ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τη σοβαρή δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει ο Νομός Λακωνίας.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο Νομός Λακωνίας αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά ζητήματα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και αφορούν την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή νέων ανθρώπων προς αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Νομός Λακωνίας παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή μείωση. Κατά την Απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Λακωνίας μειώθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το 2011. Επιπλέον, το 2022, οι γεννήσεις στη Λακωνία ανήλθαν σε 535, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 1.235, παρουσιάζοντας αρνητικό φυσικό ισοζύγιο 700 ατόμων. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει ότι η απουσία στοχευμένων πολιτικών για τη στήριξη της υπαίθρου και των νέων οικογενειών έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση κρίσιμων υποδομών, όπως η Υγεία και η Παιδεία, καθώς και στην αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Τα προβλήματα αυτά ενισχύουν τον φαύλο κύκλο της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική βιωσιμότητα της Λακωνίας.

Η Βουλευτής σημειώνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για το μέλλον της χώρας που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση. Η Λακωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές που θα στηρίξουν τις οικογένειες, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εργασίας και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και η ανάπτυξη του νομού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς: Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σ. Ζαχαράκη.

Θέμα: Το δημογραφικό πιέζει τη Λακωνία.

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα, με ιδιαίτερα έντονες συνέπειες στις αγροτικές και περιφερειακές περιοχές. Ο Νομός Λακωνίας αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά ζητήματα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και αφορούν την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή νέων ανθρώπων προς αστικά κέντρα ή το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Νομός Λακωνίας παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή μείωση. Συγκεκριμένα, κατά την Απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Λακωνίας μειώθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το 2011. Επιπλέον, το 2022, οι γεννήσεις στη Λακωνία ανήλθαν σε 535, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 1.235, παρουσιάζοντας αρνητικό φυσικό ισοζύγιο 700 ατόμων. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι προφανές, ότι η γλώσσα των αριθμών που είναι πάντα αμείλικτη αποκαλύπτει μια καλπάζουσα μείωση του μόνιμου πληθυσμού που συνδέεται με την απουσία ουσιαστικών πολιτικών που θα ανέτρεπαν την ερήμωση της υπαίθρου. Οι υποδομές Υγείας στη Λακωνία διαρκώς υποβαθμίζονται, παράλληλα σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, ενώ είναι χαρακτηριστική η απουσία πολιτικών που θα έδιναν κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην περιοχή. Επιπλέον, τα αυξανόμενα και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες λειτουργούν ανασταλτικά, αποτρέποντας τους νέους να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία του νομού, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Δεδομένου ότι η μείωση του πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, με σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων, την παραγωγική δραστηριότητα, τη λειτουργία των εκπαιδευτικών και υγειονομικών δομών, καθώς και τη συνολική ευημερία των κατοίκων.

Δεδομένου ότι η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας μας που απαιτεί άμεσες και στοχευμένες ενέργειες.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη Λακωνία, ειδικά όσον αφορά την ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη των νέων οικογενειών;
  2. Υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παροχή κινήτρων σε νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη Λακωνία;
  3. Προβλέπεται ενίσχυση των υποδομών στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση;