Κανελλοπούλου: Έτσι θα αναπτυχθεί ο Βόρειος Ταΰγετος (photos)
«Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Ταϋγέτου χάθηκε - Για να προχωρήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή πρέπει την βαρύτητα και την ευθύνη να έχει ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί»
ΣΠΑΡΤΗ. Την Πελλάνα, τα Περιβόλια, την Αλευρού και το Καστόρι επισκέφθηκε στις, 17/9 η υποψήφια Δήμαρχος Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στα χωριά του πρώην Δήμου Πελλάνας.
Όπως αναφέρει για ακόμα μια φορά συζητώντας με τους κατοίκους η Τασία Κανελλοπούλου διαπίστωσε την απογοήτευση που επικρατεί στα χωριά του πρώην Δήμου Πελλάνας σχετικά με τις πιθανότητες και τις προοπτικές ανάκαμψης αυτών των περιοχών. Τα έντονα σημάδια γήρανσης και σταδιακής αποδυνάμωσης του πληθυσμού οδηγούν με ακρίβεια στην διαπίστωση ότι για να διατηρηθούν τα χωριά μας χρειάζεται σοβαρή αναπτυξιακή επέμβαση μέσω της αξιοποίησης των εξαιρετικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ταϋγέτου.
ΟΧΕ Ταϋγέτου
Η Τασία Κανελλοπούλου υπενθύμισε στους κατοίκους την προσπάθεια που είχε καταβάλει πριν δύο χρόνια για την ανάδειξη και υλοποίηση της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ( ΟΧΕ) του Ταϋγέτου. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτημένο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το οποίο έπρεπε να διαχειριστούν από κοινού οι Δήμοι Καλαμάτας και Σπάρτης.
Πόροι 12,5 εκ.€
Με το παραπάνω πρόγραμμα ο Δήμος Σπάρτης θα είχε στην διάθεσή του 12,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 7,5 θα προορίζονταν για δημόσιες επενδύσεις και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια θα προορίζονταν για ιδιωτικές επενδύσεις. Σε σύσκεψη που είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία της κ. Κανελλοπούλου στο Καστόρι και στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι πρόεδροι των κοινοτήτων και των συλλογικών φορέων, η κ Κανελλοπούλου είχε προτείνει και είχε γίνει αποδεκτό, τα 7,5 εκατομμύρια των δημοσίων επενδύσεων να διατεθούν για τρείς μεγάλες επεμβάσεις στην περιοχή του Β. Ταϋγέτου και συγκεκριμένα για :
- Την δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Πελλάνας και για την συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί ελκυστικός και επισκέψιμος
- Την δημιουργία των δύο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή , για τις οποίες υπάρχουν οι τεχνικές εκθέσεις και οι οποίες θα συνέβαλαν τα μέγιστα στην διατήρηση και ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και
- Την ανακήρυξη του Λακωνικού Ταϋγέτου σε ένα μεγάλο Αθλητικό- Πολιτιστικό Τουριστικό Πάρκο, όπου θα μπορούν αφ’ ενός να ενταχθούν ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια, ιστορικά μνημεία, πολύ αξιόλογες περιοχές με μεγάλη φυσική ομορφιά, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία, επιχειρήσεις τουρισμού κλπ, σε όλο το μήκος του Ταΰγετου και φυσικά να αναπτυχθούν όλες εκείνες οι συμπληρωματικές δράσεις που είναι αναγκαίες για το Πάρκο Ταϋγέτου .
Χάθηκε η χρηματοδότηση
Το συμπέρασμα από τις παραπάνω συναντήσεις είναι ότι ο Δήμος Σπάρτης την τελευταία δεκαετία δεν εφάρμοσε και δεν διεκδίκησε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό για τις περιοχές αυτές προκειμένου να τονώσει την οικονομία τους και να προσφέρει κίνητρα για την διατήρηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νεότερων κατοίκων. Και το κυριότερο είναι ότι χάθηκε κατά την τρέχουσα περίοδο και η χρηματοδότηση της ΟΧΕ Ταϋγέτου, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ! Η Τασία Κανελλοπούλου τόνισε ότι δεν αρκεί η προσπάθεια ενός τοπικού συμβουλίου ή ενός προέδρου. Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνουν άλλες λάθος επιλογές. Τόνισε δε ότι για να προχωρήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή πρέπει την βαρύτητα και την ευθύνη θα έχει ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί.
Από τον Λογκανίκο έως τη Φάριδα
Η μόνη λύση για να σταθούν τα χωριά ζωντανά και σταδιακά να αποκτήσουν σχετική αναζωογόνηση, είναι η αξιοποίηση του τεράστιας σημασίας ορεινού όγκου του Ταϋγέτου από τον Λογκανίκο μέχρι και τα ορεινά χωριά της Φάριδας. Ο Ταΰγετος πέρα από πηγή φυσικού πλούτου , μπορεί να αποτελέσει μεγάλο τουριστικό προορισμό.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα
Η πραγματικότητα δείχνει καθημερινά ότι με την διαμόρφωση συγκεκριμένων υποδομών και κινήτρων ο Ταΰγετος με τον φυσικό πλούτο, τα μονοπάτια που έχουν αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του, με τους αρχαιολογικούς του χώρους και με υποδομές άρδευσης και εύκολης πρόσβασης στις αγροτικές καλλιέργειες, μπορεί να στηρίξει τους οικισμούς του να αποκτήσουν ενδιαφέρον ως τουριστικοί προορισμοί και να κινητοποιήσει επαγγελματίες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τις ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο συνδυασμός ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη του Ταϋγέτου, στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι φορείς της περιοχής .