ΑΡΚΑΔΙΑ. Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην Ομάδα Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς Κυνουρίας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκομιδής έχει ολοκληρωθεί με θετικά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην τιμή που διαμορφώθηκε.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με την τιμή να κινείται στα 2 ευρώ το διακοσάρι. Αυτό συνιστά μία καλή τιμή», τονίζει στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βλάχος.

Η Ομάδα Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς Κυνουρίας, η οποία ξεκίνησε με δώδεκα άτομα το 2017, έχει βάλει τους στόχους της και κινείται προσεκτικά, ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν με επιτυχία. Ένας από αυτούς τους στόχους είναι η μεταποίηση και, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, τα μέλη βρίσκονται εν αναμονή για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθούν.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ομάδας Παραγωγών, ο ίδιος επισημαίνει ότι η δημιουργία της αποτελεί πολύ εύκολη διαδικασία, υπό μία, όμως, προϋπόθεση: «Αυτοί που την απαρτίζουν να πιστέψουν στη συλλογικότητα και να έχουν το κατάλληλο συνεταιριστικό πνεύμα ώστε να τη στηρίξουν».

Αποθηκευτικός χώρος

Ένα από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η Ομάδα ήταν η δημιουργία ενός
αποθηκευτικού χώρου για όλους τους παραγωγούς.

«Αυτό που καταφέραμε με τη δημιουργία της κοινής αποθήκευσης της ελιάς είναι να έχουμε πλέον μία άλλη ποιότητα στο αποθηκευμένο προϊόν. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε όταν ο καθένας αποθήκευε μόνος του», εξηγεί ο κ. Βλάχος.
Και προσθέτει: «Η διαφορά στη διατήρηση της ελιάς είναι εμφανής. Έχουμε τεχνολόγο που παρακολουθεί το προϊόν και κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για τη συντήρηση. Έτσι αποκτήσαμε τη δυνατότητα να πουλάμε περσινή παραγωγή σε άριστη κατάσταση».

Όσο για το επόμενο βήμα, ο ίδιος σημειώνει ότι η Ομάδα θα επικεντρωθεί στη μεταποίηση. «Δεν σκοπεύουμε, φυσικά, να μπούμε στον χώρο των μεγάλων μεταποιητικών μονάδων», ξεκαθαρίζει ο κ. Βλάχος. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πρώτη ροδελοποίηση και διάφορες άλλες μικρές εργασίες, ώστε να έχουμε κάποιους μήνες τον χρόνο παραπάνω δουλειά».

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η προοπτική της επιτραπέζιας ελιάς στην Αρκαδία είναι θετική, αφού καταγράφεται αύξηση των φυτεύσεων. Όπως εξηγεί, η καλλιέργεια της λαδοελιάς εγκαταλείπεται και μπαίνει πλέον η Καλαμών, το Μανάκι και η ελιά μαμούθ.