Λάκωνες αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή
«Συνεχίζουμε με αμέσως επόμενο σταθμό την συμμετοχή των Αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Αν. Μάνης στην Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 10 Δεκέμβρη»
ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Λακωνίας, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, όπως είχε αποφασιστεί από τις διοικήσεις των συλλόγων και της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε στην Σκάλα Αταλάντης στην Φθιώτιδα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την Χώρα.
Κατατέθηκε από τους Συλλόγους το πλαίσιο αιτημάτων στον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη και του ζητήθηκε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί το ζήτημα της ακαρπίας στην ελαιοπαραγωγή προς επείγον στο ΥΠΑΑΤ και να γίνει δεκτό το αίτημα για αναπλήρωση εισοδήματος στην ελαιοπαραγωγή με καταβολή 200 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε να μπορέσουν οι ελαιοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να παράγουν.
Όπως αναφέρει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας «χαιρετίζουμε όλους τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων και των ομοσπονδιών και στην Λακωνία αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, που βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν τα δίκαιια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος , αιτήματα που είναι αντικειμενικά και είναι αιτήματα επιβίωσης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Συνεχίζουμε με αμέσως επόμενο σταθμό την συμμετοχή των Αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Αν. Μάνης στην Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, ώστε από κοινού να διαμορφωθεί το πλαίσιο πάλης και ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος 200 ευρώ το στρέμμα λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
- Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών, ή την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. (ΔΑΟΚ , ΟΠΕΚΕΠΕ , Κτηνιατρικές υπηρεσίες , ΕΛΓΑ κ.α.).
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
- Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
Ειδικά για το πρόβλημα με το δάκο:
- Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια. Να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
- Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών».