ΣΠΑΡΤΗ. Ο Γεώργιος Σακελλαρόπουλος – Βιολογικοί Ελαιώνες στο πλαίσιο Ίδρυσης Ανώτατου Επιστημονικού ή Ερευνητικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, στη Λακωνία, με έδρα του τη Σπάρτη, προτείνει την προσθήκη Τμήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Ελαιοκομία. Το Ίδρυμα θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ότι αφορά τα δύο βασικά και Εθνικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Η πρόταση προς το Επιμελητήριο Λακωνίας για προσθήκη - ίδρυση του σχετικού Τμήματος έρχεται την εποχή που διεθνή Πανεπιστήμια προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Η κλιματική αλλαγή μαστίζει και τη χώρα μας με σοβαρές επιπτώσεις και στον ελαιοκομικό τομέα. Θεωρείται αναγκαίο να συμπεριληφθεί στην αρχική πρόταση η προσθήκη τμήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία.

Η επιστολή προς το Επιμελητήριο

«Γεώργιος Σακελλαρόπουλος - Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Σπάρτη, 17 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο κ. Πρόεδρο και τα εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και εκλεκτά Μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας

Σε συνέχεια της από 28 Ιανουαρίου 2023 επιστολής μας με την οποία προτείναμε την Ίδρυση Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας στη Λακωνία με έδρα την Σπάρτη και την οποία πρόταση αποδεχθήκατε θετικά, γεγονός για το οποίο σας εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, επανερχόμαστε αιτώντας να συμπεριληφθεί στο αρχικό μας αίτημα η προσθήκη - ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία.

Με γεγονός πλέον την κλιματική αλλαγή που μαστίζει και τη χώρα μας με σοβαρές επιπτώσεις και στον ελαιοκομικό τομέα, θεωρήσαμε αναγκαίο να συμπεριλάβουμε στην αρχική μας πρόταση την προσθήκη τμήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία.

Η αρχική μας πρόταση, καταστάλαγμα πολύχρονης εμπειρίας, γνώσης και μελέτης, ανάγεται στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού ή Ερευνητικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, στη Λακωνία, με έδρα του τη Σπάρτη, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ότι αφορά τα δύο βασικά και Εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά. Σε αυτούς τους στόχους προτείνουμε να προστεθούν επιπλέον επιδιώξεις όσον αφορά την πρόληψη των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αντιμετώπιση των καταστροφών, τις επιπτώσεις στα ελαιουργεία, στην τυποποίηση, στις εξαγωγές και σε τόσα άλλα προβλήματα, όπως τη μείωση των θέσεων εργασίας, που δημιουργεί η ‘λαίλαπα’ της κλιματικής αλλαγής.

Η ελαιοκομία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών και επιβάλλεται η επιστημονική προστασία της, ειδικότερα σήμερα, που οι καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα απειλούν καθημερινά την ύπαρξή της.

Ειδικά τα πρόσφατα γεγονότα, σε περιοχές της χώρας μας όπως η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Ρόδος και η Εύβοια, αλλά και παλαιότερα που βιώσαμε έντονα στην περιοχή της Λακωνίας και της Ηλείας, άφησαν το πολυεπίπεδο καταστροφικό αποτύπωμά τους, κάνοντας την ανάγκη συμπληρωματικής ίδρυσης επιστημονικού τμήματος Φυσικών Καταστροφών επιβεβλημένη.

Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστια, με πρόσφατα παραδείγματα πυρκαγιών, ξηρασίας και πλημμυρών στις γειτονικές μας χώρες, Ισπανία και Ιταλία.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό και σαφές ότι η ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνες, η ελιά είναι δέντρο με τεράστια ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραγωγή ενός (1) λίτρου ελαιολάδου έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση 10,64 kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε μελέτη του 2017 για το ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), η παγκόσμια ελαιοκαλλιέργεια, η οποία εκτείνεται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια, ετησίως δύναται να απορροφήσει 47 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ελιάς και Ελαιολάδου υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όμως, δεν υπάρχει, εξ’όσων γνωρίζω, ανάλογο ελαιοκομικό τμήμα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών της ελαιοκομίας, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει μία πρωτοτυπία για την περιοχή και τη χώρα μας γενικότερα, με σημαντικό όφελος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και της Ελληνικής οικονομίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα, που εισήλθαν τελευταία πολύ ενεργά στον τομέα της ελαιοκομίας, υπάρχει Κέντρο Ελιάς στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια, το οποίο είναι πιθανό να στραφεί σύντομα προς την ανωτέρω προτεινόμενη κατεύθυνση.

Αντίστοιχη δράση υπάρχει στο ξακουστό Πανεπιστήμιο Yale των Η.Π.Α., με την πρωτοβουλία δύο Ελλήνων διακεκριμένων καθηγητών του εν λόγω Πανεπιστημίου, κυρίων Βασίλη Βασιλείου και Τάσσου Κυριακίδη, ενώ στο Περθ της Αυστραλίας έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο καθηγητή Ελληνικής καταγωγής, στο οποίο δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καθηγητές, ένας εκ των οποίων από τη χώρα μας, ο κος Απόστολος Κυριτσάκης.

Το προνομιακό πεδίο της Ελλάδας, ως ελαιοπαραγωγική χώρα, καθώς και η γνώση μας για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιστημονικές μεθόδους και διαδικασίες που ισχύουν πλέον σε όλο τον κόσμο, μας κινητοποίησαν ιδιαίτερα μετά τα συνταρακτικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να καταθέσουμε αυτή την ανανεωμένη πρόταση για την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα τη Σπάρτη και εξειδικευμένο τμήμα Πρόληψης - Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών.

Έχω τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία με την αρωγή των αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων, καθώς και όλων των κ.κ Βουλευτών του Νομού μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, των Δήμων της Λακωνίας, και του Επιμελητηρίου μας, θα στηρίξουν την ανανεωμένη πρότασή μας που περιλαμβάνει και τον βασικό τομέα των φυσικών καταστροφών στην Ελαιοκομία.

Η παρούσα ανανεωμένη πρότασή μας κοινοποιείται στους καθηγητές και στις προσωπικότητες, που με δημόσιες επιστολές τους έχουν ήδη στηρίξει την αρχική μας πρόταση από 28 Ιανουαρίου 2023, τις οποίες καταθέσαμε στο Επιμελητήριο Λακωνίας.

Σας ευχαριστώ θερμά αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λακωνίας και προσβλέπω στη στήριξη της ανανεωμένης μας πρότασης, όπως πράξατε με ιδιαίτερη θέρμη και στην αρχική.

Με τιμή και εκτίμηση,

Γεώργιος Σακελλαρόπουλος»

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί (με αλφαβητική σειρά):

1) Δρ. Βασιλείου Βασίλης -Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας - Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

2) Δρ. Κάλης Στέφανος MD - Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής & Σχολής Δημόσιας Υγείας - Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ

3) Δρ. Καραμάνος Ανδρέας - Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Ομότιμος καθηγητής, π.Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας

4) Κος. Κορομβόκης Γιάννης - Δημοσιογράφος – Σύδνεϋ Αυστραλίας - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Δεκ. 2022) - Βραβείο Προαγωγής Δημοσιογραφίας Ιδρύματος Μπότση (Ιαν.2020)

5) Δρ. Κυριακίδης Τάσσος - Ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών - Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

6) Δρ. Κυριτσάκης Απόστολος – Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ, Φουλμπράϊτερ - Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) - Βραβείο Αμερικάνικης Εταιρίας Χημικών Λαδιών (AOCS Fellow) - Πρόεδρος Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες

7) Κος. Κυριτσάκης Δημήτριος - Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή - Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

8) Δρ. Μαγιάτης Προκόπης - Αναπληρωτής Καθηγητής - Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων - Φαρμακευτικό Τμήμα Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

9) Δρ. Τσάκνης Γιάννης - Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

10) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις