ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Σπάρτης κι εκ νέου υποψήφιος κ. Πέτρος Δούκας περιγράφει τα βασικά σημεία της δημαρχίας του απαντώντας σε ερωτήματα. Αναφέρεται στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων, στο ξεκίνημα, τα έργα και τις δράσεις, στη εν γένει δημοτική διαδρομή, σε συνεργάτες που εγκατέλειψαν αλλά και σε ανθυποψήφιούς του. Αισθανόμενος ότι έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στην πόλη της Σπάρτης και πως θα δώσει στον δήμο την ακτινοβολία που του αξίζει, δίνει απαντήσεις (και) σε ερωτήματα πολιτών προκειμένου να ενημερώσει τους συνδημότες και να ζητήσει ξανά την ψήφο τους.

Συνέντευξη Πέτρου Δούκα

Ερ: Από το 2019 που λάβατε την εντολή προκειμένου να σχηματίσετε την παρούσα Δημοτική Αρχή και να διοικήσετε το δήμο Σπάρτης, έχετε πει ότι αντιμετωπίσατε σωρεία προβλημάτων. Τι εννοείτε;

Απ: Από το 2019 έως και σήμερα παρά το γεγονός ότι:

  • Για 2 και επιπλέον χρόνια είχε να αντιμετωπίσει την καταστροφική και φονική πανδημία,
  • Ήταν αναγκασμένος να κυβερνήσει με περίπου 10 στους 41 δημοτικούς συμβούλους, λόγω του εκλογικού νόμου, χωρίς ‘πάγκο’ και εφεδρείες,
  • Ήταν αναγκασμένος να αντιμετωπίσει μια συστηματική προσπάθεια εσωτερικής υπονόμευσης του έργου του από άτομα που εξ αρχής δεν σκόπευαν να υπηρετήσουν την ιδέα της Σπάρτης αλλά μόνο τα δικά τους δήθεν πολιτικά συμφέροντα για να αρπάξουν από μέσα την εξουσία, και τώρα βάλθηκαν να «σώσουν» τη Σπάρτη μέσα από άλλες παρατάξεις,
  • Παρά τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και τις γνωστές εργασιακές αγκυλώσεις,
  • Παρά τις τραγικές κληρονομημένες ελλείψεις σε υποδομές (γήπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάρκα, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις), ηλεκτροφωτισμό, μηχανήματα και οχήματα, οδοποιία, αγροτικούς δρόμους, σχολικά κτίρια, λειτουργία ΧΑΔΑ, καταχρεωμένη ΔΕΥΑΣ, κλπ.),

μαζί με τους συνεργάτες μου πετύχαμε όσα δεν είχαν επιτευχθεί από κανέναν τα τελευταία 30 χρόνια. Το να έχεις μόνο οράματα δεν είναι αρκετό. Το να αντιγράφεις μάλιστα και προγράμματα άλλων (το δικό μας δηλαδή) που είναι ήδη σε εξέλιξη, ως δήθεν δικά σου οράματα, είναι και πολιτικά ανήθικο.

Ερ: Ποια είναι η διεθνής ακτινοβολία που θα επιτύχετε στο Δήμο Σπάρτης;

Απ: Αυτό να το ρωτήσετε στους αντιπάλους μας! Εμείς ήδη βάλαμε τη Σπάρτη στο Παγκόσμιο χάρτη! Ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πληρότητα των ξενοδοχείων! Ήδη έχουν αυξηθεί τα δάνεια για αναπτυξιακές επενδύσεις των επιχειρήσεων! Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στον συνδυασμό «Σπάρτη, Δήμος που μας ΑξίΖΕΙ», δείχνουμε την υπεροχή μας με πραγματικά έργα και πραγματικές αποδείξεις, σε πρωτοβουλίες, δράσεις, έργα και πεπραγμένα της τετραετίας που πέρασε.

Υπερπηδώντας τα εμπόδια που υψώθηκαν στο δρόμο μας, αφήνοντας πίσω μας τις συνομωσίες και τις τρικλοποδιές που μας έβαλαν, κοιτάζουμε ΜΠΡΟΣΤΑ για να συνεχίσουμε το έργο μας για την πόλη και τα χωριά που αγαπάμε.

Ζητάμε από τους συνδημότες μας, να μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο μας, προκειμένου όλος ο κόσμος να μιλάει για την σύγχρονη Σπάρτη.

Ερ: Λάβατε ως Δημοτική Αρχή Πρωτοβουλίες για τις Γυναίκες, γιατί είναι κάτι που ισχυρίζονται συνεργάτες σας χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία;

Απ: Δεν υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που να εμπιστεύτηκε σε γυναίκες τόσο υψηλά αξιώματα και επιτελικές θέσεις, όσο επί των ημερών μου! Αντιδημαρχίες, Γενική Γραμματεία του Δήμου, Προεδρίες και Αντιπροεδρίες Νομικών Προσώπων, Προεδρία του ΔΣ της Αναπτυξιακής Σπάρτης -Ευρώτα, Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Διευθύνσεις Δημοτικών Υπηρεσιών, κ.α. Πουθενά αλλού!

Επίσης κάναμε ειδική εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα αγρότισσα και συστήσαμε με το ICC - International Chamber of Commerce Greece - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ICC WOMEN SPARTA για να διευκολύνουμε την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας και την δικτύωση των Σπαρτιατισσών με το παγκόσμιο οργανισμό και δίκτυο του ICC!

Ήδη με το ICC και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράψαμε και Μνημόνιο -το πρώτο τέτοιο Μνημόνιο με Υπουργείο σε όλη την Ελλάδα - για την ανάδειξη της Γυναικείας Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Ερ: Αναφέρεστε συχνά στο Sparta Economic Forum. Τι είναι αυτό;

Απ: Είναι άλλη μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία και επινόηση της Δημοτικής μας Αρχής για να διοργανώνονται στη Σπάρτη συμπόσια για τις διεθνείς σχέσεις, τα γεωπολιτικά, την οικονομία, τα αγροτικά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες, την ιατρική και την υγεία και τις νέες τεχνολογίες, και έτσι η Σπάρτη να γίνει διεθνές κέντρο προσέλκυσης τέτοιων συνεδρίων! Ένα μίνι Ναβός ή μίνι Delphi Economic Forum για να τονώσουμε κι’ άλλο την εξωστρέφεια του Δήμου!

Ερ: Έγινε τίποτα από αυτά στη πράξη;

Απ: Φυσικά! Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ αναλυτικά.

Στα πλαίσια του Sparta Economic Forum ήδη διοργανώθηκαν:

Το 2020, τα δύο μεγαλύτερα συμπόσια που έχουν γίνει ποτέ στη νότια Πελοπόννησο:

  • Για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Χώρα μας- με κορυφαίους Υπουργούς και ειδικούς,
  • Για το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά και τις Διεθνείς Σχέσεις της Χώρας μας
  • Τον Ιούλιο 2022 συνδιοργανώσαμε στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης το εξαιρετικά ενδιαφέρον Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η τέχνη του πολέμου τότε και τώρα: Από τις Θερμοπύλες και τον Γρανικό στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία», σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα της Association of The US Armyκαι με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ιστορικών και βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη συνεργασία μεταξύ Ελληνικού δήμου, ξένου πανεπιστημίου και ξένης στρατιωτικής ένωσης.
  • Το Σεπτέμβριο 2022 συνεχίσαμε τη διεθνή δικτύωσή μας!

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης διοργανώσαμε με την American Legion («Αμερικανική Λεγεώνα» - τον σύνδεσμο των βετεράνων πολέμου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με 3 εκατομμύρια μέλη), Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Η επιρροή της στρατηγικής σκέψης της αρχαίας Σπάρτης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο», με παρουσιάσεις απο εκλεκτούς ερευνητές και μελετητές του θέματος αυτού.

  • Τον Ιούνιο 2023 συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και σε συνεργασία με άλλα κορυφαία ακαδημαïκά ιδρύματα, το πρωτοποριακό Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών με θέμα «H αρχαία Σπάρτη στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες τάσεις και νέες εξελίξεις», η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση για τη Σπάρτη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο!
  • Με πρωτοβουλία του Δημάρχου, και στα πλαίσια του SPARTA ECONOMIC FORUM, προσκαλέσαμε και διοργανώσαμε (Δευτέρα 17 Ιουλίου) στη Σπάρτη, μια μοναδική στα χρονικά συνάντηση τέτοιων οργανώσεων υψηλού κύρους και ειδικού βάρους και ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ!!
  • Είχαμε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχθούμε περίπου 40 Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε. - World HellenicInter-Parliamentary Association (PADEE-WHIA)) που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής,

Επίσης και αντιπροσωπείες (delegations),

  • της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ορθόδοξοι βουλευτές εκλεγμένοι σε διάφορα κοινοβούλια του εξωτερικού),
  • της Ένωσης Πρώην Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων και Ευρωβουλευτών,
  • της ΚΕΔΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,
  • της ΚΕΕΕ - Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, εκπροσωπούμενης από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, κ.α.),
  • του ICC - Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το οποίο μάλιστα, προς τιμήν της όλης Εκδήλωσης, πραγματοποίησε Συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (ICC Hellas) στην εσωτερική αίθουσα εκδηλώσεων του Kyniska.

Όλοι αυτοί συναντήθηκαν στην πόλη μας για μια μοναδική στα χρονικά συνάντηση γνωριμίας, εξωστρέφειας και δικτύωσης!

Οι φιλοξενούμενοί μας έμειναν εντυπωσιασμένοι από την όλη πρωτοβουλία, από τα έργα που γίνονται στη περιοχή μας και κάποια άγνωστα ή λιγότερο γνωστά κομμάτια της ιστορίας μας! Ήδη βάλαμε τη Σπάρτη στον Παγκόσμιο Χάρτη.

Ερ: Θα συστήσετε ομάδα με στόχο την εξοικείωση των νέων με την υψηλή τεχνολογία - το SPARTA TECH REVIVAL! Τι πρωτοβουλία είναι αυτή; Ποιοι ακριβώς θα είναι οι στόχοι της;

Απ: Εφόσον η οικουμένη κινείται με τους ρυθμούς της πολύ υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θέλουμε αντίστοιχα να υψώσουμε σχετικά και το επίπεδο της Σπάρτης!

  • Καταγραφή και γνωριμία και δικτύωση και δημιουργία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ SPARTA TECH REVIVAL μεταξύ όλων όσων ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες!
  • Διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά - ήδη το έχουν επιχειρήσει στο VAΜVAKOU REVIVAL
  • Εντοπισμός τομέων έρευνών που θα ενδιέφεραν τα Μέλη του Συνδέσμου
  • Διαδικτυακά μαθήματα υπολογιστών (χρήση προγραμμάτων) από τους φοιτητές
  • Διοργάνωση Επιστημονικών Φεστιβάλ στη περιοχή με όποια θέματα προκρίνει ο Σύνδεσμος
  • Υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για τη διευκόλυνση των εμπόρων και παραγωγών για δημιουργία e-shop
  • Σύζευξη με Ανώτατα και Σνώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Διασύνδεση και Link-up με την οργάνωση SmartSat CRC Australia της οποίας επικεφαλής είναι ο επιφανής ομογενής Andy Koronios!

Ερ: Λάβατε πρωτοβουλία για τις εκδόσεις ειδικών συλλεκτικών Γραμματοσήμων με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Που βρίσκεται αυτό το θέμα;

Απ: Είμαστε ο πρώτος και ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που επινόησε να καταγράψει και να εκδώσει με τα επίσημα κρατικά Ελληνικά Ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ, νέες σειρές γραμματοσήμων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της, και τη διαδικτυακή πώλησή τους!

Μέχρι στιγμής εκδώσαμε σειρές για τον Λυκούργο, την Ωραία Ελένη, τις Θερμοπύλες, τις γυναίκες της Σπάρτης με τα μάτια δυτικών ζωγράφων και τον Μυστρά και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, και ετοιμάζουμε νέες εκδόσεις που θα απεικονίζουν

  • αρχαιολογικά ευρήματα
  • σπουδαίες προσωπικότητες της Δωρικής Σπάρτης,
  • εκκλησίες και μονές
  • τη Σπάρτη με τα μάτια του Hollywood, κλπ.

Ερ: Θα υπάρξει συνεργασία με το VIETNAM, τη πόλη του Νόττινχαμ και τον Τάραντα;

Απ: Όπως ανακοίνωσα, αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή μια πρωτοβουλία «αδελφοποίησης», και σύναψης στενών σχέσεων, μεταξύ λυκείων και μαθητών της Σπάρτης, με λύκεια στην Hué, ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, του Νόττινχαμ και του Τάραντα, πρώην αποικία της Σπάρτης στη νότια Ιταλία!

Στόχος, να γνωριστούνε τα παιδιά μεταξύ τους αρχικά διαδικτυακά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων, να φιλοξενήσουμε και να φιλοξενηθούμε στις πόλεις αυτές, να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επαγγελματικού προσανατολισμού, κ.α. Ευελπιστούμε ότι τα δικά μας λύκεια θα ανταποκριθούν άμεσα σε αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες!

Ερ: Ας σταθούμε λίγο στο προεκλογικό κλίμα. Τι θα ζητούσατε να απαντήσουν οι άλλοι 5 υποψήφιοι για τη Δημαρχία;

Απ: Απλά, τι μεγάλες επιτυχίες έχουν καταγράψει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία; Ποιες μεγάλες επιτυχίες έχουν καταγράψει στο δημόσιο βίο τους; Ποια καταξίωση και ποια νέα λάμψη θα προσδώσουν στη Σπάρτη;; Ας απαντήσουν με λεπτομέρειες σε αυτά και βλέπουμε!

Ερ: Ναι αλλά έχουν και αυτοί σχέδια και οράματά. Δεν θα τους ρωτούσατε;

Απ: Όχι γιατί είναι ξεκάθαρη αντιγραφή κάποιων από τις δικές μας παλιές πρωτοβουλίες! Ας απαντήσουν στα πιο πάνω ερωτήματα για το με ποιες περγαμηνές και με ποια αξιοπιστία και με ποια προσωπική τους ακτινοβολία, απαιτούν να εφαρμόσουν έστω το 1/5 των δικών μας σχεδίων!

Ερ: Έχει πάρει κάποιος συνδυασμός τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας; Θα θέλαμε ξεκάθαρη απάντηση

Απ: Κανείς και φυσικά, και μην σας παραμυθιάζει κάποιος συνδυασμός περί του αντιθέτου! Φυσικά θέλουμε τη καλή γνώμη και το χειροκρότημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά καταλαβαίνουμε τις περιστάσεις και εμείς τουλάχιστον στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια και στις δικές μας δυνάμεις!

Βρισκόμαστε δίπλα στη Κυβέρνηση και τις κυβερνητικές αρχές, όχι για «χρίσματα», αλλά για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο!

Επισκεφθήκαμε σε μια μόνο μέρα, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙΡΙΔΗ, τον ΠΕΤΡΟ ΒΑΡΕΛΙΔΗ, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και Επενδύσεων, και την Υπουργό Τουρισμού ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, μόνο για δουλειές του Δήμου - τίποτα παραπάνω!

Ερ: Πιστεύετε ότι οι Δήμοι της Χώρας μπορεί να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη;

Απ: Φυσικά και στο Δήμο Σπάρτης ήδη πρωτοπορούμε και το κάναμε πράξη! Η φοβερή αυτή δυνατότητα έχει γενικά παραμεληθεί και αξίζει της Κυβερνητικής μέριμνας!

Πως πρωτοπορεί η Σπάρτη; Με πολλές δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αναδείξαμε το φοβερό μας brand name, προσελκύουμε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναπτύσσουμε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό, ήδη καλλιεργούμε ειδική σχέση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, αναπτύσσουμε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, την αγροτικό ανάπτυξη και τον αθλητισμό.

Ήδη έχουμε καταστήσει την Σπάρτη Παγκόσμιο Κέντρο Αγώνων Υπεραποστάσεων. Με τη διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Αγροτικής Οικονομίας «Spartagrotica» και με το άνοιγμα του αεροδρομίου έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης θα τονώσουμε σημαντικά την οικονομία της περιοχής μας.

Η Σπάρτη εξελίσσεται και αναπτύσσεται με την επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ, ως κέντρου νεοσυλλέκτων, με την Πρωτοποριακή σχέση με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, το οποίο από το 2024 θα λειτουργήσει στη Σπάρτη θερινά πανεπιστημιακά προγράμματα μαθημάτων (και ευχαριστούμε την Καθηγήτρια Χρυσάνθη Γάλλου για όλα όσα έχει κάνει για τη Σπάρτη, με την ίδρυση της Αναπτυξιακής των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, με την άμεση σύσταση Γραφείου INVEST IN SPARTA (σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Σπάρτης Ευρώτα), ακριβώς για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλά πολλά ακόμα που μπορείτε να διαβάσετε στο πρόγραμμά μας που ήδη κυκλοφορεί.

Ερ: Πείτε μας για άλλες πρωτοβουλίες έχετε στα σχέδιά σας;

Απ: Με μεγάλη χαρά:

  • Συμφωνία με το SOS ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, για την προσφορά άμεσης ιατρικής βοήθειας κατ’ οίκον,
  • Πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών security για την επικουρική περιπολία και προστασία των χωριών μας και αρκετές ακόμα που ήδη έχουν δρομολογηθεί για τον επόμενο προϋπολογισμό.
  • Εγκαταστήσαμε γωνιές ανακύκλωσης πολλών ρευμάτων αποβλήτων σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Σε δημοτικά γυμνάσια και λύκεια. Ο δήμος μας ξεκίνησε πρώτος τις γωνιές ανακύκλωσης και τις εκπαιδεύσεις για κυκλική οικονομία στα σχολεία.
  • Θα επιχορηγήσουμε / επιδοτήσουμε ταξί η ΚΤΕΛ για την εξυπηρέτηση των χωριών από το Λογκανίκο μέχρι τους Αγίους Αναργυρους!

Και φυσικά πολλά δημοτικά τεχνικά έργα! Πολλά!

Ερ: Μιλήσατε για τη σωτηρία και την οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη της ΔΕΥΑΣ. Πιο συγκεκριμένα;

Απ: Ναι! Ο Δήμος Σπάρτης ανέλαβε το πολιτικό κόστος για την εξυγίανση και οικονομική ανάταξη της ΔΕΥΑΣ, η οποία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΥΑΣ που παραλάβαμε το 2019. Ήδη δε ‘κέρδισε’ και αξιοποιεί χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα €15 εκατ.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις -που κανείς δεν ήθελε να πάρει- ώστε να σωθεί η ΔΕΥΑΣ, να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και να μας δίνουν όλες οι βρύσες τρεχούμενο νερό 24 ώρες το 24-ωρο!!

Ήδη εξετάζουμε την αναβάθμιση του Βιολογικού και της δυνατότητες μας Ανακύκλωση, την αποκέντρωση της επεξεργασίας λυμάτων σε Καρυές, Καστόρι και Ξηροκάμπι - Αμύκλες, την αξιοποίηση τοπικών τεχνιτών υδροβιότοπων - και τη δυνατότητα να φτιάξουμε την καλύτερη πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης νερού στην Ελλάδα — ίσως με στήριξη Ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!!!

Θα συνεργαστούμε με την Πρεσβεία του Ισραήλ, και την Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου -και την Δρ. Μαρία Ζαχαρίου Δόδου, Ph.D Chem.Eng., Πρόεδρο του Institude of Environment & Sustainable Development της Κύπρου.

Επίσης, ήδη στείλαμε Επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη -UN Water - International Water Management Instituteγια τη δημιουργία με την ΔΕΥΑΣ Κέντρου Μελετών και Εφαρμογών Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στη Σπάρτη!

Ερ: Αναφέρεστε πολύ συχνά στον ΧΑΔΑ Αφισσού;

Απ: Υποσχεθήκαμε ότι θα κλείσουμε το ΧΑΔΑ στο Αφισσού και το κάναμε πράξη!

  • Εμείς κλείσαμε τον ΧΑΔΑ, ύστερα από δεκαετίες λειτουργίας του!
  • Υποσχεθήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην δενδροφύτευση / αποκατάσταση και ανάπλαση των χώρων του ΧΑΔΑ και το κάναμε πράξη!
  • Βρήκαμε μόνοι μας τις λύσεις για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στις μονάδες στην Ηλεία και τη Παλαιοχούνη μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα της Σκάλας και χωρίς να έχουμε, ως Δημοτική Αρχή κληρονομήσει ή παραλάβει κανένα σχετικό προγραμματισμό!

Έπρεπε μόνοι μας να βρούμε τις λύσεις αυτές και να συνεννοηθούμε με τους Δημάρχους των περιοχών αυτών!

Επιτέλους δόθηκε ένα τέλος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο του Δήμου αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας! Πρόβλημα τουλάχιστον 50 χρόνων! Τα πρώτα φορτηγά – απορριμματοφόρα που πήγαν την στη Σκάλα ήταν της Σπάρτης και προσωρινά αυτές τις εβδομάδες η διαχείριση γίνεται δωρεάν!!

Ερ: Σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Δηλώνετε ικανοποιημένος

Απ: Νομίζω το έργο μιλάει από μόνο του. Ποτέ η Σπάρτη δεν έλαμπε τόσο τα βράδια!! Και συνεχίζουμε!!

Ερ: Το τελευταίο διάστημα ακούμε για τοποθέτηση αγαλμάτων στην πόλη; Επειδή δεν είναι κάτι απλό, πείτε περισσότερα

Απ: Ναι! Ο Δήμος Σπάρτης, η Akron Trade & Transport ofFujairah θα απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε εικαστικούς από τη Σπάρτη, τη Λακωνία, και όλη την επικράτεια της Πατρίδας μας και Έλληνες ομογενείς να υποβάλλουν πλήρως κοστολογημένες προτάσεις τους για την κατασκευή αγαλμάτων (από διάφορα υλικά της επιλογής τους, λαμβάνοντας υπόψη κόστη και πιθανότητα βανδαλισμών και αντοχές), ύψους 6-9 μέτρων, προσωπικοτήτων από το πάνθεον της ένδοξης ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης και του Βυζαντινού Μυστρά:

Ενδεικτικά: Λυκούργος, Λεωνίδας, Χείλων, Αγησίλαος, Κλεόμβροτος, Κλεομένης Ά και Γ´, Βρασίδας, Γύλιππος, Αρχίδαμος, Καλλικρατίδας, Ξάνθιππος, Άγις, Λύσανδρος, Τυρταίος, Κιναίθων, Μεγαλοστράτα, Αλκμάν, Ίσυλλος, Κλειταγόρα, Κυνίσκα, Ευρυβιάδης, και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Πλήθων Γεμιστός, κ.α.

Τα αγάλματα θα τοποθετηθούν στις εθνικές οδούς και λεωφόρους (δεξιά και αριστερά) που οδηγούν στη Σπάρτη και θα μπορούν οδηγοί και επιβάτες να τα θαυμάζουν και καμαρώνουν από απόσταση. Οι γλύπτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φαντασία για τις μορφές, ή να εμπνευστούν από άλλες απεικονίσεις των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων!

Ερ: Κυκλοφορήσατε και ένα 16-σελιδο φυλλάδιο με τα έργα σας! Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Απ: Ναι! Συμπυκνωμένο 16-σέλιδο για να μην ξαναρωτήσει κανείς τι έκανε αυτή η Δημοτική Αρχή·

  • Για τα Δημοτικά και Τεχνικά Έργα (Οδοποιίες κλπ.)
  • Τον Ηλεκτροφωτισμό
  • Τις Δράσεις μας για την Πρόνοια και την Αλληλεγγύη
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την Ενδυνάμωση του BRAND NAME SPARTA
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Την Πρότυπη και Μοναδική Σχέση μας με το UNIVERSITY OF NOTTINGHAM
  • Το Πρόγραμμα (SPARTA) SMART CITY

Επιμένω: «ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ - ΠΑΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ!»

Ερ: Κύριε Δούκα, σας στεναχώρησε που κάποια στελέχη σας «ρίξανε τις ασπίδες την ώρα της μάχης, σας υπονόμευσαν και τώρα τρέχουν και αναζητούν ψήφους σε άλλες παρατάξεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε;

Απ: Φυσικά! Όσον αφορά κάποιους από την δική μας παράταξη, τους ανέδειξα, οι περισσότεροι ήταν παγκοσμίως και παντελώς άγνωστοι, και αυτοί αντί να δείξουν αφοσίωση και να έχουν κατά νου το καλό της Σπάρτης, κάποιοι «ψωνίστηκαν» απ´ τους 300 ψήφους που πήραν στις εκλογές του 2019, και απ´ την εξουσία, και νόμισαν ότι κάτι έγιναν, έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν καλού -κακού, και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!

Τώρα διαδίδουν ότι θα σώσουν τη Σπάρτη μέσα από αυτές τις άλλες παρατάξεις! Είναι θέμα ανατροφής και χαρακτήρα!

Όταν πρωτοέπιασα δουλειά στη CITIBANK NEWYORK, ο πατέρας μου μου είπε: «Η Citibank σου έδωσε την ευκαιρία να δείξεις τι αξίζεις! Να της είσαι πάντα ευγνώμων! Και τσάμπα να σου ζητήσει να δουλεύεις, κάντο!» Έτσι έμαθα να συμπεριφέρομαι! Είναι θέμα ανατροφής και χαρακτήρα!

Εγώ γύρισα σελίδα, αναγνωρίζω ότι έκανα λάθος που τους εμπιστεύτηκα, έχω κάνει και άλλα λάθη, αλλά με τους συνεργάτες μας κοιτάμε μόνο μπροστά!

Ερ: Ποια έργα εκκινούν αυτή την περίοδο;

Απ: Ναι,

  • BΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΙΩΝ Δ.Ε. ΦΑΡΙΔΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα της διενέργειας του διαγωνισμού της 05-06-2023 που αφορούσε στο έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΙΩΝ Δ.Ε. ΦΑΡΙΔΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ »!

  • HΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΜΥΚΛΩΝ

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η σύμβαση του έργου για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου των Αμυκλών, προϋπολογισμού άνω των 60.000 ευρώ, η οποία και θα ξεκινήσει άμεσα

  • ΠΑΡΑΛΑΒΗ 3 ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ: Παραλάβαμε από Τρίπολη 3 απινιδωτές δωρεά της Περιφέρειας!
  • ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ ΑΝΩΓΕΙΩΝ», με την Εργοληπτική Επιχείρηση «KCC ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ»,
  • ΑΝΩΓΕΙΑ ΔΕΥΑΣ

Εντωμεταξύ, όπως μας έχει ενημερώσει η ΔΕΥΑΣ,

  • Προχώρησε στη στεγανοποίηση της δεξαμενής Ανωγείων (ποσό 6.200,00 € με ΦΠΑ
  • Προχώρησε στην αλλαγή όδευσης δικτύου από την δεξαμενή (περίπτωση Καρακίτσου)
  • Προχώρησε σε πλήθος αποκαταστάσεων βλαβών
  • Θα προχωρήσει σε κατά τμήματα, αλλαγές στο δίκτυο ύδρευσης σε μήκος 800 μ. (αίτηση χρηματοδότησης Υπουργείο Εσωτερικών, από 23-01-2023) εκτιμώμενος προϋπολογισμός 40.000 €)
  • Υπέγραψα τη σύμβαση με την Εργοληπτική Επιχείρηση «ΜΠΟΡΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», ποσού 66.061,60 € για την εκτέλεση έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕNΤΟΣΤΡΩΜΕΝΩΝ ΟΔΩΝ» του Δήμου μας.
  • Επιπλέον, στα πλαίσια της Πρόσκλησης με τίτλο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», ο Δήμος Σπάρτης υπέβαλε πρόταση με τίτλο: «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Σπάρτης», προϋπολογισμού 979.374,13 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)!
  • Ο Δήμος Σπάρτης σκοπεύει να προμηθευτεί νέες εφαρμογές και τεχνολογικά μέσα, που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Κύριε δούκα σας ευχαριστούμε

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Ραντεβού στην κάλπη με όλους τους δημότες μας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις