ΣΚΑΛΑ. Η Παράταξη για τον δήμο Ευρώτα «Νέο Ξεκίνημα» καταγγέλλει αυθαίρετες αποθέσεις προϊόντων εκσκαφής του έργου της γέφυρας του Ευρώτα σε Natura περιοχή στο Δέλτα του Ευρώτα.

Συγκεκριμένα:

«Σήμερα διαπιστώσαμε την απόθεση προϊόντων εκσκαφής (από το έργο της γέφυρας της Σκάλας σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτ) επί του ανατολικού Προχώματος προς Δέλτα Ευρώτα , περιοχή Νatura . Διερωτώμεθα:

  • Ποιος αρμόδιος από την Περιφέρεια έδωσε την εντολή;
  • Υπάρχει τέτοιο άρθρο στην μελέτη του έργου;
  • Που πρέπει να πηγαίνουν τα προϊόντα εκσκαφής, όπως προβλέπει η κοστολόγηση από τον προϋπολογισμό του άνω έργου;
  • Η δημοτική αρχή Ευρώτα κάνει ότι δεν ξέρει;
  • Τι ενέργειες έκανε ο Δήμος Ευρώτα για την προστασία των νερών και του οικοσυστήματος;

Έχουμε τονίσει ότι στην περιοχή μας με άνιση κατανομή εποχικά, χρονικά και χωρικά των βροχοπτώσεων πρέπει να γίνει ένα ενιαίο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης, εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και αντιμετώπιση της υφαλμυρωσης, με την διαχείριση των νερών του Βορβα, της υπερχείλισης του Ευρώτα, την αξιοποίηση της λίμνης Αστέριου, την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων εμπλουτισμού στα ημιορεινά Βρονταμά, Κροκεών, Γραμμουσας. Προϋπόθεση είναι η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών ( οριοθέτησης ποταμού και χειμάρρων, περιβαλλοντικών, υδροστατικής, υδραυλικής, γεωλογικής, κατασκευή ταμιευτήρων κλπ ).

Υπάρχει μία προκατάληψη για την κατασκευή ταμιευτήρων, επειδή κάποιοι ξεχνούν ότι η άνιση χρονική κατανομή των βροχοπτώσεων και το γεγονός ότι η ροή των ορεινών ρεμάτων, είναι χειμαρρικού τύπου με υπερχείλιση, έχει ως συνέπειες την πρόκληση πλημμύρων το φθινόπωρο, τον χειμώνα και με το λιώσιμο του χιονιού χαμηλή στάθμη έως εκμηδένιση της ροής κατά τους θερινούς μήνες.

Θυμίζουμε στην δημοτική αρχή (που "καθημερινά βρίσκεται στα Αργυρά πανηγύρια", προσπαθώντας να χτίσει την εκλογική αγιογραφία της ) ότι ελήφθη στις 7/2/23 απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα. ( μετά από εισήγηση της παράταξης ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ) που απαιτεί από τον κ. Περιφερειάρχη:

  1. Την ανάκληση της 69/2023 πράξη της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Πελοποννήσου (ΑΔΑ: ΩΝΖ97Λ1-ΜΨΧ) ως άκρως αναγκαία την εκπόνηση της μελέτης, ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ προεκτιμώμενης αμοιβής 2130.000,00 χωρίς ΦΠΑ ως αίτημα πρώτης προτεραιότητας για τον Δήμο Ευρώτα και αναγκαία πράξη υποδομής πολιτικής προστασίας, διότι διαχρονικά οι καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ευρώτα είναι πολύ συχνές και μεγάλες σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, και επειδή οποιοδήποτε σοβαρά έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Ευρώτα και στους παραποτάμους προϋποθέτει την ύπαρξη μελετών οριοθέτησης, υδραυλικές, περιβαλλοντικές, κ.α. που περιέχονταν στην μελέτη που ανακλήθηκε.
  2. Επιμένουμε στο αίτημα της υλοποίησης του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Ε.Ο. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΣΠΑΡΤΗΣ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ – ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ."

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας της περιφερειακής και δημοτικής αρχής που καθυστερούν αδικαιολόγητα να προωθήσουν λύση στο πρόβλημα.

Τέλος σε ότι αφορά την προσωρινή χαμηλού ύψους χωμάτινη διάβαση πεζών ( εκατέρωθεν των πλευρών της κοίτης 100μ πριν την εκβολή στο Δέλτα του Ευρώτα) είναι προφανές ότι είναι μια οικολογική παρέμβαση, που σώζει τα όμορα κτήματα εσπεριδοειδών από την ξηρασία, και συμβάλει στην διατήρηση των φυσικών πόρων εδάφους και νερού για μια παραγωγική γεωργία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις