ΣΠΑΡΤΗ. To δημοσίευμα του notospress.gr τον Δεκέμβριο του 2017 επαληθεύεται. Το ΚΕΕΜ δεν θα λειτουργήσει από τη Β ΕΣΣΟ του 2018. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης που καταργούνται είναι:
• Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη
• Πυροβολικού – Θήβα
• Μηχανικού – Ναύπλιο
• 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
• 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
• 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
• 1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη
• Υγειονομικού – Άρτα
• 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
• Υλικού Πολέμου – Λαμία
• Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη


Παρεμβάσεις έκαναν για το θέμα:

Πέτρος Τατούλης , Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Tέτοιες πρωτοβουλίες δεν υπακούουν σε κανέναν σχεδιασμό»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με απόλυτη συνέπεια και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της παραμένει σταθερή, τόσο με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, όσο και με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην άποψή της να μην καταργηθεί κανένα Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατού Ξηράς στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της η Περιφερειακή αρχή στόχο έχει την ενίσχυση των υποδομών της ούτως ώστε να ενισχύει ολοένα και περισσότερο την εδαφική, κοινωνική και οικονομική της συνοχή.

Τάσσεται απέναντι από τέτοιες αποφάσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιτείνουν τα μεγάλα προβλήματα ερημοποίησης που αντιμετωπίζει και θα δυσκολέψουν την αναπτυξιακή της πορεία.

Με τη συνεπή της ακλόνητη στάση έχει στο παρελθόν αποτρέψει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν υπακούουν σε κανένα σχεδιασμό και δεν τεκμηριώνονται από αμφίβολα δημοσιονομικά οφέλη.

Καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους θεσμούς και τους πολίτες να υπηρετήσουν αυτή την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν κρύβει τίποτα άλλο παρά συγκεκριμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

«Χτύπημα για τη Λακωνία η υποβάθμιση του ΚΕΕΜ»

Παρέμβαση στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του που θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες έκανε σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της αλλαγής του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ερωτά τον κ. Καμμένο ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις συγκεκριμένη απόφαση.

Αυτό που είναι βέβαιο, κατά τον κ. Δαβάκη, είναι η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περιοχών που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τα οποία μεταξύ άλλων διέθεταν τα κατάλληλα μέσα για την υποδοχή και εκπαίδευση των νέων οπλιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΚΕΕΜ της Σπάρτης, που ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων για περισσότερο από μισό αιώνα διαθέτει βαθιά θεσμική μνήμη, τεχνογνωσία, εμπειρία στελεχών και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών στις τάξεις του Στρατού Ξηράς.

Χρήστος Αλεξάκος, δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης, επικεφαλής Κινήματος «Ελπίδα»

«Ένα εμβληματικό Στρατόπεδο, αυτό του Συνταγματάρχη Δαβάκη, στην πόλη του Λεωνίδα και στη γη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου θα έπρεπε να αποτελεί στόχο και ζητούμενο…»

Έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο έθεσα (Δεκέμβριος 2017) το θέμα αλλά δεν υπήρξε ούτε αντίληψη ούτε και αντίδραση. Ο σχεδιασμός του χάρτη των Κέντρων Εκπαίδευσης του Στρατού αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στις πόλεις και τις κοινωνίες που έδωσαν και πήραν από την πολυετή συνύπαρξη. Ειδικά στη Σπάρτη υπάρχει πλέον παράδοση και εξ αίματος συγγένεια τόσο με το Στρατόπεδο όσο και με όσους υπηρετούν σε αυτό.

Ο νομός Λακωνίας είναι τερματικός και η πρωτεύουσα του Σπάρτη, όπως και το Γύθειο μπορούν και πρέπει να τύχουν εξαιρέσεως για ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Ένα μέτωπο φορέων και πολιτών πρέπει άμεσα να αναδείξει την αντίρρηση και να τεκμηριώσει την διεκδίκηση. Εκκλησία, Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματικός και Εμπορικός κόσμος, Κοινωνία.

Η εγκατάλειψη του ΚΕΕΜ, στο οποίο κι εγώ υπηρέτησα ως υπαξιωματικός ή η μερική λειτουργία του θα σημάνει τον μαρασμό του με ανυπολόγιστες τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την επανόρθωσή του.

Ένα εμβληματικό Στρατόπεδο, αυτό του Συνταγματάρχη Δαβάκη, στην πόλη του Λεωνίδα και στη γη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου θα έπρεπε να αποτελεί στόχο και ζητούμενο, ειδικά σήμερα που η αμφισβήτηση ακόμα και των κεκτημένων εμφανίζεται απειλητική.