Εκδήλωση για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης
ΛΑΚΩΝΙΑ. Την επετειακή εκδήλωσή της για τα 97 χρόνια ζωής του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ πλαισιώνει με έκθεση αρχειακού υλικού με χρονολογία 1946.
Βάσει του εν λόγω αρχείου φωτίζεται η δράση του Κόμματος την περίοδο εκείνη και ο εξέχων ρόλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας στην ανάπτυξη του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής για τα αρχεία που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην έκθεση.
«Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ: Συμπεράσματα από τη συμβολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο
Με την καθοδήγηση του Κόμματος στη Λακωνία και στηριγμένο στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία χιλιάδων αγωνιστών με πρώτους τους κομμουνιστές, οργάνωσε την ένοπλη αντίσταση κατά του ναζιστή καταχτητή και των ντόπιων συνεργατών του. Πληρώθηκε βαρύ τίμημα, για αυτό τον αγώνα.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το λαϊκοδημοκρατικό κίνημα της Πελοποννήσου δέχτηκε εκείνη την περίοδο ένα ισχυρό πλήγμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρακρατικές συμμορίες. Στην Πελοπόννησο έμειναν μόνο δύο μέλη του Γραφείου Περιοχής του κόμματος, ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Βαγγέλης Ρογκάκος, οι οποίοι τον Ιούλη του 1946, συγκροτώντας τις πρώτες ένοπλες ομάδες στη Λακωνία, έβαλαν τα θεμέλια του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Την περίοδο Φλεβάρης - Ιούλης 1946, ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, έπειτα από το «Κίνημα Μαγγανά».
Η μόνη που κατάφερε να διατηρήσει τις Οργανώσεις της, παρά το τρομοκρατικό όργιο την εποχή εκείνη, ήταν η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ, η οποία στην κατάλληλη στιγμή, όταν οι ένοπλες συμμορίες ετοιμάζονταν να μπουν στη Σπάρτη, ανέπτυξε επιθετική τακτική και κατάφερε έτσι όχι μόνο να διατηρήσει τις θέσεις της σε όλη τη Λακωνία, αλλά και να μετατρέψει τις ολιγομελείς ομάδες των καταδιωκόμενων αγωνιστών, που είχαν καταφύγει στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα, σε ένοπλα τμήματα, τα οποία εξελίχτηκαν στην πορεία στο Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου.
Γραμματέας της ηρωικής αυτής Νομαρχιακής Επιτροπής ήταν ο Βαγγέλης Ρογκάκος και μέλη της οι Μήτσος Κοττής, πρόεδρος του ΕΚ Γυθείου, Λυκούργος Γιαννούκος, γιατρός, Νίκος Λάτσης, δικηγόρος, Αθηνά Μπενέκου, δασκάλα, Χριστόφορος Κώνστας, οικονομολόγος, Γιώργης Παπαδόπουλος, καθηγητής μαθηματικών, Χρήστος Κακούρος, καθηγητής, Βαγγέλης Πετρακάκος, αγρότης, Ανδρέας Καβαλλιεράκης, αγρότης, και Κοσμάς Αναστασόπουλος, δικηγόρος. Κανένας από τους ηρωικούς αυτούς κομμουνιστές δεν επέζησε. Έπεσαν όλοι τους ηρωικά στα πεδία των μαχών, στη διάρκεια του τρίχρονου ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Τον ίδιο δρόμο, το δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς μέχρι αυτοθυσίας ακολουθούσε και ακολουθεί το ΚΚΕ».
Η έκθεση αρχειακού υλικού θα λειτουργεί από τις 17.00.
Οι εκδηλώσεις και η ομιλία θα ξεκινήσει στις 19.00.
Φωτογραφίες: Έγγραφο - συνέντευξή του Β. Ρογκάκου και Χαιρετηστήριο μήνυμα του Γενικού Αρχηγείου προς την 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου.