Είναι εφικτή η ειρηνική γειτονία Ελλάδας - Τουρκίας;
Updated on:
Εσύ τι πιστεύεις; Με τα δεδομένα που υπάρχουν υπάρχει προοπτική; - Είναι εφικτή η ειρηνική γειτονία Ελλάδας - Τουρκίας;
ΕΛΛΑΔΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Τουρκία εγκαινίασε μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Σκοπός ήταν και είναι η μεταβολή του εδαφικού statusquo, που προβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας και του αέρος (UNCLOS και Σύμβαση του Σικάγο 1944).
Η έναρξη της πολιτικής αυτής, η οποία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, που διαρκεί μέχρι σήμερα, σηματοδοτείται από την εμφάνιση των πρώτων διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το 1973 και της πρώτης αμφισβήτησης του εύρους του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, το 1975.
Η τουρκική πολιτική αυτή κατά της Ελλάδας στιγματίστηκε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματός της (Ιούλιος 1974), που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και στην επαύξηση της έντασης.
Έκτοτε η Τουρκία άρχισε να πλέκει έναν καμβά συνεχώς αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που έφεραν τις δύο χώρες ακόμη και στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης [κρίση Μαρτίου 1987, κρίση Ιμίων Ιανουαρίου 1996 και κρίση, λόγω σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα Αν. Μεσογείου, Ιουλίου - Νοεμβρίου 2020, καθώς και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί νήσων που η ίδια θεωρεί ότι έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες.
Σήμερα οι δύο χώρες συζητούν. Προσπαθούν να συνεννοηθούν. Πρόεδρος Ερντογάν και Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δίνουν τα χέρια…
Εσύ τι πιστεύεις; Με τα δεδομένα που υπάρχουν υπάρχει προοπτική;