ΣΠΑΡΤΗ. Τα συμφέροντα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων είναι τεράστια. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα (ανεμογγενήτριες, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά) αποτελεί τον σύγχρονο χρυσό που κρατούν στα χέρια τους οι ισχυροί.

Ωστόσο, αναγκαία συνθήκη, για τη μεταφορά και διάθεση της ενέργειας αυτής στις ενεργοβόρες αγορές είναι η αποδοχή, από τις ενδιάμεσες χώρες, της εγκατάστασης των αγωγών μεταφοράς στα εδάφη τους
Ανάλογα με την διαπραγματευτική ικανότητα των χωρών είναι και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια συνεργασία δεδομένου ότι υπάρχει αυταπόδεικτη επιβάρυνση.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει πείσει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί την στρατηγική θέση που κατέχει στον παγκόσμιο χάρτη των αγωγών.

Έτσι εύλογη είναι η ανησυχία κάποιων πολιτικών με οξυδέρκεια που βλέπουν σήμερα Έλληνες υπουργούς να υπογράφουν Μνημόνια που μπορεί να καταστήσουν την Ελλάδα έδαφος υπόδουλο και λαό βαστάζο των μεγάλων δυνάμεων που ελέγχουν την ενέργεια.

Έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποια θα ήταν η τύχη συγκεκριμένων περιοχών όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος αν υλοποιηθούν συμφωνίες για εγκαταστάσεις αγωγών μεταφοράς ενέργειας.

Για παράδειγμα η συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και για υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό θα μετέτρεπε περιοχές όπως η Λακωνία σε «πυλώνες» ενέργειας και όχι βέβαια σε πυλώνες ανάπτυξης, τουρισμού και πολιτισμού.

Η Λακωνία θα αποτελούσε κρίσιμο ενδιάμεσο σημείο αγωγικού κόμβου αφού είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα σενάρια αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ούτε αφορούν το μακρινό μέλλον

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης φέρεται να υπογράφει στη Λευκωσία (Τετάρτη 7/8) με τους ομολόγους του της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ κ. Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.

Για το θέμα αυτό, το Ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, υπάρχει έντονη ανησυχία στον πολιτικό κόσμο της νότιας Ελλάδας, (Κρήτη, Λακωνία, Μεσσηνία) ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρει ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό και απάντηση στα εξής ερωτήματα:

- Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
- Αν ναι, πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του; Τι εξυπηρετεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο μνημόνιο και γιατί είναι επωφελές για Ελλάδα και Κύπρο;
- Συνδέεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με τα αναγραφόμενα περί μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;

Ένα επιπλέον ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί είναι αν πρόκειται η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Λακωνία να υποχρεωθεί, στη βάση του Μνημονίου, να δεχθεί εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν και να προωθούν τόσο την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων όσο και τον υποβρύχιο αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα σχεδιαγράμματα που δημοσιεύονται στην Ελλάδα δείχνουν αγωγό απο Κρήτη - Αττική αλλά σχέδια που αφορούν ξένα δημοσιεύματα δείχνουν ο αγωγός τα διέρχεται απο την πελοπόννησο. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι δυσάρεστα αποκαλύπτικές.

Το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει τόσο τις αρχές της Πελοποννήσου, της Λακωνίας όσο και τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής ειρήνης και ιδιαίτερα το Συμπόσιο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Βάτικα από τους Συλλόγους Βατικιωτών Αττικής.

Η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα πλήρη φάκελο για το Μνημόνιο και να τοποθετηθεί τόσο προς τους Λάκωνες όσο και προς την Προϊσταμένη της πολιτική αρχή.