• Στον τόπο μου οφείλω να επιστρέψω - και όχι οπουδήποτε αλλού - τις γνώσεις και την εμπειρία μου
  • Δεν έχω συγγενείς ή «προστάτες» - έχω πολιτικές θέσεις
  • Δεν περιμένω από κανέναν να με επιβάλει στους συμπατριώτες μου.
  • Ταμείο Ανάκαμψης: Προστίθεται στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πελοπόννησος». Εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη Λακωνία, μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη παρόμοια, τουλάχιστον στη δική μας γενιά.
  • Άκουσα τον κ. Νίκα να επισημαίνει ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο «σύστημα Σαμαρά». Είναι το ίδιο σύστημα που, το 2014, είχε επιλέξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον υφυπουργό πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Τατούλη. Τώρα επιλέγει τον κ. Πτωχό…
  • Αδιαφόρησαν κι εγκατέλειψαν τη Λακωνία…
  • Η Λακωνία έχει μείνει πίσω και πρέπει να βγει μπροστά. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της…

ΛΑΚΩΝΙΑ. Απολαυστική για κάποιους και βασανιστική για ορισμένους η συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηλία Μπόνο η Ελένη Κιούση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας με τον συνδυασμό «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» και επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη. Για τους περισσότερους η συνέντευξη ενδέχεται να είναι αφορμή για δημιουργικό προβληματισμό με τη Λακωνία σταθερά στον αριθμητή.

Η Σπαρτιάτισσα Ελένη Κιούση διαθέτει ένα σημαντικό βιογραφικό κι έρχεται να αλλάξει τη φορά του πολιτικού λόγου στη Λακωνία. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, δικηγόρος παρ’ Εφέταις, διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης Πανεπιστημίου Paris I Panthcon – Sordonnc, Πτυχίο Νομικής Αθηνών.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξή της υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν όχι μόνον στη Λακωνία αλλά και στην πολιτική κουλτούρα του τόπου. Δεν διστάζει να περιγράψει καταστάσεις με ευθύτητα και να αναφερθεί σε ονόματα. Όπου βλέπει εσωστρέφεια θα αντιτάξει την επιμονή για λύση και όπου διαπιστώνει αδράνεια θα απαντήσει με ευθεία έκθεσή της στην κάλπη, εμπιστευόμενη και στα δύο τους συμπολίτες της.

Πρόκειται για μια συνέντευξη που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στον δημόσιο διάλογο, ανάμεσα σε δημοσιογράφο και πολιτικό, δεν υπάρχουν καλές ερωτήσεις, υπάρχουν καλές απαντήσεις…

Η συνέντευξη (19/9/23)

ΕΡ: Η υποψηφιότητά σας για την περιφέρεια Πελοποννήσου ξαφνιάζει την ήρεμη γενικά Λακωνία. Δεν σας περιμέναμε. Είστε νέο πρόσωπο, με πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και εξαίρετο βιογραφικό. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να εμπλακείτε στα κοινά της Λακωνίας, ως υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με το ψηφοδέλτιο του κ. Δημήτρη Κουτσούλη;

ΑΠ: Αν και γέννημα - θρέμμα της Σπάρτης, πράγματι είμαι νέο πρόσωπο στα κοινά της Λακωνίας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουτσούλης - ένας νέος επιστήμονας με επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση και αυτοδιοικητική διαδρομή - με τίμησε με την επιλογή του ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο στη Λακωνία, με τον συνδυασμό: «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής».

Και έτσι επιστρέφω στις ρίζες και τους ανθρώπους μου για να τεθώ στην κρίση τους. Γιατί στον τόπο μου οφείλω να επιστρέψω - και όχι οπουδήποτε αλλού - τις γνώσεις και την εμπειρία μου.

Όπως γνωρίζετε, είμαι διευθύντρια κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή. Έχω ασκήσει επί σειρά ετών δικηγορία. Έχω διδακτορικό στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχω αποκτήσει τις γνώσεις και την τεχνοκρατική και διοικητική εμπειρία που μου επιτρέπουν να εκπροσωπήσω επάξια τη Λακωνία.

ΕΡ: Ποιος είναι ο λόγος που ο λάκωνας πρέπει να σας επιλέξει ανάμεσα σε τόσους υποψήφιους; Γιατί εσάς;

ΑΠ: Διότι, όταν ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει νέα πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ για τη διαχείριση των σημαντικών αναπτυξιακών κονδυλίων της περιφέρειας, η απάντηση του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να είναι ανάλογη. Γιατί εγώ δεν έχω συγγενείς ή «προστάτες» - έχω πολιτικές θέσεις. Είμαι αυτοδημιούργητη και δεν περιμένω από κανέναν να με επιβάλει στους συμπατριώτες μου. Ξέρω, θέλω και μπορώ να υπηρετήσω τον τόπο μου. Και ζητώ από τους συμπατριώτες μου να με κρίνουν. Γι’ αυτό εμένα.

Έχω το υπόβαθρο και την επάρκεια που απαιτούνται για να προωθήσω και να διαχειριστώ τις αναπτυξιακές εκκρεμότητες της Λακωνίας, σε μία μοναδική χρηματοδοτική συγκυρία μέχρι το 2027. Με το Ταμείο Ανάκαμψης να προστίθεται στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πελοπόννησος». Εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη Λακωνία, μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη παρόμοια, τουλάχιστον στη δική μας γενιά.

Και είναι βέβαιο ότι αυτήν τη μοναδική ευκαιρία δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν όσοι, επί χρόνια, εκλέγονταν στη Λακωνία και απλώς έβλεπαν τα τραίνα να περνούν. Οι παλαιοκομματικές πρακτικές δοκιμάστηκαν και δεν κατάφεραν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Το ίδιο θα συμβεί και με επιλογές που, για μία ακόμη φορά, επιβάλλονται άνωθεν, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες.

Αδιαφόρησαν ακόμα και για τα απλά και στοιχειώδη. Δύο πρόχειρα παραδείγματα: δεν έχει χρηματοδοτηθεί η τοποθέτηση απινιδωτή σε κάθε χωριό της Λακωνίας - και, κατά προτεραιότητα, στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου. Επίσης, η οδός Αρεόπολης - Οιτύλου τα βραδιά είναι καρμανιόλα, χωρίς διαγράμμιση και φωτισμό.

Εγκατέλειψαν τη νότια Λακωνία στη συγκοινωνιακή απομόνωση. Ο χρόνος για να πάει κάποιος από τη Σπάρτη στη Νεάπολη είναι, περίπου, όσος για να έρθει από την Αθήνα στη Σπάρτη. Η απομόνωση του Λακωνικού νότου πρέπει να τελειώσει, όποια έργα κι αν χρειαστούν όσο κι αν κοστίζουν. Τέτοιο έργο είναι η παράκαμψη Σκάλας - Βλαχιώτη, αλλά όχι μόνον αυτό.

Η Λακωνία έχει μείνει πίσω και πρέπει να βγει μπροστά. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της. Τώρα είναι η ώρα και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Οι πολίτες της Λακωνίας μπορούν και πρέπει με την ψήφο τους να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται ο τόπος μας. Να στηρίξουν νέες δυνάμεις και νέα, άφθαρτα πρόσωπα.

ΕΡ: Αλήθεια είναι ότι γενικά στην εκλογική περίοδο δεν έχουμε ακούσει από υποψήφιους συμβούλους πολλά επιχειρήματα. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον συνδυασμό σας, κυρία Κιούση; Τι έχει να κερδίσει ο Λάκωνας εάν ψηφίσει τον κ. Κουτσούλη αντί για τον κ. Τατούλη ή τον κ. Πτωχό;

ΑΠ: Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα: τι θα χάσει ο Λάκωνας αν στις 8 Οκτωβρίου μοιράσει όλες τις θέσεις περιφερειακών συμβούλων - και τις επτά - ανάμεσα στον κ. Πτωχό και τον κ. Τατούλη; Τι θα χάσει ο Λάκωνας αν δεν εκλέξει σύμβουλο από το δικό μας συνδυασμό και επιμείνει σε επιλογές που έχει δοκιμάσει στο παρελθόν και ευθύνονται για το ότι η Λακωνία έχει μείνει πίσω;

Θα χάσει τη δυνατότητα αξιόπιστης, υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα της Λακωνίας. Και οι δύο συνδυασμοί από τον χώρο της ΝΔ έχουν μονοφωνία πολιτικών, αντιλήψεων και νοοτροπιών. Διαφέρουν μόνον ως προς τον βαθμό πρόσβασης στο σύστημα κεντρικής εξουσίας.

Μόλις πριν από δύο μήνες, τον Ιούλιο, άκουσα τον κ. Νίκα να επισημαίνει ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο «σύστημα Σαμαρά». Είναι το ίδιο σύστημα που, το 2014, είχε επιλέξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον υφυπουργό πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Τατούλη. Τώρα επιλέγει τον κ. Πτωχό. Η Νέα Δημοκρατία εναλλάσσει το κομματικό χρίσμα σε υποψήφιους περιφερειάρχες από τον χώρο της. Αυτός ο πολιτικός χώρος, όμως, έχει αφήσει τη Λακωνία πίσω. Αν μείνουμε στα ίδια, τι διαφορετικό περιμένουμε να συμβεί; Πάλι θα είμαστε θεατές της προόδου και της ανάπτυξης των άλλων. Γιατί τα μεγάλα έργα θα εξακολουθούν να γίνονται στους μεγάλους νομούς που έχουν πολλές ψήφους.

Επιπλέον, ως πολιτικός χώρος, είμαστε ταυτισμένοι με το ΕΣΥ. Θα διεκδικήσουμε την ένταξη του νέου Γενικού Νοσοκομείου της Σπάρτης στο ΕΣΥ, την πλήρη στελέχωση και την υποδειγματική λειτουργία του, έτσι ώστε, επιτέλους, ο Λάκωνας να έχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες για τις οποίες έχει πληρώσει μια ζωή και τις οποίες δικαιούται και αξίζει. Την ίδια μέριμνα θα έχουμε για το σύστημα υγείας όλου του νομού. Εμείς διεκδικούμε η περιφέρεια να παρεμβαίνει, όχι μόνον κατά το γράμμα, αλλά και κατά το πνεύμα των αρμοδιοτήτων της.

Γι’ αυτό η Λακωνία θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στις περιφερειακές εκλογές σε νέες δυνάμεις που έχουν τη γνώση, τη θέληση και την τεχνοκρατική επάρκεια να διεκδικούν, να προωθούν, να πείθουν και να επιβάλλουν. Μόνο έτσι θα πάμε τη Λακωνία μπροστά.

ΕΡ: Κυρία Κιούση, κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Θα έχετε διαπιστώσει και εσείς την ιδιομορφία που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία εν όψει των περιφερειακών εκλογών. Γνωστά στελέχη του στην τοπική κοινωνία είναι υποψήφιοι με άλλον συνδυασμό, παρά το γεγονός ότι το κόμμα σας έχει αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο και στήριξη του συνδυασμού του κ. Κουτσούλη στην Πελοπόννησο. Είναι προφανές ότι αυτός ο διχασμός του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία - εάν επιβεβαιωθεί στην κάλπη - θα πλήξει τον δικό σας συνδυασμό. Έχετε την ίδια εικόνα με εμένα;

ΑΠ: Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες που αναφέρετε, προσωπικά παραμένω αισιόδοξη για την έκβαση της συλλογικής μας προσπάθειας για τη Λακωνία και την αυτοδιοίκηση. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ενότητα των Λακώνων, του προοδευτικού κόσμου και του ΠΑΣΟΚ. Και ο αγώνας μας αυτός θα είναι νικηφόρος.

Για το συγκεκριμένο θέμα, επιτρέψτε μου μια κοινοτοπία: ΠΑΣΟΚ είναι όποιος στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του. Όποιος αγωνίζεται να προσθέσει ψήφους στο συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ - όχι να αφαιρέσει.

Σας υπενθυμίζω ότι το ζήτημα που περιγράψατε δεν προέκυψε μόνον στη Λακωνία. Προέκυψε και στην Αρκαδία. Εκεί, όμως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έδειξε αποφασιστικότητα και ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως, στη Λακωνία δεν συνέβη το ίδιο.

ΕΡ: Εννοείτε εκ μέρους της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Εδώ υπάρχει, στην καλύτερη περίπτωση, εύγλωττη αδράνεια και απουσία. Και δεν είναι μόνον αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δίνουμε τον αγώνα μας με πολιτικό ήθος, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός μας διεκδικεί και θα πετύχει στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου υψηλό, διψήφιο ποσοστό και θα εκλέξει περιφερειακή/ο σύμβουλο στη Λακωνία.

Εγώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, ζητώ από κάθε πολίτη της Λακωνίας, ανεξάρτητα από την ψήφο του στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, και ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, να συσπειρωθούν στο ψηφοδέλτιο της ανανέωσης, της αλλαγής και της προοπτικής, που έχει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουτσούλη. Να μην λείψει ούτε ένας από αυτή τη νέα, αναγεννητική προσπάθεια. Καμία και κανένας να μην κλείσει την πόρτα στο αύριο.

Και κάτι τελευταίο: το προεκλογικό ταξίδι μου, που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται, με έφερε σε επαφή με πολλούς και πολύ ενδιαφέροντες συμπατριώτες μου. Ανθρώπους με απόσταγμα εμπειριών. Θα ήταν απώλεια για μένα ως άνθρωπο εάν διέκοπτα την επαφή μαζί τους μετά τις εκλογές.

Προσπάθησα - και νομίζω ότι, σε μεγάλο βαθμό, το πέτυχα με την πολύτιμη βοήθεια παλιών και νέων φίλων - να κινητοποιήσω ανενεργές δυνάμεις από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και μόνο γι’ αυτήν την παρακαταθήκη, το ταξίδι άξιζε.

Κυρία Κιούση σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις