Πτωχός στην ΕΡΤ για την Πελοπόννησο: Πολιτική Προστασία, Χωροταξικό, Επενδύσεις
Η συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην ΕΡΤ1 – Αναφέρθηκε στην ανάγκη διαπεριφερειακών συνεργασιών και στην προετοιμασία για προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θέλησε να σχολιάσει την πλευρά Τατούλη…
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη έδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.
Σε ενημέρωση από την Παράταξη «Πελοπόννησος Μπροστά» αναφέρονται τα εξής:
Σχετικά με την ενασχόληση σου με την τοπική αυτοδιοίκηση και την απόφαση του να ασχοληθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέφερε:
«Η Πελοπόννησος είναι εξαιρετικός τόπος που πρέπει να πάει μπροστά και πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά και σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με έκανε να αποδεχτώ αυτή την πολύ τιμητική πρόταση από τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ξέρετε προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω δημιουργήσει κάποιες εταιρείες οι οποίες αναπτύσσονται και έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας που μπορούν να συνεχίσουν χωρίς τη δική μου παρουσία οπότε και αυτό ήταν κάτι που συνέβαλε στο να αποδεχτώ την πολύ τιμητική πρόταση».
Σχετικά με την θωράκιση της Πελοποννήσου απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στις κινήσεις που υλοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Θα ξεκινήσω με το να δεσμευτώ ότι η Πολιτική Προστασία και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και για όλο μας τον συνδυασμό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε και να δεσμευτούμε για το υψηλότερο σημείο ετοιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά και εμείς σαν Περιφέρεια και όλοι οι βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως και το κεντρικό κράτος. Σε επίπεδο πρόληψης, να υπάρχουν και να γίνονται με απόλυτο έλεγχο όλες οι προληπτικές ενέργειες όπως: οι καθαρισμοί των ρεμάτων, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί των οικοπέδων. Πολλές ενέργειες για την υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας και όλου του κράτους και άλλα έργα που αφορούν άλλες φυσικές καταστροφές όπως πτώσεις βράχων. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε και τρία πράγματα που νομίζουμε ότι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά. Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου για την πολιτική προστασία. Είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα έργο που νομίζω ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει πάρα πολύ σύντομα ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα ό,τι αφορά την πολιτική προστασία στην περιφέρεια. Το δεύτερο είναι ένα κέντρο παρακολούθησης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις επιπτώσεις τις οποίες δημιουργεί και για να συλλέγουμε δεδομένα προκειμένου να σχεδιάζουμε όλα τα έργα τα οποία χρειάζονται για τη θωράκιση των πολιτών. Το τρίτο που προτείνουμε είναι ένας συνδυασμός προστασίας δασών με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Περιφέρειας, στο πρότυπο του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού). Υπάρχει λοιπόν τεχνογνωσία η οποία μπορούμε να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε και υπόλοιπες στις περιφέρειες».
Ερωτηθείς για την οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου τόνισε:
«Νομίζω ότι η ανάπτυξη και γενικότερα η προσέλκυση επενδύσεων είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος. Όχι μόνο γιατί θα δημιουργήσει πλούτο και προστιθέμενη αξία αλλά και γιατί θα δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και φυσικά θα είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η ανατροπή αυτής της πτωτικής αν θέλετε πορείας που έχει που έχει το δημογραφικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αλλά ας πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Πράγματι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, να είναι πράσινη. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή συνείδηση ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ο τουρισμός είναι ένας πολύ βασικός πυλώνας. Ουσιαστικά όμως είναι κι άλλοι τομείς που μπορούμε να προσφέρουμε πολλά πράγματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας. Η Πελοπόννησος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι η περιφέρεια που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα αγροτών σε γη. Είναι το τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα που έχουμε ως περιφέρεια, οπότε βασικό μας μέλημα θα είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες και προστιθέμενη αξία ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς προκειμένου να δημιουργήσουμε και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Επενδύσεις, όμως, για να έρθουν, δεν φτάνει μόνο η πρόθεση χρειάζεται και πολλά πράγματα: τα δύο βασικότερα κατά την άποψή μας είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου υποβάθρου. Πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός που δεν υπάρχει σήμερα, πρέπει να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος σε πολλές πόλεις επίσης δεν υπάρχει σήμερα, προκειμένου ο κάθε επενδυτής σε οποιαδήποτε τομέα να ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού μπορεί να το κάνει. Όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχουν πολύ γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες προκειμένου οι επενδυτές να μπορούν γρήγορα να βάλω σε παραγωγική ετοιμότητα τις επενδύσεις τις οποίες θέλουν να κάνουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε να το κάνουμε προκειμένου να κάνουμε την Πελοπόννησο πολύ πιο ελκυστική σε επενδύσεις».
Για την εμπλοκή του στην πολιτική είπε:
«Πρέπει να εμπλακούμε όλοι όσοι έχουμε διάθεση να κάνουμε κάτι προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτά που σας είπα προηγουμένως. Ζούμε και εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή τη χώρα. Πρέπει όλοι όσοι νιώθουμε αυτή τη στιγμή την ανάγκη να ασχοληθούμε με τα κοινά προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν, όσοι έχουν αφήσει ένα δικό τους αποτύπωμα, να εμπλακούν με τα κοινά προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα που χρειάζεται».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τον συνυποψήφιο του Πέτρο Τατούλη είπε:
«Δεν θα ήθελα να μπω σε διαδικασία να σχολιάσω κανέναν από τους συνυποψηφίους μου. Νομίζω ότι όλες αυτές οι έντονες επιθέσεις είναι κάτι το οποίο ανήκει στο χθες. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία διχασμού και τοξικότητας. Είμαστε εδώ περισσότερο για να ενώσουμε, είμαστε περισσότερα για να συνθέσουμε. Την επόμενη μέρα όλοι θα είμαστε στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο, θα πρέπει να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε ιδέες, να συνθέσουμε προτάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Συνεπώς νομίζω ότι όλη αυτή η τοξικότητα και όλη αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι κάτι το οποίο ανήκει στο χθες. Οι πολίτες θέλουν περισσότερο σύνθεση, ενότητα, διάλογο και να προχωρήσουμε μπροστά».
Αναφορικά με την συνεργασία του με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
«Θίγετε κάτι που είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να υπάρχει μία διαπεριφερειακή συνεργασία για όλα τα έργα τα οποία χρειάζεται η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος είναι μία ας έχει δύο διοικητικές περιφέρειες. Πρέπει και σε επίπεδο προώθησης και σε επίπεδο branding και σε επίπεδο μεγάλων έργων ναι υπάρχει μία διαπεριφερειακή συνεργασία προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε».