ΑΘΗΝΑ. Κατά τη συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο Απόφασης σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις, το λόγο έλαβε και ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης στην ομιλία του έκανε αναφορά στην τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ως μια προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που είχε διογκωθεί στα χρόνια της κρίσης. Ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκαθαρίσει αν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιλαμβάνονται και τα πυρόπληκτα δάνεια είτε αυτά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είτε χωρίς.

Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη ότι στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται και τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο κακό κομμάτι της αγροτικής και αποτελούσαν ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε ύστερα από την πώληση της ΑΤΕ.

Επιπλέον, ο κ.Δαβάκης ζήτησε στη ρύθμιση αυτή να υπάρξει πρόβλεψη για ένα μικρότερο επιτόκιο τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ρύθμισης που είναι και τα πιο δύσκολα, καθώς και να πιεστούν οι Τράπεζες να συναινέσουν σε μια ουσιαστική εφαρμογή της ρύθμισης διότι διαφορετικά αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα μείνει κενό γράμμα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ.Δαβάκης ζήτησε να στηριχθούν και να επιβραβευθούν και όσες επιχειρήσεις άντεξαν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να υλοποιηθούν οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως η επιδότηση των επιτοκίων δανεισμού από το ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τα κεφάλαια του οποίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων για κεφάλαια κίνησης που έχουν δοθεί από τις Τράπεζες στις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, όσο και για καινούρια δάνεια, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τα μεγάλα επιτόκια δανεισμού που τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές.

Ο κ.Δαβάκης επίσης αναφέρθηκε και στην τροπολογία που αφορά στα αναδρομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί «υποχρέωση» της Πολιτείας και πρότεινε για τυπικούς, ηθικούς και ουσιαστικούς λόγους, να επαναπροσδιορισθεί στην παρούσα τροπολογία το Επίδομα Θέσης Αυξημένης Ευθύνης Ταξιάρχων και αντιστοίχων στο ποσό των 190 ευρώ, κάτι που έχει ζητηθεί και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ).

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Δαβάκης, επεσήμανε το σοβαρό ζήτημα που αφορά 15.000 χιλιάδες Έλληνες μικροομολογιούχους οι οποίοι κατά τα προηγούμενα χρόνια εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες και τις «θυσίες» τους στο Ελληνικό Κράτος αγοράζοντας Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τόνισε πως ήρθε η ώρα για την αποκατάστασή τους.