Πόσα του χρωστάμε και δεν το ξέραμε: Αναστάσιος Στεφάνου, αναδάσωσε 50 χιλ. στρεμ. στη Σκυρίτιδα
Ο Αναστάσιος Στεφάνου εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε την αναδάσωση του πρώτου τεχνητού δάσους στη Ελλάδα, εμβαδού 50.000 στρεμμάτων, με δρυς, καρυδιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και μαύρη πεύκη
ΑΡΚΑΔΙΑ. Την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 οι σύλλογοι Nέων Bλαχοκερασιάς και Άγιος Παντελεήμων Κερασιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) συνδιοργανώνουν μικρή πορεία δύο ωρών περίπου στο πανέμορφο δάσος της Σκιρίτιδας για να τιμήσουν τη μνήμη του πρωτοπόρου και οραματιστή δασολόγου Αναστάσιου Στεφάνου (1893 -1984), ο οποίος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε την αναδάσωση του πρώτου τεχνητού δάσους στη Ελλάδα, εμβαδού 50.000 στρεμμάτων, με δρυς, καρυδιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και μαύρη πεύκη. Το δάσος συνορεύει βόρεια με το Μαίναλο και ανατολικά με τον Πάρνωνα, ενώ εκεί βρίσκονται και οι πηγές του Ευρώτα.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από την αρχή του μονοπατιού στη Bλαχοκερασιά και θα το διανύσει σε όλο το δασικό τμήμα του. Το μονοπάτι αυτό είναι έργο του συνορειβάτη Tάσου Mήτσιου, από τη Bλαχοκερασιά.
Μετά το πέρας της πορείας θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τον Αναστάσιο Στεφάνου, από την Αγγελική Kατσαφάνα, φιλόλογο, στο καφενείο Xαγιάτι στην Kερασιά.
Ποιος ήταν ο Αναστάσιος Στεφάνου
Ο Αναστάσιος Στεφάνου (1893, Κερασιά Αρκαδίας -1984) ήταν Έλληνας δασολόγος και πολιτικός. Υπηρέτησε ως βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης.
Γεννήθηκε το 1893 και πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Στεφάνου. Εργάστηκε ως δασολόγος στο Δημόσιο.
Το 1912 έφυγε για να σπουδάσει Δασολογία στη Γερμανία (Δασολογική Ακαδημία του Tharandt στη Σαξονία) και εν συνεχεία στην Αυστρία (Δασολογική Σχολή του Bruck a.d. Muhr). Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1916 και, όντας από τους πρώτους Έλληνες δασολόγους, υπηρέτησε ως πρώτος δασολόγος-δασάρχης στη Θεσσαλία με αρμοδιότητα τους δασικούς όγκους Πίνδου, Ολύμπου, Όσσας και Πιερίων και διευθυντής της νεοσύστατης Δασικής Σχολής Αγιάς, έως την επιστράτευσή του το 1921.
Υπηρέτησε στη Μικρά Ασία, κυρίως ως στρατιωτικός φωτογράφος, από τον Μάϊο του 1921 έως την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922.
Μετά την αποστράτευσή του (1922), υπηρέτησε ως Επιθεωρητής Δασών Πελοποννήσου και Διευθυντής της Γενικής Διοίκησης Θράκης και Ανατ. Μακεδονίας. Στη δεκαετία του ’30 οργάνωσε και διηύθυνε τη νεοσύστατη Υπηρεσία Αναδασώσεων του υπουργείου Γεωργίας, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια υπηρεσία στα Παραγωγικά Έργα Μακεδονίας (1937-1940). Το 1959 ίδρυσε την Ομοσπονδία Δασοπόνων Ελλάδας και το περιοδικό «Δασικά Χρονικά». Διατέλεσε επί εικοσαετία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Έως τον θάνατό του δημοσίευσε περισσότερες από 300 μελέτες φιλοδασικού, γεωργικού, θηρευτικού, οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου και αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα «Ελληνικά δάση και αρκαδικοί δρυμοί» (1924), «Η ιστορία της Αρβανιτοκερασιάς Αρκαδίας» (1965, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Η λαογραφία της Αρβανιτοκερασιάς Αρκαδίας» (1966, επίσης Βραβείο Ακαδημίας), «Ο Γέρος του Μωριά» (1970), «Ο Πλάτανος, το εθνικό μας δένδρο» (1973), «Το δάσος που λαχτάριζες» (1974, Βραβείο Ακαδημίας), «Et in Arcadia ego, ο πρώτος ελληνικός Τεχνητός Δρυμός στην αρκαδική Σκιρίτιδα» (1977), «Ιστορία της Πάρνηθας» (1983, Βραβείο Ακαδημίας).
Πολιτική σταδιοδρομία
Εξελέγη βουλευτής Ροδόπης με την ΕΠΕΚ το 1951.
Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών τον Ιούλιο του 1984 και κηδεύτηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Κερασιά Αρκαδίας. Άφησε πίσω του δύο εγγονούς.[5] από τη μοναχοκόρη του (η οποία απεβίωσε λίγα χρόνια νωρίτερα από τον ίδιο).
Με ενέργειές του ξεκίνησε η μεθοδική αναδάσωση του δάσους Σκυρίτιδας το 1976.
Με πληροφορίες από wikipedia
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις