ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Συνολικά 13 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» έχασαν το βραβείο τους για το 2023 επειδή δεν οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος. Οι 3 βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές οφείλουν να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου.

Μέχρι και σήμερα στις εν λόγω ακτές δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επισκέψεις ελέγχου από αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστων, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις.

Η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική.

Σύμφωνα με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» οι 3 ακτές της Πελοποννήσου, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

  • Ακτή Πλάκα, Δήμος Ναυπλιέων, Π. Ε. Αργολίδας
  • Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
  • Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις