O Μενέλαος Δασκαλάκης ενώπιον εκλογών
Έντονη διαρροή πληροφοριών, στο διαδίκτυο και στον τύπο, θέλει το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, τον Μενέλαο Δασκαλάκη, να είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο Νομό Λακωνίας.
Η Λακωνική καταγωγή του, από το Γύθειο, καθιστά λογική μια τέτοια, πρώτη, σκέψη. Ο Μενέλαος Δασκαλάκης, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1959 στο Γύθειο όπου ολοκλήρωσε της σχολικές σπουδές του έως το 1977.
Παρόλ’ αυτά είναι ο λιγότερο προβεβλημένος πολιτικός, ως λάκωνας στην καταγωγή, αφού είναι και δική του επιλογή να μην παρουσιάζεται σε πολιτικές ή κομματικές εκδηλώσεις στο Νομό. Ενδέχεται να παρακολουθεί τα λακωνικά δρώμενα αλλά δεν το δείχνει ουδένα τρόπο.
Η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά έχει μια και μοναδική ευκαιρία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτή θα είναι στις Εθνικές Εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Με μια κοινωνία που «βράζει» και δεν δείχνει να καταφεύγει μόνο στα λεγόμενα μικρά κόμματα και με ένα κόμμα, της ΝΔ, που διατηρεί υψηλό αριθμό εγγεγραμμένων μελών, η υπόθεση των εκλογών θα κριθεί στο πολιτικό πρόγραμμα και στα υποψήφια πρόσωπα.
Είναι ο Μενέλαος Δασκαλάκης το κατάλληλο πρόσωπο για το ψηφοδέλτιο της Λακωνίας;
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ σπούδασε οικονομικά και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Επικοινωνία.
Έχει εργασθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως στέλεχος ιδιωτικών επιχειρήσεων σε θέσεις ευθύνης από νεαρή ηλικία. Συνεπώς ξεπερνά εύκολα τον σκόπελο του εργασιακού προτέρου βίου που συχνά, τελευταία, προβληματίζει τους πολίτες.
Η ηλικία του Μενέλαου Δασκαλάκη, 52 ετών, δεν είναι εμπόδιο, μόνο που η αναγνωρισιμότητά του στην περιφέρεια που φημολογείται ότι θα πολιτευθεί είναι σχεδόν μηδενική. Τι σημαίνει αυτό; Θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον τον τύπο για να κερδίσει το χαμένο έδαφος; Ίσως δεν είναι και ότι καλύτερο, ειδικά αν η προεκλογική περίοδος είναι βραχεία.
Η πολιτική δραστηριότητα του κ. Δασκαλάκη ξεκινά στο πλαίσιο του φοιτητικού συνδικαλισμού. Την περίοδο 1997-2004 συμμετείχε στον Πολιτικό Σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Ανήκει στο block Καραμανλή. Από το 2000 έως το 2004 δραστηριοποιήθηκε στον Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής ως διευθυντής συντονιστής του Τομέα Πολιτικής Επιμόρφωσης – Πολιτικής Ακαδημίας.
Την περίοδο 2003-2004 μετείχε στην ομάδα Σχεδιασμού και Υλοποίησης της επικοινωνιακής στρατηγικής για τις εκλογές του 2004.
Το 2006 ορίσθηκε Γενικός Διευθυντής του Κόμματος όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Από τότε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ορίσθηκε Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού του κόμματος ενώ είναι και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Η ενδιαφέρουσα πολιτική εξειδίκευση στο κόμμα προσδίδει στο λόγο του ολότητα και πηγαία σαφήνεια στόχου. Δεν παύει όμως να έρχεται από μια πολιτική περίοδο όπου – όπως και ο ίδιος αναφέρει - κόμματα και πολιτικοί δεν αξιοποίησαν όπως θα έπρεπε τις ευκαιρίες για θεμελίωση δομών και θεσμών που θα βοηθούσαν τη χώρα να αποφύγει την σημερινή κρίση στην οικονομία και στην κοινωνία. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να έχει την φρεσκάδα ενός άφθαρτου, στη συνείδηση του πολίτη, πολιτικού στελέχους. Ισως στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία η ΝΔ να έπρεπε να στρατολογήσει «νέα», από κάθε άποψη, στελέχη. Τα πρόσωπα από τον πυρήνα του Κομματικού μηχανισμού πρέπει να διαθέτουν πολλά και άλλα χαρίσματα για να προχωρήσουν.
Χαρακτηριστικό του πολιτικού πεδίου στη Λακωνία σήμερα είναι το γεγονός ότι δύο στελέχη του ΠαΣοΚ, L. Γρηγοράκος και M. Αντωνάκος έχουν ήδη διεμβολίσει τον κεντροδεξιό χώρο και δεσμεύουν δυνάμεις που θα έπρεπε, λογικά, να κατευθυνθούν προς μια νεά και βιώσιμη πρόταση εξουσίας από τη ΝΔ.
Είτε πολιτευθεί στη Λακωνία είτε στην Αθήνα, ο Μενέλαος Δασκαλάκης θα έχει να κάνει με στελέχη όπως η Μαριέτα Γιαννάκου (αν και η ίδια θα προτιμούσε το Ευρωκοινοβούλιο), η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Γρηγόρης Αποστολάκος αφού μοιράζονται τις ψήφους πρώτα των Λακώνων και μετα των Νεοδημοκρατών. Είναι λάθος, και μάλιστα ύποπτο, να επιχειρείται η αντιδιαστολή του μόνο με τη Φεβρωνία Πατριανάκου. Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί σε πολλά δημοσιεύματα. Θα είναι συναγωνιστής με όλους τους υποψήφιους. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι αν απειλείται κάποιος από την κάθοδο Δασκαλάκη στη Λακωνία είναι όσοι έχουν ήδη κεκτημένα.
Όσο διαχέεται η πληροφορία για κάθοδο του Μ. Δασκαλάκη στη Λακωνία τόσο «φουντώνουν» τα σενάρια για την δυστροπία κάποιων συναγωνιστών του.
Έτσι, το κόμμα της ΝΔ για μία ακόμα φορά κινδυνεύει να παγιδευτεί σε μια ιστορία οικτρής εσωστρέφειας που θα της στερήσει ακόμα και ψήφους που περιμένουν στο φάσμα των αναποφάσιστων και των δυσαρεστημένων.
Στην περίπτωση που ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ πολιτευθεί στη Λακωνία πρέπει να προσέξει να μην αναμοχλεύσει λάθη και πάθη που στοίχησαν στο κόμμα ψήφους και παράσταση νίκης. Πρέπει να υπερβεί εαυτόν και να προσδώσει στην προσωπική του εκστρατεία χαρακτήρα ανανέωσης, αλλαγής, αισιοδοξίας και ομαδικότητας. Και αυτό θα πρέπει να το πράξει ακόμα και αν οι εν ενεργεία πολιτικοί ακολουθήσουν άλλο δρόμο…
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο κ Δασκαλάκης κατέρχεται για πρώτη φορά στον στίβο της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξαρτάται από την πολιτική του οξύνοια και την κομματική του συνέπεια το αν θα προσδώσει δύναμη και απήχηση στο κόμμα της ΝΔ. στο Νομό Λακωνίας. Όσα κατά καιρούς έχει εισηγηθεί, για την μετάβαση στη νέα μεταπολίτευση, για την νέα οργάνωση της πολιτικής ζωής του τόπου και για την τολμηρή και άμεση αναγέννηση της παράταξης της ΝΔ και για επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει να διαφαίνονται στον πολιτικό του βίο από την πρώτη στιγμή της καθόδου του στις εκλογές.
Ακόμα και αυτό το διάστημα της φημολογίας για την κάθοδό του, είναι χρήσιμη η παρέμβασή του πριν εκτραχυνθούν τα σχόλια και οι «αναλύσεις» κυρίως στον χώρο του διαδικτύου.
Δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονήσει ότι είναι γέννημα αλλά όχι θρέμμα της λακωνικής κοινωνίας. Αυτό για έναν ικανό κι έξυπνο πολιτικό δεν είναι μόνο πρόκληση αλλά κι ευκαιρία για μια στρατηγική που θα έχει στο κέντρο, όχι γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις αλλά συγκεκριμένο σχέδιο – εγκεκριμένο από το κόμμα – για την ανόρθωση της Λακωνίας και την πρόοδό της μέσα στο σύγχρονο διοικητικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.
Ως σημαίνον στέλεχος της ΝΔ θα πρέπει επίσης να γνωρίζει και να μην υποτιμά ότι η τελευταία αναμέτρηση του κόμματος στη ευρύτερη περιοχή οδήγησε σε ήττα στις Περιφερειακές εκλογές, παρ’ όλη τη συστράτευση των δυνάμεων με προσωπικό ενδιαφέρον μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά. Μια ήττα της οποίας προηγήθηκαν μετακινήσεις ψηφοφόρων της δεξιάς που θα πρέπει να πεισθούν για να επανέλθουν στη Ν.Δ.