ΣΠΑΡΤΗ. Στην κατάμεστη αίθουσα «Λακώνων Ποιητών» του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Σπαρτιάτη μουσουργό Μιχάλη Μαχαίρα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος μας, Φίλοι της Μουσικής «Η Ταϋγέτη» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αμέριστη ηθική και υλική υποστήριξη του περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Νίκα και του αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Βερούτη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του Μιχάλη Μαχαίρα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σπαρτιάτη μαέστρου, από τον κ. Νίκα και τον κ. Βερούτη.

Η προτομή, φιλοτεχνήθηκε από τον Σπαρτιάτη γλύπτη κ. Δημοσθένη Τζανάκο και με την αποκλειστική χρηματοδότηση της. Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ αναμένεται κατόπιν σχετικών αδειών, να κοσμήσει σημείο της λακωνικής πρωτεύουσας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης, απέδωσε εξαιρετικά δυο συνθέσεις του Μιχάλη Μαχαίρα, τον «Επιτάφιο» και τον «Όσιο Νίκωνα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού συνεχάρη τον σύλλογο για την πολυετή δράση του, μίλησε για την σπουδαιότητα της παρακαταθήκης που έχει αφήσει ο Μιχάλης Μαχαίρας στις νεότερες γενιές.

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός και μέλος της «Ταϋγέτης» κ. Ελένη Τσάχαλη – Λαδά, πραγματοποίησε ομιλία για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου μουσουργού ενώ ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από την τετράφωνη μικτή χορωδία του Συλλόγου «Ταϋγέτη» η οποία φέρει και το όνομα του μαέστρου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που παλαιοί χορωδοί του Μιχάλη Μαχαίρα ανέβηκαν στη σκηνή, και μαζί με τα μέλη της χορωδίας απέδωσαν το πλέον γνωστό κομμάτι του μουσουργού για την πόλη, τον «Ύμνο στη Σπάρτη».

Σε σχετική ενημέρωση του Συλλόγου αναφέρονται και τα εξής: «Ο Σύλλογός μας επιθυμεί να εκφράσει ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την χρηματοδότηση τόσο της εκδήλωσης όσο και της προτομής.

Ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες προς τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Θεόδωρο Βερούτη, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο πλευρό του συλλόγου μας κατά τη διάρκεια όλου του εγχειρήματος, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως ο πολιτισμός δεν αποτελεί για την «ατζέντα» του μια συμπληρωματική δράση στα κοινά του τόπου μας, αλλά κύριο μέλημά του για την πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.

Ο πολιτισμός αφορά το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον μας και βρίσκει τον καλύτερο τρόπο έκφρασής του, μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις, οι οποίες συνεισφέρουν στη διαχρονική διάχυσή του.

Με σύμμαχους και συμπαραστάτες όπως την περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα τον κ. Θοδωρή Βερούτη, καταδεικνύεται στην πράξη ο πολύπλευρός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές συλλογικότητες στην τοπική κοινωνία και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης και τον αρχιμουσικό της κ. Σαράντο Κανελλάκο, που αποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση του συλλόγου μας, και έδωσαν το παρών σε αυτή την τόσο συγκινητική και ιδιαίτερη εκδήλωση. Καθώς επίσης και τους κυρίους Λάμπρο και Κυριάκο Λαμπρόπουλο και το LaconiaTv για την ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσής μας.

Θα ήταν παράλειψή εκ μέρους του ΔΣ του συλλόγου, αν δεν απευθύναμε εγκάρδιες ευχαριστίες και προς τη μαέστρο της χορωδίας μας, κ. Φωτεινή Δημάκου - Σακκέτα, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια κρατά ζωντανή τόσο τη μνήμη όσο και το έργο του Μιχάλη Μαχαίρα, μεταλαμπαδεύοντας στις νεότερες γενιές, εκτός από το μουσικό του έργο και όλες εκείνες τις αξίες που τον διακατείχαν.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τιμώντας πρωτίστως τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου Μιχάλη Μαχαίρα αλλά και την πολυσχιδή δράση του συλλόγου μας».

Γράφει ο Περικλής Κατσώλας

Ο Επιτάφιος η φιλαρμονική, και οι θύμησες...

Ατμόσφαιρα, πένθος, συγγενείς που έφυγαν, και βάδισμα βαρύ...

Οι πορτοκαλιές φέτος μυρίζουν περισσότερο δες...

Παιάνισμα και σήμερα απ' τον αιώνιο Σπαρτιάτη γητευτή του σολ!

Πάντα είχα το ερώτημα ποιός έγραψε για το πένθος Σου...

Σήμερα μου αποκαλύφθηκες και ας μην σε γνώρισα ποτέ...

Αυτοί οι μεγάλοι που λείπουν..

Τώρα μόνο προτομές προβληματισμένες και απόκοσμες...

Σήμερα αναστήθηκαν όλα μέσα μου, και η πόλη αέναε μουσουργέ!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις