ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μολάων υποχρεώνεται σε νέα καταγγελία σχετικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου των Μολάων. Στην καταγγελία κάνουν λόγο για υποστελέχωση, υπολειτουργία και υποβάθμιση ενός Νοσοκομείου που καλύπτει μια τεράστια περιοχή σε έκταση που είναι και τουριστικός προορισμός.

Η καταγγελία

«Χαιρετίζουμε την απεργία της ΟΕΝΓΕ και τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, οι γιατροί στο ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, βγάζουν ανακοινώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς και λοιπό προσωπικό, για τις συνεχείς μετακινήσεις – μπαλώματα, για τις συνεχείς παραιτήσεις. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το δικό μας νοσοκομείο, την ώρα που προωθείται και νομοθετικά η υποβάθμιση του ΕΣΥ και η ώθηση των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα για να βρουν την υγειά τους, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αν δεν έχουν, απλά αφήνουν το πρόβλημά τους να χρονίσει. Ως εργαζόμενοι, ως υγειονομικό και επιστημονικό δυναμικό του νοσοκομείου και σαν πολίτες αυτής της περιοχής, δεν μπορούμε άλλο να μένουμε σιωπηλοί και αδρανείς, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας και στην απαξίωση του τόπου και της υγείας της δικής μας και των συμπολιτών μας.

Δραματικές οι ελλείψεις

Το Νοσοκομείο Μολάων που από το 2012 έχει συγχωνευθεί με το αντίστοιχο της Σπάρτης, είναι ένα μικρό 2βάθμιο νοσοκομείο που όμως καλύπτει και παρά τις ελλείψεις προσφέρει, πολλές υγειονομικές υπηρεσίες σε μια τεράστια, γεωγραφικά, περιοχή. Από το Βλαχιώτη μέχρι τη Μονεμβασιά και από το Κυπαρίσσι μέχρι τη Νεάπολη, συν την Ελαφόνησο και τα Κήθυρα. Μια περιοχή μάλιστα που αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο και που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Οι ελλείψεις όμως κυρίως σε ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων 1ης γραμμής βάζουν εμπόδια σε αυτό το υγειονομικό έργο, που θα μπορούσε να είναι και ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο. Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα του νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και των υποστελεχομένων Κέντρων υγείας του νομού, κάνουν την κατάσταση δραματική.

Και για να μιλήσουμε και με δεδομένα, χωρίς να αναφερθούμε εκτενώς στις ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, που είτε δεν καλύπτονται, είτε καλύπτονται από επικουρικούς ή και συμβασιούχους γενικών καθηκόντων, μόνο στο ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση έχει ως εξής:

Με 2 μόνον Παθολόγους

1ον Στο νοσοκομείο μας, που επαναλαμβάνουμε καλύπτει όλη αυτή την περιοχή, η οποία να επισημάνουμε ότι είναι μεγάλη και ηλικιακά και με 2 γηροκομεία, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να αντιμετωπίζει χρόνια και έκτακτα παθολογικά και γηριατρικά προβλήματα, υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι Παθολόγοι, για κλινική και επείγοντα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει άλλη οργανική θέση. Για να μπαλωθεί κάπως η κατάσταση υπάρχει και 1 συνεργαζόμενος ιδιώτης προσφέροντας κάποιες εφημερίες το μήνα, χωρίς πάλι να καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα από την πιο βασική ιατρική ειδικότητα για ένα 2βαθμιο επαρχιακό νοσοκομείο.

Καρδιολόγοι μετακινούμενοι

2ον Υπηρετούν 2 Καρδιολόγοι, 1 μόνιμος και 1 επικουρικός, οι οποίοι μετακινούνται και στη Σπάρτη για εφημερίες. Έτσι το νοσοκομείο καλύπτεται περίπου το μισό μήνα από την καρδιολογική ειδικότητα και τον υπόλοιπο μήνα μένει ακάλυπτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά π.χ από τη Νεάπολη, που θα πρέπει να διασχίσουν όλη τη Λακωνία για να αντιμετωπιστούν από ειδικευμένο καρδιολόγο. Τα σχόλια περιττά.

Ακτινολογικές γνωματεύσεις στη Θεσσαλονίκη

3ον Υπηρετεί 1 ακτινολόγος για υπερήχους τακτικούς και επειγόντων, για αξονικές με ραντεβού και επειγόντων και για τακτικές γνωματεύσεις ακτινογραφιών. Κάνοντας 7-10 εφημερίες μηνιαίως, το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με αποτέλεσμα να διακομίζονται επείγοντα περιστατικά για υπέρηχο και αξονική στη Σπάρτη ή να αποστέλλονται οι αξονικές στη Σπάρτη για γνωμάτευση. Μάλιστα κάποιες μέρες που δεν εφημερεύει ούτε στη Σπάρτη ακτινολόγος, οι αξονικές επειγόντων, στέλνονται ηλεκτρονικά σε συνεργαζόμενη ιδιωτική εταιρεία γνωματεύσεων στη Θεσσαλονίκη, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η οποία πολλές φορές στέλνει το «επείγον» πόρισμα πολλές ώρες μετά. Επίσης τα σχόλια περιττά.

Δεν γίνονται επείγοντα ή έκτακτα χειρουργεία

4ον Στο νοσοκομείο μας, που επαναλαμβάνουμε καλύπτει όλη αυτή την περιοχή, υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος κάνοντας μόλις 4 εφημερίες, καθώς καλύπτει και εφημερίες της Σπάρτης. Πέρα από τη δυσκολία προγραμματισμού των τακτικών χειρουργείων, δεν μπορούν να γίνουν έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία, ενώ έχουμε ορθοπεδικούς και χειρούργους να αντιμετωπίσουν περιστατικά. Συν άλλα περιστατικά που χρήζουν αναισθησιολογικής εκτίμησης, αντιμετώπισης ή διασωλήνωσης, αντιμετωπίζονται από άλλες ειδικότητες μαζί με τους αγροτικούς ιατρούς μέχρι να διακομιστούν στη Σπάρτη ή αλλού.

Παιδιατρικά περιστατικά διακομίζονται στη Σπάρτη

5ον Υπηρετούν 2 μόνιμοι Παιδίατροι, χωρίς να υπάρχει άλλη οργανική θέση, καλύπτοντας με εφημερίες το μισό μήνα και τις υπόλοιπες μέρες, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά παραπέμπονται ή διακομίζονται στη Σπάρτη. Μάλιστα επειδή και στη Σπάρτη υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιάτρους, διακομίζονται παιδιατρικά περιστατικά από Σπάρτη στους Μολάους είτε για αντιμετώπιση, είτε για συνέχιση νοσηλείας και την επόμενη μέρα επιστρέφουν πίσω.

6ον Υπηρετεί με μόνιμη θέση, 1 ουρολόγος, μόνο για τακτικά ραντεβού 2 φορές την εβδομάδα χωρίς καμία εφημερία, καθώς τις υπόλοιπες μέρες μετακινείται για να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης, με αποτέλεσμα όλα τα επείγοντα ουρολογικά περιστατικά, να παραπέμπονται ή να διακομίζονται στη Σπάρτη, στην Τρίπολη ή Καλαμάτα.

Εξοργιστικές σπατάλες στα «πήγαινε - έλα»

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες ειδικότητες που κατά καιρούς μετακινούνται να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Σπάρτης, αφήνοντας κενά στο νοσοκομείο μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα σταθούμε όμως σε ένα άλλο ζήτημα, απόρροια των παραπάνω. Αυτή τη σπατάλη πόρων και δέσμευση ιατρικού προσωπικού και πληρωμάτων ΕΚΑΒ για αυτά τα πήγαινε έλα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τη μια περιοχή της Λακωνίας στην άλλη, λόγω των ελλείψεων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι εξοργιστική.

Το συμπέρασμα είναι ότι το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο και να καλύπτει πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, όλες τις μέρες και όλο το χρόνο, όπως αρμόζει σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο και μια απομακρυσμένη περιοχή. Το υγειονομικό έργο που παράγεται, έχει αφεθεί στο φιλότιμο και την προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, κόντρα στις ελλείψεις, τα κενά και τα μπαλώματα.

Σκοπός τους η συρρίκνωση του ΕΣΥ

Και επειδή θα βρεθούν και κάποιοι καλοπροαίρετοι και θα πουν: «υπάρχουν και οργανικές θέσεις που δεν καλύπτονται από γιατρούς. Και τι να κάνουμε που παραιτούνται οι γιατροί; Και τι κάνουμε που δεν έρχονται στην επαρχία; Και τι να κάνουμε που φεύγουν στο εξωτερικό;»

Την απάντηση και την ευθύνη, έχουν όλες οι κυβερνήσεις και όλοι όσοι πέρασαν από το Υπουργείο υγείας τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του στην υποβάθμιση των νοσοκομείων με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, την απαξίωση των νοσοκομειακών γιατρών με τη μείωση μισθών, τη συγχώνευση και υπονόμευση του ΕΣΥ. Η σημερινή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για 1η προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ και ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν από τις παραιτήσεις και τις ελλείψεις γιατρών, 1ο του μέλημα δεν είναι πως θα δώσει γενναίες αυξήσεις και προνόμια στους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό για να μείνει στα νοσοκομεία, για να μείνουν στον τόπο τους. 1ο του μέλημα είναι η αξιολόγηση των διοικητών, των προϊσταμένων και των υπηρεσιών. Μα πως θα αξιολογηθούν με όλες αυτές τις ελλείψεις;

Επειδή όμως το έχουμε ξαναδεί το έργο, η στόχευσή τους είναι η συγχώνευση και η περεταίρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, για να μειωθούν τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία του λαού, να σιχτιρίζουν με την κατάσταση στα νοσοκομεία και να οδηγούνται στους ιδιώτες. Έτσι να ωριμάζει στη συνείδηση του κόσμου η λογική «αφού υπολειτουργεί, κλείστο, ας γίνει ιδιωτικό, ας γίνει κέντρο υγείας».

Εμείς λοιπόν πάμε κόντρα σε αυτή τη λογική και καλούμε τους συναδέλφους μας και τους συμπολίτες μας να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την προοπτική. Ούτε την περεταίρω συγχώνευση, ούτε την συνεχόμενη υποβάθμιση, ούτε την ιδιωτικοποίηση, ούτε το κλείσιμο που ευαγγελίζονται κάποιοι. Θέλουμε το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας, να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες τις δικές μας, των παιδιών μας, των γονιών μας, των παππούδων μας και του τόπου μας. Να δίνουν κοινωνική και οικονομική ζωή στον τόπο, ασφάλεια για να επισκεφθεί την περιοχή μας όποιος το επιθυμεί.

Απευθυνόμαστε προς πάσα κατεύθυνση και απαιτούμε

  • Να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και κάθε είδους κίνητρα για να μείνουν στα Νοσοκομεία και όχι κίνητρα να ιδιωτεύσουν.
  • Αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους υγειονομικούς για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις μόνιμες πλέον συνθήκες ακρίβειας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και κάλυψη άμεσα όλων των οργανικών θέσεων.
  • Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο και αύξηση των οργανικών θέσεων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις