Ανοικτός χώρος Πολιτισμού, πύλη της πόλης, το νέο Μουσείο Σπάρτης - Aποκλειστικά στο Notospress
Ο αρχιτέκτονας - μηχανικός του έργου Σπύρος Μούντριχας μιλάει αποκλειστικά στο Notospress και περιγράφει το νέο Μουσείο, την λειτουργία και την προοπτική του - Απαντά στο κατά πόσο το νέο Μουσείο θα φέρει κόσμο στην πόλη…
ΣΠΑΡΤΗ. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Πάρνων Α.Ε. διοργάνωσε ενημερωτική εσπερίδα στο Ναύπλιο για την Γαλάζια Ανάπτυξη. Στο τραπέζι συμμετείχε ως εξωτερικό συνεργάτης της Πάρνων α.ε. ο Σπύρος Μούντριχας, αρχιτέκτων – μηχανικός, ο μελετητής και δημιουργός του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.
Το Notospress ζήτησε από τον Σπύρο Μούντριχα τις εκτιμήσεις του για το χρονοδιάγραμμα του Μουσείου. Ο αρχιτέκτονας περιγράφει και τις διαδικασίες αλλά και την φιλοσοφία με την οποία σχεδιάστηκε και θα λειτουργεί το 2025 το νέο Μουσείο. Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο σχεδιασμός του νέου Μουσείου σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Ευρώτα και τις αναπλάσεις στη Σπάρτη θα αλλάξουν θετικά τα πράγματα. Σε ερώτησή σχετικά με τις επιμέρους λειτουργίες εντός των χώρων του Μουσείου ο αρχιτέκτονας του έργου δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η οριστική μελέτη αν και είχε παραδοθεί έπρεπε να τροποποιηθεί λόγω αρχαιοτήτων στο πεδίο του νέου Μουσείου. Εντοπίστηκε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα δίπλα σε ένα από τους κεντρικούς πυλώνες του κτιρίου και φυσικά θα διατηρηθεί, όπως και ο αρχαίος δρόμος. «Έχει εγκριθεί η αναθεωρημένη μελέτη από τα αρμόδια Συμβούλια του Υπ.Πο. δουλεύουμε εντατικά την μελέτη εφαρμογής» τονίζει ο κ Μούντριχας, η οποία θα παραδοθεί μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης σε ένα μήνα κι «ενδεχομένως μέχρι το 2025 να έχουμε κτίριο». Όπως αναφέρει «το κτίριο που με την ομάδα μου έχω την τιμή να έχω σχεδιάσει εισάγει μια νέα τυπολογία στα μουσεία καθώς το στοιχείο που το χαρακτηρίζει είναι ένα αίθριο στο κέντρο του κτιρίου με υπαίθρια έκθεση ψηφιδωτών και γύρω από το οποίο θα αντιλαμβάνεται κανείς την διαχρονική ιστορία του τόπου». Η κατασκευή του νέου Μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου συνδυάζεται με την ανάπλαση και προστασία των παραευρώτειων αρχαιολογικών μνημείων. Το ενδιαφέρον για τη Σπάρτη, όταν ολοκληρωθεί και η ανάπλαση του ιστορικού τραπεζίου της πόλης, θα δημιουργήσει υπερτοπικό ενδιαφέρον.
Στο νέο Μουσείο υπάρχουν τρείς ενότητες, η Εκθεσιακή ενότητα, η ενότητα εργαστηρίων συντήρησης και περιοδικών εκθέσεων όπως και το παιδικό τμήμα στο κτίριο του Χυμοφίξ και στο μικρό κτίριο που βρίσκεται μπροστά θα είναι ο χώρος για ερευνητές και αρχαιολόγους που θέλουν να μελετήσουν ακόμα και να διανυκτερεύσουν. Ο περιβάλλον χώρος θα λειτουργεί ως ανοικτό πάρκο με αρχαιολογικό ενδιαφέρον επισκέψιμος ακόμα και τις ώρες που δεν θα λειτουργεί η τυπική έκθεση του Μουσείου.
Το αν και τα πόσο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης αποτελέσει πύλη εισόδου στην πόλη της Σπάρτης θα εξαρτηθεί από τον γενικό σχεδιασμό στην πόλη, τον συντονισμό των έργων και τη στρατηγική που θα καθιερώσει ο Δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.