ΠΥΡΓΟΣ. Με στόχο να διδαχθεί στην πράξη η αξία της σωστής ανακύκλωσης και «πρωταγωνιστές» τους μαθητές, ξεκινούν στον Πύργο της Ηλείας κοινές προσπάθειες του δήμου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την υλοποίηση δράσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, η οποία αφορά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα βοηθάει στην πράξη μαθητές σχολείων να κατανοήσουν την έννοια της συσχέτισης του περιβάλλοντος με την κατανάλωση και την αξιοποίηση πόρων, προς όφελος του ίδιου του σχολικού περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στο ποσό του 1.488.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «πρόκειται για μια προγραμματική σύμβαση με σημαντικό περιεχόμενο, οι δράσεις της οποίας αφορούν επί της ουσίας την ανακύκλωση αλλά και άλλες που αυξάνουν τη φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά του πολίτη». Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η ανακύκλωση σαφώς είναι και θέμα παιδείας, γι’ αυτό και ο χώρος που θα ενταθεί η υλοποίηση του προγράμματος είναι τα σχολεία».

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «ο Πύργος είναι μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, αλλά έχουν γίνει σαφώς βήματα βελτίωσης, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε το γεγονός, ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη».

Αναφερόμενος στην ανακύκλωση, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος λέει ότι «η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει καλύψει το πλάνο για τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, όπως αυτές προέρχονται από την διαδικασία διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, δηλαδή δεν κάνουμε τόση ανακύκλωση όση μας αναλογεί».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Πύργου για την ανακύκλωση, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο δήμος μας ήδη πηγαίνει 40 τόνους σε εβδομαδιαία βάση ανακυκλώσιμα υλικά στο εργοστάσιο του ΦΟΔΣΑ στην Τριανταφυλλιά» και προσθέτει: «Είναι μια σημαντική βελτίωση. Όμως, η επεξεργασία στη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι τόσο παραγωγική. Δηλαδή, είναι προτιμότερο να γίνεται η ανακύκλωση στην ‘πηγή’ γιατί τα υλικά πάνε στην κυκλική οικονομία - δηλαδή μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν- και ελαχιστοποιείται η ποσότητα ταφής, ενώ δημιουργείται μια παιδεία πρόληψης και παραγωγής ποσοτήτων απορριμμάτων. Και σ’ αυτό θα βοηθήσει πολύ η δράση μέσω της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προβλέπει κατ΄ αρχήν την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για τα σημεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Τα σημεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών, όπως συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά υλικά, καθώς και θρυμματισμός για τα γυάλινα υλικά.

Μέσω της εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος θα ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή, με σκοπό να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.

Επίσης, η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σχετικά με τα απορρίμματα, τις καλές πρακτικές, τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης, τους τρόπους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και τη διαλογή στην πηγή επιμέρους ρευμάτων στερεών αποβλήτων.

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η σωστή συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζονται, καθώς και η ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις