Μνημόσυνα και «κόλλυβα» στη Νέα Δημοκρατία!
Με σύσσωμη τη ΝΔ, τελέστηκε το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο Ίδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη, το οποίο έλαβε για άλλη μία φορά διαστάσεις πολιτικές, καθώς η μορφή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας φέρει ισχυρούς συμβολισμούς στο χώρο της κεντροδεξιάς.
Με την παρουσία τους τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, βουλευτές, πρώην βουλευτές, πολιτευτές και ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Μάλιστα, δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά τέτοια παρουσία βουλευτών (60 βουλευτές έδωσαν το παρών).
Ειδικότερα, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (ο οποίος μετά την ορκωμοσία του είχε πραγματοποιήσει “προσκύνημα” στον τάφο του Κωνσταντίνου. Καραμανλή), ο Κώστας Καραμανλής (η σιωπή του οποίου παραμένει στο επίκεντρο του γαλάζιου ενδιαφέροντος) και ο Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τα περί δημοψηφίσματος απάντησε: "Ή κωλοτούμπα ή δημοψήφισμα για δραχμή".
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήρθε μαζί με τον Νίκο Δένδια και τον Γιάννη Αγγέλου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αντήλλαξε θερμή χειραψία με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θερμό ασπασμό είχαν επίσης ο Κώστας Καραμανλής με τη Μαριέττα Γιαννάκου. Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης οι Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης από το Ίδρυμα Καραμανλή.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ανάμεσα στους πρώην βουλευτές που έδωσαν το παρών ήταν και ο Αθανάσιος Νταβλούρος, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Μετά την τελετή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, πήγαν στο γραφείο και συζήτησαν για λίγο, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ώρα να μπει και να βγει στο ίδρυμα καθώς ερχόταν στελέχη να του σφίξουν το χέρι.
Σημειώνεται ότι προκειμένου δε να παραστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ μετατέθηκε για σήμερα η αρχικώς προγραμματισθείσα για την Τετάρτη τελετή, καθώς απόψε το βράδυ ο κ.Σαμαράς θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ και τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλλα.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο μνημόσυνο.
Λίγες ώρες πριν 20 σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτές. Μνημόνευαν την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη Ν.Δ. συμπεραίνοντας ότι με πρόεδρο τον Σαμαρά δεν μπορεί να έρθει εκλογική νίκη. Μάλιστα αίτημα τους είναι η προσφυγή άμεσα σε Συνέδριο με ανοικτό το θέμα της ηγεσίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Δάνης Τζαμτζής (φερόμενος και ως οργανωτής), Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδρέας Μαρίνος, Ελένη Μακρή, Άννα Μάνη, Γεωργία Μπατσαρά, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευθύμης Καρανάσιος, Θόδωρος Σολδάτος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Ασπασία Μανδρέκα, Κώστας Κλειτσιώτης κα. Στελέχη δηλαδή τα οποια είχαν θέσει υποψηφιότητα και σε αυτές τις εκλογές, δεν μπήκαν όμως στη Βουλή καθώς η Ν.Δ ήρθε δεύτερο κόμμα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν καταγγείλει και «πόλεμο» σαμαρικών εναντίον τους στις περιφέρειες τους.
Η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, ενώ καθώς η είδηση είχε διαρρεύσει η Συγγρού επιχείρησε να αποτρέψει βουλευτές από το να συμμετάσχουν. Πράγμα λογικό, αφού το κλίμα ήταν βαρύ για τη γαλάζια ηγεσία.
Συζητήθηκε και η κατάθεση ενός κειμένου, το οποίο θα συνόψιζε το αίτημα για συνέδριο και αλλαγής ηγεσίας, δεν προχώρησε όμως λόγω διαφωνιών στη διατύπωση. Ορισμένοι βουλευτές που είχαν έρθει χωρίς να προσκληθούν από τους διοργανωτές, αλλά από άλλους συναδέλφους τους, όπως η κ. Μακρή και ο κ. Μαρίνος, μίλησαν μεν με σκληρά λόγια για τον κ. Σαμαρά (η πρώτη διαμαρτυρήθηκε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ με το άτυπο πολιτικό συμβούλιο ακύρωσε την εκτελεστική γραμματεία, στην οποία η ίδια είναι εκλεγμένο μέλος), αλλά όταν η κουβέντα έφθασε στο δια ταύτα πρόβαλλαν το επιχείρημα ότι την ώρα που κινδυνεύει η χώρα δεν μπορεί να συζητηθεί αίτημα για έκτακτο συνέδριο.
Αυτό δε σημαίνει πως δε θα προχωρήσει η συγγραφή και υπογραφή ενός κειμένου εν είδει πολιτικής παρέμβασης, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Υπήρξαν άλλωστε και άλλοι πρώην βουλευτές (Λαμπρόπουλος, Σαμπαζιώτης, Βογιατζής) που δεν κατάφεραν να παραστούν στη χθεσινή συνάντηση. Μόνο που προφανώς η επόμενη θα γίνει υπό συνθήκες μεγαλύτερης μυστικότητας για το φόβο των Ιουδαίων.
Έτσι προστίθεται ένα ακόμη επεισόδιο στο εσωκομματικό σίριαλ της Ν.Δ, στο οποίο πρωταγωνιστής παραμένει πάντως επί του παρόντος ο κ. Σαμαράς, δεχόμενος ωστόσο διαρκείς πιέσεις.