ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ. Μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων στο Πόρτο Χέλι έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι προχωράει στην αξιοποίηση ακινήτου - φιλέτου στην περιοχή, καθώς οι προθέσεις της εταιρείας είναι να παραδώσει το οικόπεδο για μαζική τουριστική χρήση, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Όπως γράφει το thetoc.gr,η ιστορία που ξεσήκωσε τους κατοίκους ξεκίνησε με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι εκκινεί η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή Βερβερόντα της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, του δήμου Ερμιονίδος.

Πρόκειται για ένα μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο, με πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, το οποίο βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού Πόρτο Χέλι, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου. Δηλαδή είναι ένα ακίνητο φιλέτο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και οποιαδήποτε αξιοποίησή του θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη ευαισθησία.

Αλλά αυτά που σχεδιάζει το Ταμείο έχουν προκαλέσει την έκρηξη των κατοίκων. Αφού το ακίνητο προορίζεται όχι μόνο για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής- με αδιευκρίνιστους όρους- αλλά και για υποδομές μεταφορών, αφού σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό προβλεπόταν ακόμα και η δημιουργία διαδρόμου απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών!!!

Το ακίνητο έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων και εντάσσεται στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς. Η επιλογή- αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ- εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει, να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίζεται ο Οκτώβριος του 2023.

Η υπόθεση έγινε θέμα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, που θυμίζει χαρακτηριστικά την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ότι δε θα θυσιάσει το περιβάλλον για μια γρήγορα ανάπτυξη που ισοδυναμεί με τσιμεντοποίηση. Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο κανάλι κάνουν λόγο για απουσία περιβαλλοντικών μελετών, ενώ οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι ο μαζικός τουρισμός θα καταστρέψει ακόμα και αυτό το υπάρχων τουριστικό μοντέλο, αλλά και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις