ΜΕΣΣΗΝΙΑ. «Τι νόημα έχει να καθορίζουμε, να προδιαγράφουμε και να υλοποιούμε αυστηρές διαδικασίες και κανόνες για την προστασία ονομασιών προέλευσης, μόνο και μόνο για να τα παρακάμπτουμε με υπουργικές αποφάσεις όταν το αποτέλεσμα πρόσκαιρα δεν εξυπηρετεί εμπορικά κάποιους, αφήνοντας τους παραγωγούς της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας κυριολεκτικά στον "αέρα";». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με στόχο τη βελτιωμένη προστασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ ενδείξεων προϊόντων και τροφίμων. Ο βουλευτής στάθηκε παράλληλα στην άμεση και επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση κοινού βηματισμού για μια σειρά από προϊόντα που καλλιεργούνται στη Μεσσηνία, καθώς και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαμόρφωση ενός εθνικού οδικού χάρτη, με στόχο την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και εμπόρων.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο μεσσήνιος βουλευτής, «εμείς στη Μεσσηνία είχαμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να υπάρχει κατοχυρωμένο ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτα" από το 1996, αλλά σήμερα να έχει καταργηθεί», καθώς και ότι μέσα από αποφάσεις της ελληνικής πλευράς, «την ώρα που μόνο οι Έλληνες παραγωγοί του ΠΟΠ μπορούσαν να χρησιμοποιούν νόμιμα τον όρο "Καλαμάτα", τώρα πλέον μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης», τονίζοντας ακόμα ότι η ονομασία χαρίστηκε «δωρεάν και αμαχητί». Ως κεντρική αιτία για αυτό, ο κ. Μαντάς σημείωσε την έλλειψη ειλικρινή διαλόγου και ανοικτής διαβούλευσης καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που οδήγησε στη μερική, αποσπασματική και εν τέλει προβληματική προσέγγιση του ζητήματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για «υπουργικές αποφάσεις αμφίβολης αξιοπιστίας». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που δεν είναι ενταγμένες στις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς χρησιμοποιούν κοινή ονομασία για τα προϊόντα τους χωρίς όμως να υπόκεινται στους αντίστοιχους ελέγχους της ζώνης ΠΟΠ ή ΠΓΕ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, ενώ ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο, ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι είναι σαφέστατα προς την ορθή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθούν από όλους, δεδομένου ότι εμπλουτίζουν τις ελεγκτικές δυνατότητες του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», τόσο αναφορικά με τη τήρηση των προδιαγραφών των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, όσο και για την ορθή χρήση των ονομασιών στο ράφι. Τέλος, σύμφωνα με τον βουλευτή, στα θετικά του νομοσχεδίου συγκαταλέγονται η αποτύπωση των αναλυτικών κριτηρίων ελέγχου, η κλιμάκωση και αυστηροποίηση των προστίμων, η θέσπιση μητρώων και συστήματος αναγνώρισης ομάδων παραγωγών ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και η λειτουργική ενίσχυση της Επιτροπής Επιβολής Κυρώσεων για τους παραβάτες.