ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια στελέχη της Πειραιώς στρέφονται στην προετοιμασία της μάχης του Οκτωβρίου με στόχο να «γίνει ξανά ο χάρτης μπλε».

Η βασική ομάδα αποτελείται από τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον έμπιστο επίσης συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές, τον διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, τον «διαχρονικό» δήμαρχο και νυν βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη και τους Στέλιο Κονταδάκη, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και Μένιο Κορομηλά. Θεωρείται αυτονόητη και άκρως σημαντική η συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Λιβάνιου.

Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες και στους επικεφαλής που η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως τους συμμάχους της για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα και πέραν της τετραετίας. Ο δεύτερος κανόνας παραπέμπει στην απόφαση για την απόλυτη κομματική πειθαρχία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επικεφαλής, που λαμβάνουν το «γαλάζιο» χρίσμα, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Ωστόσο η Ν.Δ., όσον αφορά την πλειονότητα των δήμων, δεν θα δώσει χρίσμα, όπως έπραξε και το 2019 - η εξαίρεση ισχύει δηλαδή για τις μεγάλες πόλεις, όπου δίνεται εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Οσοι έχουν λάβει την κεντρική ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης προς τον εκλογικό Οκτώβριο κινούνται στη βάση του φιλόδοξου σχεδίου για τη νίκη των επιλογών τους και στις 13 περιφέρειες - το 2019 είχαν χρωματίσει γαλάζιες 11 περιφέρειες.

Ο εκλογικός νόμος (43% για εκλογή από τον πρώτο γύρο) δείχνει και τον πήχη του στόχου, που φαίνεται εφικτός στις περισσότερες περιοχές. Η μέχρι τώρα επεξεργασία των δεδομένων δείχνει εν τω μεταξύ ότι τη στήριξη για την επανεκλογή τους (το χρίσμα) έχουν 10 επικεφαλής συνδυασμών και νυν περιφερειάρχες:

Στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης, ηγείται της μάχης με ώθηση από τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.

Τα κεντρικά στελέχη της Πειραιώς εξετάζουν και αναλύουν πολύ προσεκτικά το παζλ στις άλλες τρεις περιφέρειες, την Πελοπόννησο, όπου δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και οι ανατροπές ως προς την επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Εχουν προηγηθεί έντονες διεργασίες καθώς συντελούνται μετακινήσεις και αποσύρσεις.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών και, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός, η υποψηφιότητα του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα και ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ. Ο Μεσσήνιος τεχνοκράτης ήταν διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και είχε συχνή ανταλλαγή απόψεων με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα γραφεία τους στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο του υπουργείου, όπου και έχτισαν μια γόνιμη συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις για την Πελοπόννησο οδήγησαν πριν από την επιλογή του κ. Πτωχού στην απόσυρση από την κούρσα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του βουλευτή της Ν.Δ. από την Αρκαδία Κώστα Βλάσση, το όνομα του οποίου ακουγόταν μέχρι πρότινος ως πιθανό για την πελοποννησιακή αναμέτρηση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις