ελληνισμού. Ιατρός χειρουργός - ορθοπεδικός στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Λαϊκό. Λέκτορας και εν συνεχεία επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την ιατρό - βιοπαθολόγο Χρύσα Σαλδάρη και έχει δύο παιδιά, τη Νεφέλη, που είναι 11 ετών, και τον Αλκή, που είναι 6,5 ετών. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, που μίλησε στα «Παραπολιτικά».

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα σημεία:

«Θεωρώ - και πιστεύω ότι και η πλειονότητα των Ελλήνων συμφωνεί μαζί μου - ότι είναι σπάνιο για μια κυβέρνηση να έχει κάνει τόσο πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά όταν ως κυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες οικονομικές, γεωπολιτικές και υγειονομικές προκλήσεις. Πιστεύω ότι, στον βαθμό του εφικτού, ήμασταν αποτελεσματικοί στην ενίσχυση της οικονομίας μας, στη διαφύλαξη των συνόρων και της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. Τις επιτυχίες αυτές τις πιστώνονται όλοι οι Ελληνες! Όλοι μαζί πετύχαμε!

… Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλεί, διχάζει και προσβάλλει τον οικουμενικό της χαρακτήρα, καθώς αποτελεί σημαντικότατο σύμβολο του χριστιανισμού, αλλά και παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Χριστιανό, αλλά και σε κάθε πολιτισμένο και σκεπτόμενο άνθρωπο η εξέλιξη αυτή μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί. Πρέπει, ωστόσο, να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές, αλλά για ένα διεθνές θέμα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το αναδείξουμε, ώστε η διεθνής κοινότητα να καταλάβει ότι η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, ότι δεν λογαριάζει κανέναν και ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

… Η πανδημία του κορονοϊού μάς έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες, που επηρέασαν τις ζωές όλων μας και φυσικά και των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνει τους Έλληνες ομογενείς, πρώτιστα στο πεδίο των επαναπατρισμών. Επιπλέον, ήταν προσωπική μου επιλογή να προχωρήσουμε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σε στοχευμένες κινήσεις, για να τονώσουμε το ηθικό των απανταχού Ελλήνων και να κρατήσουμε ζωντανό τον δεσμό τους με την πατρίδα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.


… Η παιδική και η νεανική μου ηλικία είναι γεμάτη όμορφες αναμνήσεις. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τρίπολη και είχα την τύχη να απολαύσω την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά που προσφέρει μια επαρχιακή πόλη. Δεν κατάγομαι από πλούσια οικογένεια και, παρότι είχα πάντα την επαρκή στήριξη των γονιών μου, ως νέος έκανα αρκετές ευκαιριακές δουλειές, ειδικά τα καλοκαίρια, προκειμένου να εξασφαλίσω ένα πρόσθετο χαρτζιλίκι.

…Η Ιατρική ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μου αγάπη. Αυτό που από την πρώτη στιγμή με συγκλόνιζε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα είναι ο πόνος των μικρών παιδιών…

…Δεν είναι δυνατόν να έχεις γεννηθεί και να έχεις μεγαλώσει στην Τρίπολη και να μην είσαι ένθερμος υποστηρικτής του Αστέρα, ο οποίος έχει αξιοθαύμαστη πορεία την τελευταία δεκαετία. Με κάθε ευκαιρία παρακολουθώ παιχνίδια του στο γήπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», στην πόλη μου.

…Αν και αγαπώ πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αρκαδία, η οποία θεωρώ ότι διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό ορεινών και παράλιων τοπίων, αν έπρεπε να επιλέξω έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό, αναμφίβολα θα ήταν τα Χανιά. Εκεί έχω περάσει πολλά καλοκαίρια μου και πάντα ψάχνω να βρω χρόνο να τα επισκεφθώ. Αγαπημένη μου παραλία είναι αυτή της Αγίας Μαρίνας, αν και το γραφικό λιμάνι των Χανίων είναι πραγματικά μοναδικό».