Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εξέτασης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως προς την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, των ιδιαιτέρων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του ιού HIV, την έγκαιρη διάγνωση με στόχο την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead» και ο ΕΟΔΥ θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις:

1. Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στο πλαίσιο του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του AIDS: την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 θα λειτουργήσουν Κινητές Μονάδες Εξέτασης, όπου κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμους ελέγχους με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ με σκοπό τόσο την έγκαιρη διάγνωση όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, από τις 12:00 έως τις 18:00:

  • Αθήνα: Στην πλατεία Κοραή (έξοδος μετρό Πανεπιστήμιο)
  • Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους (νότιο τμήμα)
  • Πάτρα: Στην πλατεία Γεωργίου (δίπλα από το σιντριβάνι)

2. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου 2023, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, κατ’ εξαίρεση θα δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες:

Δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια

  • Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ
  • Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
  • Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στο κοινό
  • Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ παρέχει Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 π.μ. -14.00, κατόπιν ραντεβού.

Χώρος παρεχόμενων υπηρεσιών: Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ, Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια

Επικ.: 210 8813615, e-mail: sexualhealth@eody.gov.gr

3. Κεντρική Εκδήλωση του ΕΟΔΥ για την 1η Δεκεμβρίου 2023: Κινητή Μονάδα Εξέτασης στην κεντρική πλατεία στο Γκάζι (Περσεφόνης και Βουτάδων) από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 έως 22:00, με σκοπό τόσο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσο και τη δωρεάν εξέταση με rapid test για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ.

4. Συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς την 1η Δεκεμβρίου: παρουσία ομάδας ενημερωτών του ΕΟΔΥ σε ειδικά διαμορφωμένο promo stand με σκοπό τη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις