Κύριε Δούκα, θα μπορούσατε να μας πείτε τα ονόματα αυτών που (λέτε ότι) υπονόμευσαν τη Σπάρτη;
Η κλεψύδρα του Πέτρου Δούκα αφήνει ένα μικρό περιθώριο ακόμα για να μάθουν οι δημότες ποιοι είναι οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί της υπονόμευσης και της προδοσίας, της ανεπάρκειας και της μειοδοσίας
ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, 15 ημέρες προ των εκλογών αναφέρει ότι η δημοτική αρχή κατάφερε πολλά ενώ είχε να αντιμετωπίσει:
- τα δύο χρόνια της ανελέητης πανδημίας,
- το Δημοτικό Συμβούλιο με περίπου μόνο 10 στους 41 Δημοτικούς Συμβούλους
- περιορισμένα έσοδα στη διάθεσή του σε σχέση με τις ανάγκες του Δήμου και τα ατέλειωτα αιτήματα των Δημοτών
- την υποστελέχωση των Υπηρεσιών
- τις τρικλοποδιές, την υπονόμευση και τις συνομωσίες μέσα και από την ίδια του την παράταξη, κάποιων στελεχών που ρίξανε τις ασπίδες!
Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι αιτίες είναι αρκετές για να εμποδίσουν έναν δήμαρχο να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο ο Πέτρος Δούκας, ως στέλεχος της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα μπορούσε να αντιπαρέλθει αυτό το φάσμα εμποδίων.
Είχε το δικαίωμα, την άνεση, το βήμα και τον χρόνο να τα διορθώσει, να τα ξεπεράσει, να τα αλλάξει και αν όχι να τα καταγγείλει όταν όλα αυτά επέφεραν συνέπειες στη ζωή του πολίτη.
Δυστυχώς, απ΄ότι φαίνεται, δεν ενίσχυσε τα οικονομικά του δήμου παρ΄ όλες τις γνωριμίες που δεν απέδωσαν και ατυχώς δεν ενέπνευσε τους αιρετούς συνεργάτες του που του έδωσαν την εκλογή μέσα σε 40 ημέρες.
Θα μπορούσε ο Πέτρος Δούκας να αναφερθεί σε ονόματα και καταστάσεις από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου από τη στιγμή που βίωνε όλα τα παραπάνω. Να καταγγείλει πολιτικά αυτούς που, εντός και εκτός, δήμου και παράταξής, τον υπονόμευσαν. Η θέση του δημάρχου Σπάρτης δεν είναι θέση διοικητή ΕΥΠ ή Υπουργού υψηλής ευθύνης για να μην μπορεί να αναδείξει και να προλάβει καταστάσεις λόγω εθνικού απορρήτου και εθνικής ασφάλειας.
Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών γνώριζε και αν όχι θα έπρεπε να γνωρίζει τι παραλαμβάνει. Η εκλογή δημάρχου δεν μοιάζει με την εκλογή βουλευτή, άλλο αν οι κομματικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να το διακρίνουν. Ως άνθρωπος των πολυάνθρωπων εταιρειών και των υψηλών στόχων έπρεπε να το λύσει.
Όσο για τα δύο χρόνια covid αυτά είναι κοινός παρανομαστής σε κάθε αρχή και εξουσία στην Ελλάδα. Τους ίδιους περιορισμούς είχαν άλλωστε και οι δήμοι εκείνοι που προχώρησαν πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο έξυπνα, πιο ουσιαστικά.
Σε 15 ημέρες οι πολίτες του δήμου Σπάρτης θα κληθούν να αξιολογήσουν και να εκλέξουν δήμαρχο, δημοτικό συμβούλιο, δημοτική αρχή. Η κλεψύδρα του Πέτρου Δούκα αφήνει ένα μικρό περιθώριο ακόμα για να μάθουν οι δημότες ποιοι είναι οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί της υπονόμευσης και της προδοσίας, της ανεπάρκειας και της μειοδοσίας στην οποία αναφέρεται ο δήμαρχος. Θα ήταν μεγάλη η συμβολή του στην σύγχρονη ιστορία του δήμου Σπάρτης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι χρησίμευσε ως δούρειος ίππος για την πτώση της Σπάρτης ή στην καλύτερη περίπτωση ως αντιπερισπασμός…
Όταν πεθαίνεις, πεθαίνεις. Είναι ίσως το ύστατο σημαντικό της ζωής σου να ξέρεις αν πεθαίνεις δίκαια ή άδικα. Ο δήμος Σπάρτης, αν και ο covid παρήλθε, «πεθαίνει» κύριε Δήμαρχε… και θα πρέπει να ξέρει αν αυτό έγινε δίκαια ή άδικα.
Ο Δήμος δεν είναι κόμμα, δεν είναι παράταξη, δεν είναι κυβέρνηση. Είναι το σπίτι μας, η ίδια η ζωή μας. Οπότε εδώ, αν και ισχύει στην πράξη η ρήση Καραμανλή: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται», αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει για σας υπεκφυγή και άλλοθι σιωπής. Το αντίθετο… Είναι ηχηρή υπόμνηση του χρέους που έχετε προς τους Σπαρτιάτες.
Γιατί αν δεν το έχτε αντιληφθεί κύριε δήμαρχε οφείλεται στη Σπάρτη, δεν σας οφείλει. Κάτι που ισχύει για όλους τους δημάρχους που πέρασαν και θα έρθουν.