ΣΠΑΡΤΗ. Θεαματική η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 που ανέδειξαν νέα δημοτική αρχή και νέο δημοτικό συμβούλιο.

Το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης αφορούσε στην έγκριση συμφωνίας εκμίσθωσης του αεροδρομίου Σπάρτης προς την GULF AIR AVIATION. Εισηγητής ήταν ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Με μια ψήφο διαφορά (12-11) το σώμα αποφάσισε την αναβολή του θέματος και συζήτησή του τον Ιανουάριο του 2024 στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό υπήρξε δέσμευση του νέου δημάρχου Μιχάλη Βακαλόπουλου. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως και γιατί το 50% + ένας των δημοτικών συμβούλων ψήφισε την αναβολή του θέματος ενώ ο εισηγητής Δήμαρχος ισχυριζόταν, κατά την εισήγηση ου έκανε, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί άμεσα η συμφωνία εκμίσθωσης.

Όταν υπάρχει ένα θέμα στην Ημερήσια Διάταξη και πριν συζητηθεί, ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα για πρόταση αναβολής και ακολουθεί ψηφοφορία, χωρίς να ανοίξει συζήτηση επί της ουσίας του θέματος αλλά μόνον επί της διαδικασίας. Το συγκεκριμένο θέμα δεν κρίθηκε κατ’ επείγον οπότε και αναβλήθηκε χωρίς να συντρέχει λόγος περισσότερης συζήτησης επί της ουσίας. Τέθηκε επίσης πρόταση για ολιγοήμερη αναβολή έως ότου ο εισηγητής προσκομίσει επιπλέον έγγραφα αλλά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Η πρόταση για αναβολή του θέματος τέθηκε από τον Βαγγέλη Βαλιώτη. Η παράταξη του Πέτρου Δούκα, ψήφισε κατά της αναβολής του θέματος. Βακαλόπουλος και Τριτάκης υπέρ της αναβολής. Η Γεωργία Δεδεδήμου απουσίαζε στο θέμα. Ο Θανάσης Καρλαύτης ψήφισε υπέρ της αναβολής ενώ η πρόεδρος Ελένη Δαράκη ψήφισε κατά της αναβολής όπως προκύπτει από την καταγραφή των ψήφων. Η παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου διασπάστηκε. Αργειτάκος Κυριακούλιας, Κουρτσούνης και Σουμάκης ψήφισαν υπέρ της αναβολής. Βλήτας, Πριστούρης, Καρμοίρης, Τσούκλερης ψήφισαν κατά της αναβολής. Η παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη ψήφισε υπέρ της αναβολής. Ο Χρήστος Πλειώτας ψήφισε λευκό. Λευκό ψήφισαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση οι Βουνάσης και Καλομοίρης.

Συγκεκριμένα:

  • Υπέρ της αναβολής για τον Ιανουαρίο του 2024 ψήφισαν οι 12: Βαλιώτης, Γρηγόρη, Ματζουράνης, Σατάματης, Τριτάκης, Αργειτάκος, Σουμάκης, Κουρτσούνης, Κυριακούλιας, Κονίδης, Βακαλόπουλος και Καρλαύτης.
  • Κατά της αναβολής για το 2024 ψήφισαν οι 11: Αναστασάκος, Ζαχαράκη, Κανακάκος, Μενούτης, Περγαντής, Ρηγάκος, Βλήτας, Καρμοίρης, Πριστούρης, Τσούκλερης, Δαράκη.
  • Λευκό ψήφισαν οι 3: Βουνάσης, Καλομοίρης, Πλειώτας.
  • Απουσίαζε από τη συνεδρίαση η Γεωργία Δεδεδήμου

Δείτε τη συνεδρίαση εδώ στο 40 λεπτό.

Ποιες οι συνέπειες της αναβολής

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα επίκειται δεσμευτική ρύθμιση ότι σε αποσταση 100 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν μπορεί να αναπτυχθεί άλλο αεροδρόμιο. Υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία GULF AIR AVIATION να αποσύρει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο στη Σπάρτη.

Ποιες οι συνέπειες της συζήτησης

Οι υποστηρικτές της αναβολής ανέφεραν ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο επείγον χαρακτήρας του θέματος με κίνδυνο να ακυρωθεί όποια απόφαση του ΔΣ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις