Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Δήμο Ευρώτα και οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν δεσμεύσεις από τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις και ειδικότερα από τους υποψηφίους ανά δημοτική ενότητα είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Επισημαίνω είναι θετική η θέληση των συμπολιτών μας να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές , όμως δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, τα τραπεζώματα και οι όποιες σχέσεις. Απαιτούνται και άλλοι παράμετροι, γιατί αυτή η συμμετοχή σημαίνει ορθή γνώση των προβλημάτων , ώστε να υπάρξει ορθολογική προσέγγιση και δεσμεύσεις για επίλυση τους.

Θα πει κανείς με τι ασχολείσαι τώρα εν μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών;

Έλα μου ντε τι εμμονές κι αυτές!!!

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι τα σχέδια Πόλης (όπου κάποιοι θεσμικοί πρωτεργάτες ,σε πρωθύστερες εποχές ‘’έβαλαν το νερό στ’ αυλάκι’’) και κυρίως του Βλαχιώτη που έχει βαλτώσει και άγνωστο αν προχωρήσει (θα κοπεί άραγε ο γόρδιος δεσμός όπου απαιτείται;)

Με δημόσια παρέμβαση μου (5/10/2021) είχα τονίσει ότι ‘’ Θετική η ψήφιση για ένταξη στο πρόγραμμα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σκάλας - Αρνητικό η ΜΗ ένταξη της Δ.Ε Έλους του Δήμου Ευρώτα’’

Αποτέλεσμα δεν εντάχθηκε ούτε της Σκάλας (μέχρι τώρα τουλάχιστον) σε σχέση με άλλους Δήμους της ίδιας δυναμικότητας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όλες οι Δ.Ε.

Συγκεκριμένα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως μετονομάστηκαν από Χωρικά, θα αντικαθιστούν σταδιακά τα προγενέστερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ.

Η ψήφιση του άρθρου 207 Ν.4635/19, όπου ο Τοπικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός προωθείται από το ΥΠΕΝ στη βάση των Δημοτικών Ενοτήτων και όχι του Καλλικρατικού Δήμου ,είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν τουλάχιστον οι κατευθύνσεις χωρικού σχεδιασμού σ’ αυτό το επίπεδο. Έτσι θα αποφευχθούν αλληλοκαλύψεις στις υποδομές και στην στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου μας, δηλαδή εξακτινωμένες υποδομές με ενιαίο ψηφιακό κέντρο .

Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και περιοχές προς πολεοδόμηση, η οριοθέτηση οικισμών, ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων, η οριοθέτηση ποταμών και ρεμάτων.

Εάν οργανωθούν ορθολογικά και με πειστική κοινωνική διαβούλευση τα ΤΠΣ μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αναβάθμιση του επενδυτικού κλίματος ,αλλά κυρίως να απαντήσουν στην κλιματική κρίση με διαχείριση καταστροφών και κινδύνων (πλημμύρες – αντιπλημμυρική προστασία ,πυρκαγιές – δασικές ζώνες ,κλπ).

Είναι μια επώδυνη και δύσκολη διαδικασία για την οικιστική τακτοποίηση , αλλά την διευθέτηση ρεμάτων , ποταμών, κοινόχρηστων χώρων και εν γένει την ταυτότητα των χωριών που κατά βάση χαρακτηρίζουν τον Δήμο Ευρώτα ως κατ’ εξοχή αγροτοκτηνοτροφική περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα, αλλά μετεξελίσσεται και σε ενεργειακό κόμβο (Α.Π.Ε , Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Α.Σ.Α) .

Τελειώνοντας θεωρώ άτοπο και παράδοξο την μη ένταξη όλων των Δ.Ε κυρίως των πρωτευουσών τους και των μεγάλων χωριών ως αρχή.

Την προστιθέμενη αξία αυτού του σχεδιασμού γνωρίζουν πρωταρχικά οι επιστήμονες που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν στους ασχολούμενους με τα κοινά , ώστε να αποτελέσουν ένας από τους βασικούς άξονες διαλόγου και διαβούλευσης της προεκλογικής περιόδου και των δεσμεύσεων που θα πάρουν οι υποψήφιοι.

Υ.Γ: Αν υπήρξε μερική αναθεώρηση του σχεδίου Πόλης των Κροκεών θα είχαν ταυτοποιηθεί /τακτοποιηθεί τα δύο Σχολεία ,αλλά και το Γήπεδο των Κροκεών με διπλή επέκταση για την απόκτηση καταλληλότητας. Κάνω λάθος;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις