Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα των καταγγελιών για σκάνδαλο στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου «Σκούρα-Πυρί», μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ανακύψει μετά από τις καταγγελίες Λακώνων εργαζομένων, που απασχολούνταν στο εν λόγω έργο, εναντίον της αναδόχου εταιρείας. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς αναλυτική ενημέρωση γύρω από το θέμα, αξιώνοντας παράλληλα να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για την άμεση εξόφληση των χρωστούμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλυτικά ως εξής:

«Πολίτες, φορείς της Λακωνίας και πρώην εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκούρα-Πυρί, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2007 και ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, καταγγέλλουν ότι υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο στην κατασκευή του εν λόγω δρόμου. Το έργο αυτό είχε αναλάβει να υλοποιήσει η 3η ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει καταγγελίες για πολλά και σοβαρά προβλήματα για το συγκεκριμένο έργο και έχει επιληφθεί, απ’ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί και ο Εισαγγελέας. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες είναι ότι δόθηκαν 5,5 εκατ. ευρώ παραπάνω στον ανάδοχο από το ύψος του έργου που είχε υλοποιήσει, καθώς και ότι ο προϋπολογισμός της ολοκλήρωσης του έργου είναι υπερδιπλάσιος της αρχικής σύμβασης.

Επίσης, πέντε Λάκωνες εργαζόμενοι που εργάζονταν στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου κοινοποίησαν καταγγελία στους Εισαγγελείς Εφετών Ναυπλίου, Τρίπολης και Σπάρτης, καθώς και στο σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία τονίζουν ότι ουδέποτε η ανάδοχος εταιρεία ή η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό την εποπτεία και τη χρηματοδότηση της οποίας εκτελείτο το έργο κατέβαλαν τα δεδουλευμένα προς όσους απασχολούνται στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας για την καταβολή των οφειλομένων ποσών, κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε.

Επειδή σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η χώρα είναι ανεπίτρεπτο να δίνονται χαριστικά χρήματα σε εταιρείες που ποτέ δεν εκτέλεσαν έργα και αυτό υποκρύπτει, ενδεχομένως, διαπλοκή και διαφθορά στελεχών της Περιφέρειας, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα που θέτουμε, καθώς και να κατατεθούν στη Βουλή τα αιτούμενα έγγραφα.

Κατόπινω τούτων, λοιπόν, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιος είναι ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου; Ποιος ο προϋπολογισμός της σύμβασης; Υπάρχει ανακεφαλαιοποιητικός πίνακας του έργου; Παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία και τους πίνακες, καθώς και τα αντίγραφα των λογαριασμών που εκδόθηκαν από την 3η ΔΕΚΕ.

2) Αληθεύει ότι ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης του έργου είναι υπερδιπλάσιος της αρχικής σύμβασης και γιατί; Ποιος είναι συνολικά ο προϋπολογισμός αποπεράτωσης του έργου; Τηρήθηκαν οι μελέτες στην κατασκευή του έργου;

3) Τι συνέβη και ο ανάδοχος του έργου αυτού κηρύχθηκε έκπτωτος;

4) Αληθεύει ότι ο ανάδοχος είχε πάρει 5,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από το ύψος του έργου που είχε υλοποιήσει;;; Αν ναι, θα αναζητηθούν οι σχετικές ευθύνες στην αρμόδια υπηρεσία; Ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη γι’ αυτό;

5) Για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που εργάζονταν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκούρα-Πυρί, τη στιγμή που ο εργολάβος εισέπραξε ποσό 5,5 εκατ. ευρώ το 2010 για εργασίες που δεν έχει εκτελέσει; Για ποιο λόγο δεν έχει παρέμβει άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα; Θα αναζητηθούν ευθύνες στην εταιρεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας;

6) Με ποιο τρόπο θα παρέμβετε ώστε να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους οι δεδουλευμένες αποδοχές τους για το συγκεκριμένο έργο, αφού η εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε πτώχευση, όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι και συνεπώς δεν κατάφεραν να εξεύρουν ακίνητη περιουσία της εταιρείας για να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα τους; Για ποιο λόγο η Περιφέρεια δεν μερίμνησε έγκαιρα, με παρέμβασή της, για την καταβολή των δεδουλευμένων από την ανάδοχο εταιρεία, παρά τις επανειλημμένες προσφυγές των εργαζομένων σε αυτή;»