Οι δύο βουλευτές της ΝΔ στη Λακωνία, Γρηγόρης Αποστολάκος και Θανάσης Δαβάκης κατέθεσαν, ο κάθε ένας από μία ερώτηση, στον υπουργό κ Γερουλάνο σχετικά με το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Μυστρά.
Ζητούν και οι δύο πληροφόρηση για τις εργασίες και εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις.


Γρηγόρης Αποστολάκος
«Πριν από 4 χρόνια, με το Προεδρικό Διάταγμα 155/2007 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Μυστρά Λακωνίας. Αντικείμενο και αποστολή του Ινστιτούτου είναι η μελέτη και η διεξαγωγή έρευνας στους τομείς αρχαιολογίας και ιστορίας, φιλοσοφίας και φιλολογίας, τέχνης και παράδοσης, επιστημών και δικαίου κατά τη Βυζαντινή περίοδο στην περιοχή της Λακωνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου.
Για τη στέγαση του Ινστιτούτου παραχωρήθηκε το πέτρινο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας παραδοσιακό οικοδόμημα. Ωστόσο το κτίριο έχριζε ανακατασκευής και κατάλληλης διαμόρφωσης προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Ινστιτούτο. Για το λόγο αυτό διεξήχθη σχετικός δημόσιος διαγωνισμός και ανακηρύχτηκε ανάδοχος, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στον χώρο από τον Δεκέμβριο του 2010 και έχει ξεκινήσει τις εργασίες υλοποίησης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.160.000 ευρώ.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών διαπιστώθηκαν σοβαρότατα και επικίνδυνα στατικά προβλήματα του κτιρίου, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη και έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης. Στην πορεία δε, διαπιστώθηκε πως η έγκριση της αρχικής μελέτης είχε περιοριστεί αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική και όχι στη στατική, η οποία μολονότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ουδέποτε εκπονήθηκε. Πάρα ταύτα το έργο δημοπρατήθηκε.

Τα στατικά προβλήματα του κτιρίου αποτέλεσαν αντικείμενο αλλεπάλληλων αυτοψιών από επιβλέποντες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τους ιδιώτες μελετητές της αρχικής μελέτης. Οι παραπάνω υπηρεσιακοί παράγοντες κατέληξαν να εξουσιοδοτήσουν τον ανάδοχο του έργου προκειμένου να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Ο ανάδοχος σε συνεργασία με τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Ο.Σ.Κ., 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ν. Λακωνίας), εκπόνησε τη σχετική στατική μελέτη και τον αντισεισμικό έλεγχο του κτιρίου, τα οποία στη συνέχεια υπέβαλε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Έκτοτε και μέσω της υπηρεσιακής οδού, η μελέτη κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίασή του ανέβαλλε τη συζήτηση του θέματος και ακόμη δεν έχει δώσει την έγκρισή του.

Εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Ελληνικού δημοσίου, ο ανάδοχος διέκοψε τις εργασίες στο κτίριο και υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο να προσβάλει τη σύμβαση και να διαλύσει την εργολαβία. Μία εξέλιξη που θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, δίχως να παραγνωρίζεται ο βάσιμος κίνδυνος να εγκαταλειφθεί οριστικά εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
1. Γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθυστερεί να αποφανθεί επί της μελέτης; Πότε αναμένεται η απόφασή του;
2. Πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν τη σύντομη και απρόσκοπτη αποπεράτωση του έργου;
4. Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;»

Θανάσης Δαβάκης:
«Με το Π.Δ. 155/2007 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) ως Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα τον Μυστρά. Για τη στέγαση του σημαντικότατου αυτού για τη Λακωνία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο ιδρύματος, ο Δήμος Μυστρά παρεχώρησε το 2007 ένα διατηρητέο λιθόκτιστο οίκημα που στέγαζε μέχρι τότε το Δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Ακολούθησε μελέτη αναπαλαίωσης και διαρρύθμισης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί κατάλληλο για την στέγαση και κάλυψη των αναγκών ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου με διεθνή εμβέλεια. Μετά την έγκριση της μελέτης που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) το έργο εντάχθηκε σε ΣΑΕ του Παν/μίου Πελοποννήσου με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 12-1-2010, ανατέθηκε σε ανάδοχο στις 18-5-2010 με επιβλέπουσα αρχή τον Ο.Σ.Κ. και χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2010 και 2011. Ήδη ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των εξωτερικών επιφανειών και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Μετά την καθαίρεση των εσωτερικών επιχρισμάτων, τη διάνοιξη και τον φωτισμό των οπίσθιων κλειστών χώρων του ισογείου και τις εκσκαφές διαπιστώθηκαν καταστάσεις διαφορετικές από εκείνες που προβλέπονταν στην αρχική μελέτη και είχαν άμεσες επιπτώσεις στη στατική επάρκεια του κτηρίου. Μετά από επανειλημμένες επιτόπιες αυτοψίες 6 μηχανικών-στελεχών του Ο.Σ.Κ. και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Παν/μίου δόθηκε εντολή στον ανάδοχο του έργου να προτείνει λύση για την ασφαλή αντιμετώπιση του στατικού προβλήματος. Ο ανάδοχος, μετά από επαφές με την 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να είναι συμβατές με την αντιμετώπιση του μνημείου, υπέβαλε τον Μάρτιο του 2011 στον Ο.Σ.Κ. στατική μελέτη και τον αντισεισμικό έλεγχο του κτηρίου και ο τελευταίος διαβίβασε τη μελέτη στην 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η οποία μετά από αυτοψίες υπέβαλε θετική εισήγηση τον Μάϊο του 2011

Η μελέτη με τη θετική εισήγηση της Εφορίας διαβιβάσθηκε προς τελική έγκριση στο Τμήμα Μελετών Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και από εκεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Ατυχώς, το Κ.Α.Σ. στη συνεδρία του Ιουλίου 2011 ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς καν να καλέσει για συζήτηση τον αναμένοντα μηχανικό του Ο.Σ.Κ. Τουναντίον, το Τμήμα Μελετών Μεταβυζαντινών Μνημείων δεν δέχεται τη μελέτη, η οποία διασφαλίζει την αντισεισμικότητα και στατική επάρκεια του κτηρίου. Έκτοτε το έργο εκκρεμεί, οι εργασίες έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο του 2011, κινδυνεύει με διάλυση η εργολαβία και το σημαντικό αυτό έργο παραμένει ημιτελές. Σημειώνεται ότι η τοπική κοινωνία, μέσω πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την αδικαιολόγητη αποτελμάτωση του έργου αυτού, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις πολιτιστικές υποδομές της νοτίου Ελλάδος.

Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Γιατί καθυστερεί επί 3,5 μήνες περίπου και χωρίς καμία εμφανή χρονική προοπτική τακτοποίησης η έγκριση της μελέτης από το Κ.Α.Σ., δεδομένου ότι αφενός μεν ουδεμία εξωτερική παρέμβαση που αλλοιώνει τη μορφή του κτηρίου προβλέπεται με την προς έγκριση μελέτη, αλλά μονον εσωτερικές παρεμβάσεις συμβατές με τη μορφή του κτηρίου, οι οποίες διασφαλίζουν τη στατικότητά του και την ασφάλεια των υπηρεσιών και των φοιτητών που θα στεγασθούν σε αυτό, αφετέρου δε η μεγάλη αυτή καθυστέρηση είναι εις βάρος της ολοκλήρωσης του έργου και δεν αξιοποιεί τα διατεθέντα κονδύλια για τη μεγάλη αυτή πολιτιστική επένδυση».