ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η κατάλληλη εποχή για φθινοπωρινά οδοιπορικά στα δυο πόδια της Μεσσηνίας με επίκεντρο τις κωμοπόλεις Πύλος και Καρδαμύλη, είναι τα πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη.

Μπορεί το φθινόπωρο να δίνει σιγά σιγά τη σκυτάλη σε πιο ορεινούς προορισμούς αλλά οι παραθαλάσσιες «γειτονιές» είναι πάντοτε μια καλή επιλογή για την επόμενη απόδραση. Είναι η εποχή που μπορείς να τα κάνεις όλα. Μπάνιο στη θάλασσα, πεζοπορίες χωρίς τη ζέστη του καλοκαιριού, χαλαρότητα χωρίς την πολυκοσμία της τουριστικής σεζόν.

Η Μεσσηνία έχει να μας προσφέρει πολλές όμορφες πινέζες στο χάρτη της που συνδυάζουν με τρόπο αρμονικό, θάλασσα, καλό φαγητό, αξιοθέατα και φύση.

Ξεκινώντας λοιπόν αυτό το ταξίδι, έχουμε απλώς να επιλέξουμε σε ποιο «πόδι» θέλουμε να βρεθούμε το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο νομός Μεσσηνίας απλώνεται στο δυτικό «πόδι» της Πελοποννήσου και στο μεσαίο το οποίο μοιράζεται με τη Λακωνία αφού τους ενώνει η επιβλητική Μάνη.

Καρδαμύλη: Παράδοση, αξιοθέατα και καλό φαγητό

Στη μανιάτικη γη της Μεσσηνίας η Καρδαμύλη είναι αναμφίβολα εκείνη η κωμόπολη που συνδυάζει άψογα την παράδοση στην αρχιτεκτονική της, ηρεμία, καλό φαγητό και μια διόλου ευκαταφρόνητη σειρά από ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Η δροσιά του φθινοπώρου συνηγορεί σε περίπατους που το καλοκαίρι φαντάζουν κουραστικοί ή απλώς αδύνατοι. Έτσι, μια βόλτα μέχρι το λιμανάκι του οικισμού με το παλιό (πρόσφατα ανακαινισμένο) τελωνείο και ύστερα μέχρι την παλιά πόλη και τον πύργο Μούρτζινου, είναι ο πιο #safe τρόπος να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές αυτής της πόλης.

Όσο ανεβαίνεις τα πέτρινα σοκάκια, τόσο η θέα γίνεται μαγευτική. Κι όσο το μάτι χορταίνει από τις ομορφιές που απλώνονται στο μεσσηνιακό κόλπο, τόσο η ψυχή χάνεται στο παραμυθένιο αυτό μέρος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετά από τα καταλύματα της Καρδαμύλης. Πολλά από αυτά ήταν παλιά αρχοντικά που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ζεστούς χώρους φιλοξενίας παντρεύοντας το παλιό με το μοντέρνο και δημιουργώντας μια εντελώς νέα τάση αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Όσο για τις γευστικές στάσεις; Ένα είναι το βέβαιο. Η Καρδαμύλη δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν. Είτε ζητάμε να γευτούμε παραδοσιακά πιάτα είτε μοντέρνα - μεσογειακή κουζίνα, πάντοτε οι επιλογές είναι πολλές. Από την παραλία και τις ταβέρνες πάνω στο κύμα μέχρι τα σοκάκια της πόλης με τα ιδιαίτερα εστιατόρια και τα ξεχωριστά καφέ.

Η Πύλος στο επίκεντρο του πιο ιστορικού όρμου της Πελοποννήσου

Αφήνοντας πίσω μας το πόδι της Μάνης και κινούμενοι προς τα δυτικά, στάση στην Πύλο και τον όρμο του Ναβαρίνου. Μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή της Πελοποννήσου η οποία περιλαμβάνει ένα πλήθος από ιστορικά αλλά και φυσικά μνημεία.

Η χαρά του πεζοπόρου που αγαπά να συνδυάζει φύση και ιστορία βρίσκεται ακριβώς εδώ. Με έναν προσεκτικό σχεδιασμό, θα οργανώσεις μια βόλτα μέχρι το Παλιόκαστρο στην άκρη της Χρυσής Ακτής (Διβάρι) που από κει θα δεις «πιάτο» ολόκληρο τον όρμο. Η διάσημη Βοϊδοκοιλιά από τη μια πλευρά, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας πίσω και απέναντι η Πύλος και το νησί «κυματοθραύστης» Σφακτηρία. Εννοείται πως έχεις τη δυνατότητα να τα επισκεφτείς όλα αυτά.

Για τους λάτρεις της ιστορίας το οθωμανικό φρούριο Νιόκαστρο και το μουσείο που βρίσκεται εντός του είναι τα sos της περιοχής. Φυσικά το πιο καλοδιατηρημένο παλάτι της μυκηναϊκής περιόδου που έχουμε στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πύλου και πρόκειται για το Ανάκτορο του Νέστορα.

Ο ουρανίσκος του επισκέπτη έχει να γευτεί εξαιρετική κουζίνα στα εστιατόρια της Γιάλοβας, πάνω στη θάλασσα. Επίκεντρο τα φρέσκα θαλασσινά και οι έξυπνες τεχνικές στα πιάτα. Ένα κίνητρο για αστείρευτη δημιουργικότητα η οποία … τρώγεται!

Αν όμως ψάχνεις την άπλα και τη φιλοσοφία μιας πλατείας, τότε στην Πύλο θα βρεις την πιο μεγάλη πλατεία της περιοχής. Οι καμάρες των κτιρίων που την πλαισιώνουν, ο ίσκιος από τα αιωνόβια πλατάνια και παράλληλα η θέα προς τον όρμο συνθέτουν ένα σπάνιο σκηνικό που συνδυάζει άψογα στοιχεία από βουνό και από θάλασσα. Εσύ έχεις μόνο να επιλέξεις καλή παρέα και νόστιμους μεζέδες για το τραπέζι σου!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις