Σε αυτά τα χωριά της Πελοποννήσου «ανθίζει» η πέτρα - Απόλυτοι φθινοπωρινοί προορισμοί
Πανέμορφα χωριά μέσα στο πράσινο και σε πέτρα με τέχνη που αξίζουν μία φθινοπωρινή εξόρμηση για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Στεμνίτσα και Λαγκάδια Αρκαδίας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Χωριά καμωμένα από πέτρα, περικυκλωμένα από πλούσια φύση που προτάσσουν σεργιάνι στα στενοσόκακα και τσίπουρο στα καφενεία με μεζέ στα κάρβουνα ή με λίγο τυρί και δυο ελιές, έτσι για τη δύναμη, πριν ξεκινήσει η εξερεύνηση της περιοχής.
Στεμνίτσα με πέτρινα διώροφα αρχοντικά
Σκαρφαλωμένη στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας καθώς την περικυκλώνει πλούσια φύση γεμάτη καστανιές, καρυδιές και έλατα ενώ έχει διατηρήσει σε εξαιρετικό βαθμό την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Μιλάμε κυρίως για πέτρινα διώροφα αρχοντικά σε αυστηρό αρχιτεκτονικό ύφος όπως πρόσταζε ο τόπος και η εποχή, τα περισσότερα εξ αυτών χτισμένα τον 19ο αιώνα. Στην ανάπτυξη του χωριού συνέβαλε καθοριστικά και η παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς εξακολουθούν και υπάρχουν εργαστήρια και καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα, τα οποία εύκολα μπορείτε να ανακαλύψετε με μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού.
Η Στεμνίτσα, είναι από αυτά τα χωριά που αξίζει να τα περπατήσετε από άκρη σε άκρη όχι μόνο για να χαζέψετε τα όμορφα αρχοντικά αλλά και για τα κεφαλόβρυσα που είναι ιδανικά για να ξαποστάσετε στις βόλτες σας, για τα ατμοσφαιρικά σοκάκια και για την όμορφη φύση. Πιο γνωστή γειτονιά είναι τα Παλαμηδέικα, ίσως γιατί είναι το πιο γραφικό μέρος του χωριού οπότε μην την παραλείψετε. Αν θέλετε να δείτε το χωριό από ψηλά θα ανεβείτε μέχρι τη θέση Κάστρο κάνοντας πρώτα μια στάση στην Παναγιά Μπαφέρω του 12ου αιώνα. Το χωριό διαθέτει και λαογραφικό μουσείο με φορεσιές, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά σκεύη κ.α. που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής των ντόπιων αρκετά χρόνια πριν. Όμορφος περίπατος και αυτός στη μονή Ζωοδόχου Πηγής στα βορειοανατολικά του οικισμού.
Λαγκάδια με πανέμορφα πετρόκτιστα τετραώροφα αρχοντικά
Τα Λαγκάδια φημίζονταν για τους μαστόρους τους, για τους χτίστες που ήξεραν να λαξεύουν την πέτρα καλά, γι’ αυτό και το χωριό είναι γεμάτο από πανέμορφα πετρόκτιστα αρχοντικά, κάποια μάλιστα τετραώροφα τα οποία αποτελούσαν την καλύτερη διαφήμιση για τους Λαγκαδινούς τεχνίτες. Το χωριό θα το βρείτε στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στα δυτικά του Μαινάλου να αντικρίζει κατάφυτες πλαγιές. Χωρίζεται δε, στον Πάνω και στον Κάτω Μαχαλά ο οποίος γειτονεύει με τη ρεματιά του Λαγκαδιανού ποταμιού που καταλήγει στον Λάδωνα. Ξεκινήσετε το σεργιάνι από τον κεντρικό δρόμο ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια και φτάστε μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου του 1808, που έχει υπέροχη θέα στο χωριό και στις γύρω βουνοκορφές. Πίσω από την εκκλησία μάλιστα βρίσκεται και το σπίτι των Δεληγιανναίων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Για ακόμα καλύτερη θέα, όμως, ανεβείτε μέχρι την Αγία Τριάδα.
Στην πλατεία που ουσιαστικά είναι ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα βουνά, θα βρείτε και την πέτρινη εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με το πανέμορφο καμπαναριό, που χτίστηκε την ίδια χρονιά με τον Άη-Γιάννη τον Πρόδρομο κατασκευάστηκαν μάλιστα σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσε η οθωμανική διοίκηση. Στον Κάτω Μαχαλά τώρα, την πιο όμορφη θέα θα τη δείτε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, μπείτε στο αυτοκίνητο και κατεβείτε μέχρι το ρέμα και τον συνοικισμό του Αγίου Νικολάου, με τον παλιό ανακαινισμένο νερόμυλο για περπάτημα πλάι στη ρεματιά και γυρίστε στο χωριό για να τιμήσετε τα ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές.