ΛΑΚΩΝΙΑ. Μια πολύ καλή χρονιά φαίνεται ότι θα έχουν οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών στη Λακωνία, αφού όλες οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές και διαμορφώνουν θετικό κλίμα τόσο στην εμπορία όσο και στη χυμοποίηση.

Το υφιστάμενο θετικό κλίμα πηγάζει από τη συγκομιδή της Ναβαλίνας, ενώ εικόνα για τα Μέρλιν θα υπάρχει προς τα τέλη Δεκεμβρίου. «Παρατηρείται ζήτηση και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διάθεση του πορτοκαλιού», εξηγεί στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο εξαγωγέας Κώστας Κωστάκης, αναφερόμενος στις τάσεις που καταγράφονται στις αγορές. «Οι τιμές είναι καλύτερες από τις περσινές και η άνοδός τους έχει επηρεαστεί και από την άνοδο του χυμού.

Φέτος, η τιμή του πορτοκαλιού για την εξαγωγή είναι στα 30 λεπτά και στα μανταρίνια στα 60 λεπτά. Γενικά πρόκειται για μία καλή χρονιά», συνοψίζει. Ο παραγωγός και γεωπόνος Χρήστος Αναγνωστάκος σημειώνει ότι το ξεκίνημα της Ναβαλίνας έγινε με μια τιμή που αγγίζει τα 35 λεπτά, η οποία, όπως είπε, θεωρείται καλή.

Εξαγωγές

Παράλληλα, οι εξαγωγές κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς υπάρχει ζήτηση και όποιος θέλει να κόψει βρίσκει εύκολα αγοραστές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο, αυτήν τη στιγμή «τα συσκευαστήρια εργάζονται με πορτοκάλια από άλλες περιοχές, όπως είναι το Άργος, ο Πύργος και η Άρτα. Τα πορτοκάλια της Λακωνίας δεν είναι απόλυτα έτοιμα για εξαγωγές».

Η παραγωγή στη Λακωνία είναι μειωμένη κατά 20%, σε σχέση πάντα με την περασμένη χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα Μέρλιν και τις προβλέψεις που υπάρχουν, ο Χρήστος Αναγνωστάκος τονίζει ότι εάν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η ζήτηση, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοστολογηθούν πιο κάτω από τα 30 λεπτά. «Όταν ο χυμός κοστολογείται στα 20 λεπτά, τότε έχουμε δημιουργήσει μία δικλείδα ασφαλείας και για την τιμή πώλησης του πορτοκαλιού», υπογραμμίζει.

Στη Λακωνία, το Μέρλιν δεν καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις, αλλά αποτελεί ένα προϊόν που έχει προτεραιότητα στις εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά τις οψιμότητες, η Λακωνία έρχεται πιο πίσω από τους άλλους νομούς, τόσο στα Μέρλιν όσο και στα μανταρίνια Νόβα.

Οι νέες φυτεύσεις αφορούν τα Βαλέντσια, τα Lane Late, αλλά και τα Navel Late. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα Lane Late αποτελούν μία ποικιλία που έχει καθιερωθεί και καλλιεργείται τα τελευταία 25 χρόνια

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις