ΣΠΑΡΤΗ. Με ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση για όλους τους υπευθύνους του Αρχείου του Λάκωνα ποιητή και Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου έκλεισε το 2012, το έτος που είχε ανακηρυχθεί από το Υπουργείου Πολιτισμού ως Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του ποιητή.

Η ανταπόκριση του κοινού και ιδίως των νέων σε όλες τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στη Σπάρτη, στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας και στην Κύπρο με ευθύνη ή με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης-Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, ήταν πολύ μεγάλη.

Ιδιαίτερα η συμμετοχή των νέων που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 3.900 άτομα, αποτελεί γεγονός ενθαρρυντικό και αισιόδοξο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει ο Σύλλογος Φίλων του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Η κινητή έκθεση-χρονολόγιο του Νικηφόρου Βρεττάκου παραχωρήθηκε σε 50 φορείς (σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς φορείς) σε όλη τη χώρα. Το Αρχείο συμμετείχε στη διοργάνωση 16 εκδηλώσεων (ημερίδων, συνεδρίων), υποστήριξε με διάθεση ενημερωτικού υλικού 17 εκδηλώσεις και πραγματοποίησε εκπαιδευτικά, βιωματικά, προγράμματα με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή σε συνεργασία με 58 φορείς. Αναλυτικά στοιχεία περιλαμβάνονται στους συνημμένους πίνακες.

Το οικονομικό κόστος (εκτυπώσεις ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών κινητής έκθεσης, ταχυδρομικών εξόδων, διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης στην Πλούμιτσα) αντιμετωπίστηκε με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου».

Επίσης το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου συμμετείχε στην έκδοση του επετειακού αφιερώματος με τίτλο «Στης μνήμης το διάστημα Νικηφόρος Βρεττάκος» των εκδόσεων ΠΟΤΑΜΟΣ, με τη σύνταξη και δημοσίευση εκτενούς βιβλιογραφίας-εργογραφίας του ποιητή.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους με τους οποίους συνεργαστήκαμε, όσους μας στήριξαν και μας βοήθησαν να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας αλλά και όσους με δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του ποιητή.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την οικογένεια του ποιητή, τον κ. Κώστα Βρεττάκο και την Ευγενία Παπαδημητρίου που είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζουν όλες τις προσπάθειές μας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ Αδαμαντία Τζανετέα, το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο και τον Πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού κ Μάριο Τζωρτζάκη, τη φίλη του ποιητή κυρία Εμμανουέλα ντε Νόρα.

Εμείς συνεχίζουμε να φροντίζουμε για την αξιοποίηση του Αρχείου του ποιητή και είμαστε στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να το επισκεφθούν, να έχουν πρόσβαση στο υλικό (κινητή έκθεση -χρονολόγιο, συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό κ.ά) και να μετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις».

Κύπριος μαθητής: «Παρόλο που δεν του μίλησα, έχουμε ήδη κάνει έναν βαθύ, φιλικό διάλογο και τον πάω πολύ»

Ο σεβασμός και ο θαυμασμός προς το πρόσωπο και το έργο του Ν. Βρεττάκου αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο Κύπριου μαθητή που εξυμνεί τον αείμνηστο Λάκωνα ποιητή:

«Ο πράσινος κήπος.

Έχω τρεις κόσμους. Μια θάλασσα, έναν

Ουρανό κι έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου.

Θα μπορούσα αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα

Που φτάνει ο καθένας τους. Η θάλασσα, ξέρω. Ο Ουρανός,

Υποψιάζομαι. Για τον Πράσινο κήπο μου, μη με ρωτήσετε.

Ο δικός μου πράσινος κήπος, μετά από αυτό το ποίημα θα είναι για πάντα ηλιόλουστος ακόμα και σε περιόδους καταιγίδας χάρη στον Νικηφόρο Βρεττάκο… Αν και δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, τον συμπάθησα. Αν και δεν τον είδα, τον φαντάστηκα. Παρόλο που δεν του μίλησα, έχουμε ήδη κάνει έναν βαθύ, φιλικό διάλογο και τον πάω πολύ. Η απλότητά του - που μας μίλησαν για αυτή και που διαφαίνεται μέσα από τα ποιήματά του- τον συνδέει με εμάς τους νέους, τα παιδιά, τον απλό καθημερινό κόσμο. Έτσι μπορούμε να ταξιδέψουμε ποιητικά μαζί του και να δούμε κομμάτια μας μέσα από τις χαραμάδες των στίχων του.

Ξάνθος Κότσαπας,
Μαθητής 3ης Λυκείου -
Λευκωσίας»