Υπογράφτηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας για τους ελέγχους των τροφίμων μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Αττικής
Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, ανανεώθηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Υπουργός, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, αμέσως μετά την υπογραφή, μίλησε για μία "επιτυχημένη συνεργασία", που γίνεται "αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά". "Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να συντονίσουμε τους ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα εννοώ στην ποιότητα και στην υγιεινή των τροφίμων που απολαμβάνει ο καταναλωτής, αλλά και στη διασφάλιση του παραγωγού που παράγει τα προϊόντα, ο οποίος είναι ο πρώτος κρίκος μίας απόλυτα συμπαγούς αλυσίδας. Όποιος κρίκος και να σπάσει σε αυτή την αλυσίδα θα έχει πρόβλημα ολόκληρη η αλυσίδα. Ο παραγωγός, εφόσον παράγει καλά ποιοτικά προϊόντα, θα πρέπει να απολαμβάνει και μία τιμή που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να επιβιώνει, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή".
Επίσης, ανέφερε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών των δυο υπουργείων και του ΕΦΕΤ.
Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια αισθάνεται ως καταναλώτρια πιο ασφαλής και τόνισε ότι "όταν υπάρχει σχέδιο, μπορεί ο Δημόσιος τομέας να λειτουργήσει επ' ωφελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων, της υγείας, των καταναλωτών".
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, μίλησε με αριθμητικά στοιχεία για τους ελέγχους του 2018 ανεβάζοντας την εκτίμηση για το σύνολο των ελέγχων σε όλη την Αττική – από κλιμάκια του ΕΦΕΤ και κυρίως της Περιφέρειας – έως και τους 40.000. Παράλληλα, ανέφερε ότι, βάσει ευρωπαϊκών εκτιμήσεων, η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων αγγίζει πλέον το 96%, ένα ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σταύρος Αραχωβίτης : "Οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι να καταγράφουμε αριθμητικά ελέγχους".
"Να καλωσορίσουμε την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον πρόεδρο, Πολυχρόνη Πολυχρονίου, τον αντιπρόεδρο, Διονύση Βλάχο, το μέλος του Δ.Σ., Φάνη Γεωργόπουλο του ΕΦΕΤ και τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα γιατί ανανεώνουμε μια επιτυχημένη συνεργασία που έχουμε με την περιφέρεια στον τομέα του ελέγχου του τροφίμου και του υλικού για τη διατροφή του ανθρώπου, γενικά, σε μια λογική συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών. Αυτό γίνεται γιατί οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι να καταγράφουμε αριθμητικά ελέγχους, αλλά να έχουμε αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο καταναλωτής, να εμπιστεύεται τους ελέγχους που γίνονται πολλές φορές στο παρασκήνιο, αλλά διασφαλίζουν αυτό που απολαμβάνει στο πιάτο του. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να κάνουμε αυτή τη δουλειά αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά.
Ανανεώνουμε, λοιπόν, τη συνεργασία μας, μια επιτυχημένη συνεργασία, η οποία έφερε αποτελέσματα. Θα σας δώσει και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αριθμούς, για να τεκμηριώσουμε αυτό που στην πραγματικότητα λέμε. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στο μέλλον. Εχτές να σας ενημερώσω ότι είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τον Γενικό του Γραμματέα, κύριο Γιάννη Μπασκόζο, πάλι με τη διοίκηση του ΕΦΕΤ, σε μία λογική να λύσουμε επικαλύψεις, που στην πραγματικότητα υπάρχουν στις αρμοδιότητές μας. Κοιτάμε και προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να συντονίσουμε τους ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα εννοώ στην ποιότητα και στην υγιεινή των τροφίμων που απολαμβάνει ο καταναλωτής, αλλά και στη διασφάλιση του παραγωγού που παράγει τα προϊόντα, γιατί κι ο παραγωγός είναι ο πρώτος κρίκος μίας απόλυτα συμπαγούς αλυσίδας. Όποιος κρίκος και να σπάσει σε αυτή την αλυσίδα θα έχει πρόβλημα ολόκληρη η αλυσίδα. Ο παραγωγός, εφόσον παράγει καλά ποιοτικά προϊόντα, θα πρέπει να απολαμβάνει και μία τιμή που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να επιβιώνει, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή. Όχι σε βάρος της ποιότητας, όχι σε βάρος της διαβίωσής του".
Ρένα Δούρου : "Μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να αθροίζουμε δυνάμεις και τα αποτελέσματα να είναι χειροπιαστά".
"Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ΕΦΕΤ ως καταναλώτρια και δευτερευόντως ως περιφερειάρχης, για αυτή την εξαιρετική συνεργασία, που θα είστε σε λίγο σε θέση να δείτε ότι δεν είναι μόνο στα λόγια, είναι και στα έργα με συγκεκριμένους αριθμούς και ως περιφερειάρχης, διότι στέρξατε να συνεργαστούμε όταν πριν από δύο χρόνια η περιφέρεια Αττικής, όπως έχει κάνει και σε μία σειρά από άλλους κρίσιμους τομείς για τους συμπολίτες μου σας πρότεινε να συνεργαστούμε. Δηλαδή να αθροίσουμε δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο πόρων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Μια μεθοδολογία που η περιφέρεια Αττικής την έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ανακαλύψαμε ότι οι δύσκολοι μνημονιακοί καιροί είχαν υποστελεχώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρούμε όλοι στο ίδιο πεδίο. Ως περιφερειάρχης, πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω διότι υπάρχει μια εξαιρετική καχυποψία απέναντι στο δημόσιο τομέα, από όλους μας, ακόμα και από μας που ηγούμαστε και μπορούμε να αποδείξουμε σήμερα ότι όταν υπάρχει σχέδιο μπορεί ο Δημόσιος τομέας να λειτουργήσει επ' ωφελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων, της υγείας, των καταναλωτών. Νομίζω ότι είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ φορέων της ελληνικής δημοκρατίας για το οποίο πρέπει να μάθουμε και να ασκηθούμε όλοι και οι ηγεσίες και ο κόσμος, ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να αθροίζουμε δυνάμεις και τα αποτελέσματα να είναι χειροπιαστά.
Θέλω, πάλι, να σας ευχαριστήσω, αισθάνομαι τα τελευταία 3 χρόνια ακόμα πιο ασφαλής και σωστά λέτε ότι μπορούμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο να την επεκτείνουμε και με τους άλλους φορείς της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά να την επεκτείνουμε και μεταξύ μας έως ότου εξορθολογιστεί η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Περιμένουμε με μεγάλη απαντοχή τον Κλεισθένη Νο 2, να εξαλείψει την αλληλοεπικάλυψη, γιατί όπου υπάρχει, δεν έχεις απόδοση ευθυνών, δεν έχεις αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, εμείς τα καταφέραμε. Κύριοι και κυρίες σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ως πολίτης και ως περιφερειάρχης".
Πολυχρόνης Πολυχρονίου : "Η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 96%".
"Η σημερινή συνυπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ουσιαστικά πρόκειται για τον συντονισμό των δυνάμεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και κυρίως της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή των ελεγκτικών τους υπηρεσιών, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά. Ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις σας ενδιαφέρουν τα αριθμητικά στοιχεία. Παρόλο που μόλις πρόσφατα έκλεισε το 2018, θα σας πω ότι ο ΕΦΕΤ στην Αττική έχει έναν συνολικό αριθμό από 3.000 ελέγχους, ενώ ο αριθμός των ελέγχων που έχουν κάνει οι υπηρεσίες οι σχετικές με το τρόφιμο και τη δημόσια υγεία της Περιφέρειας Αττικής είναι δεκαπλάσιες. Γι' αυτό είπα κυρίως η Περιφέρεια Αττικής. Θα περάσουμε τις 35.000, πιθανόν να αγγίξουμε και τις 40.000 (σ.σ. για το 2018). Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός και κρίσιμος αριθμός. Με άλλα λόγια, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα στον πολίτη, είμαστε για τον πολίτη, είμαστε για τον καταναλωτή και συνεχίζουμε δυνατά και αποφασιστικά. Και να σας δώσω ένα αισιόδοξο και παρήγορο μήνυμα πάλι με αριθμητικά στοιχεία. Η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υψηλή. Αγγίζει το 96% (σ.σ. εκτίμηση των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών για το 2017). Είναι ίσως ακόμα καλύτερη κι από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν στην ποιότητα των τροφίμων, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει κουλτούρα μέσα στις ίδιες επιχειρήσεις για την ποιότητα των τροφίμων. Αυτό αποτυπώνεται :
• Στην εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού και των 30 εκατ. τουριστών που φιλοξενούμε το καλοκαίρι.
• Στην αύξηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Θεωρούμε, δηλαδή, ότι η αγροδιατροφή και ο τρόπος που αυτή διασφαλίζεται, με τη βοήθεια και των υπηρεσιών μας, είναι η αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία και για την εξωστρέφεια που οφείλει να έχει".