EΛΛΑΔΑ. Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας και Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ.

Στην Ερώτηση τονίζεται πως υπήρξαν αιφνίδιες, άκομψες και χωρίς αιτιολόγηση αλλαγές στην αρχική σύνθεση της επιτροπής γνωμοδότησης για τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε σκηνοθέτες και παραγωγούς από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου όχι μόνο να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διαδικασία, αλλά και να καταγγείλουν το ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις που αποσκοπούσαν στη χειραγώγηση της διαδικασίας, γεγονός που πλήττει καίρια το κύρος και την αξιοπιστία της. Παράλληλα κορυφώνοντας τις αντιδράσεις τους απέσυραν τις 21 από τις 23 συμμετέχουσες ταινίες.

Η Νάγια Γρηγοράκου αναφερόμενη στην απόφαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις προτάσεις της για τα φετινά Όσκαρ, επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις του ΥΠΠΟ έχουν δημιουργήσει ένα αδιέξοδο που στερεί τη χώρα από την επίσημη εκπροσώπησή της σε έναν κορυφαίο και παγκόσμιας εμβέλειας θεσμό, όπως ο διαγωνισμός των βραβείων Όσκαρ, ενώ ταυτόχρονα για να καλύψει τα ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατίας που σαφώς προκύπτουν, αναζητά εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα σε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του Υπουργείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

«Θέμα: Ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στην επιλογή της ελληνικής συμμετοχής για τα βραβεία Όσκαρ

Πρόσφατα αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ.

Όπως συγκεκριμένα καταγγέλθηκε, υπήρξαν αιφνίδιες, άκομψες και χωρίς αιτιολόγηση αλλαγές στην αρχική σύνθεση της επιτροπής γνωμοδότησης για τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Σκηνοθέτες και παραγωγοί από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διαδικασία, καταγγέλλοντας το ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις που αποσκοπούσαν στη χειραγώγηση της διαδικασίας, γεγονός που πλήττει καίρια το κύρος και την αξιοπιστία της. Για το λόγο αυτό αποσύρθηκαν οι 21 από τις 23 συμμετέχουσες ταινίες.

Μετά, μάλιστα, από την απόφαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις προτάσεις της για τα φετινά Όσκαρ, ως απάντηση στις μεθοδεύσεις από την πλευρά του ΥΠΠΟ, η όλη διαδικασία έχει πλέον οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στερεί τη χώρα από την επίσημη εκπροσώπησή της σε έναν κορυφαίο και παγκόσμιας εμβέλειας θεσμό, όπως ο διαγωνισμός των βραβείων Όσκαρ.

Οι ευθύνες του ΥΠΠΟ για αυτήν την εξέλιξη φαίνεται να είναι τεράστιες πλήττοντας σοβαρά όχι μόνο το κύρος των διαδικασιών, αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΥΠΠΟ αναζητά εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα σε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του Υπουργείου.

Δεδομένου ότι η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τις θεσμικές διαδικασίες,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους έγιναν οι αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής επιλογής και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα νέα μέλη;
  2. Ποιοι και με ποιο τρόπο θα λογοδοτήσουν τελικά για το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική κινηματογραφία και η διεθνής εικόνα της χώρας;
  3. Τι απαντά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ που την κατηγορεί ότι αναζητά εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους υπαλλήλους και δηλώνει την υποστήριξή του στην υπάλληλο που στοχοποιεί η ηγεσία;
  4. Με ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες σκοπεύει να αποκαταστήσει το κύρος της διαδικασίας και την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών του κινηματογράφου στις διαδικασίες επιλογής;
  5. Γιατί η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία επιλογής δεν εφαρμόζεται από φέτος;»