Ανάβαση στον προφήτη Ηλία - κορυφή Ταϋγέτου και το μοναδικό φαινόμενο της πυραμίδας
Updated on:
Προφήτης Ηλίας: Δέος στη ρωγμή του κόσμου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η ανάβαση μέχρι τον προφήτη Ηλία στην ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου πρέπει να γίνει νύχτα αν θέλουμε να θαυμάσουμε το μοναδικό και σπάνιο, φαινόμενο της πυραμίδας.
Το αρσενικό βουνό της Πελοποννήσου, διαφεντεύει θεούς κι ανθρώπους από τα 2.407 μ. υψόμετρο. Ένα σημείο, θαρρείς μαγικό που εκπέμπει μια ιδιαίτερη ενέργεια δύναμης και έντασης. Μια αίσθηση πως εκεί πάνω είσαι μόνος σου κι από τον εαυτό σου δε μπορείς να κρυφτείς. Μια μυσταγωγία αλήθειας και αυτογνωσίας.
Μα η όλη διαδικασία μέχρι να πατήσεις το πόδι σου στο τέρμα και να χαράξει ο ήλιος, ώστε να δεις με τα ίδια σου τα μάτια που ακριβώς βρίσκεσαι, μοιάζει με ιεροτελεστία. Δεν είναι μόνο ο προορισμός που θα ακουμπήσεις, αλλά και όλη η προσπάθεια μέχρι να φτάσεις στο τέρμα. Είναι εκείνο το χιλιοειπωμένο: Σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι.
Μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο ή ακατόρθωτο να ανέβεις στα 2.407 μέτρα, αλλά με μια μέτρια φυσική κατάσταση, μπορεί ο οποιοσδήποτε να το καταφέρει αρκεί να έχει θέληση.
Ανεβαίνοντας μέχρι τον Προφήτη Ηλία στην κορυφή
Ξεκινώντας από το καταφύγιο του Ταϋγέτου και μέχρι το τέρμα θα πρέπει να διανύσουμε 3,5 χιλιόμετρα ανηφορικής (μόνο) πορείας. Ως μέσος χρόνος γι αυτή την απόσταση ορίζονται οι 2,5 ώρες (μαζί με μικρές στάσεις). Ο χρόνος είναι σχετικός βέβαια και ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παίζει ρόλο η εμπειρία του καθενός, η φυσική του κατάσταση και τα καιρικά φαινόμενα.
Το μονοπάτι είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλη τη διαδρομή αλλά κατά την ανάβαση χρειάζεσαι φακό για να βλέπεις τα σημάδια. Θεωρείται δύσκολο μονοπάτι κυρίως λόγω της απότομης κλίσης του.
Αν θέλεις να προλάβεις την ανατολή στη μυθική κορυφή και να δεις την πυραμίδα, τότε πρέπει να ξεκινήσεις νύχτα από το καταφύγιο. Η ώρα που θα αρχίσεις την ανάβαση ποικίλει ανάλογα την εποχή (δεν είναι σταθερή η ώρα της ανατολής). Τους καλοκαιρινούς μήνες, αν ξεκινήσεις τρεις με τέσσερις το πρωί (ανάλογα το χρόνο που χρειάζεσαι για να καλύψεις την απόσταση) θα έχεις φτάσει στον Προφήτη Ηλία πριν το ξημέρωμα.
Για να είσαι ασφαλής, είναι απαραίτητο να φοράς ορειβατικό μποτάκι και να έχεις μαζί σου αντιανεμικό μπουφάν, νερό, ένα μίνι φαρμακείο, φακό, ίσως και κάτι φαγώσιμο. Θυμήσου πως στην επιστροφή θα έχεις να αντιμετωπίσεις τον ήλιο και τη ζέστη, οπότε φρόντισε για καπέλο. Επίσης τα μπατόν (μπαστούνια ορειβασίας) θα σε βοηθήσουν στα απότομα σημεία.
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία λειτουργεί κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, όπου πλήθος κόσμου συρρέει για τη γιορτή. Αν θες να αποφύγεις την πολυκοσμία, διάλεξε μια άλλη μέρα γι αυτή την εμπειρία.
Τη χαραυγή συντελείται το απόλυτο θαύμα της γέννησης της πυραμίδας
Το θαύμα συντελείται, τη στιγμή που η πυραμίδα αρχίζει να γεννιέται στον κόκκινο ορίζοντα της αυγής. Ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο διαγράφεται στον ουρανό και μένει ορατό για αρκετά λεπτά. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά η σκιά της πυραμίδας του βουνού που φωτίζει ο ήλιος από την πίσω πλευρά του. Ύστερα, έτσι όπως ξαφνικά γεννήθηκε στο πουθενά, εξαφανίζεται και όλα μοιάζουν σαν μια παραίσθηση.
Όμως όλα είναι αληθινά και συμβαίνουν εκεί πάνω, κάθε πρωί εδώ και αιώνες. Όπως εδώ και αιώνες οι άνθρωποι διαφωνούν αν η πυραμίδα είναι φυσικό φαινόμενο ή δημιούργημα του ανθρώπου. Μικρή η σημασία άλλωστε για να ψάχνουμε απεγνωσμένα απάντηση. Η ουσία είναι πως όποιος βρεθεί στην κορυφή του Ταϋγέτου γίνεται και ο ίδιος μέρος του θαύματος.
Extra tip: Στην κατάβαση μπορείς να κάνεις μια μικρή παράκαμψη και να βρεθείς στη σπηλιά όπου επέλεξε ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης να δώσει τέλος στη ζωή του. Στη θέση Πόρτες αντί να πάρεις δεξιά το μονοπάτι για να κατηφορίσεις προς το καταφύγιο, συνεχίζεις ευθεία. Από μακριά θα δεις μια ελληνική σημαία να ανεμίζει. Εκεί είναι η σπηλιά του Λιαντίνη. Πήγαινε – έλα από τις Πόρτες στη σπηλιά δε θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις