ΛΑΚΩΝΙΑ. «Απαγορεύουμε

  • τη διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε. Λακωνίας,
  • καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2023,
  • κατά τις ημέρες στις οποίες η κατηγορία κινδύνου είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού)»,

αναφέρεται σε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θοδωρή Βερούτη.

Η απαγόρευση αποσκοπεί «στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια».

Πού ισχύουν οι απαγορεύσεις

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις παρακάτω περιοχές όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Λακωνίας (σχετικό 12) και αποτυπώνονται στο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη του Παραρτήματος:

Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα

  • Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας.
  • Από Βαµβακού μέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο Π.Ε. Αρκαδίας, προς Καταφύγιο (Ε.Ο.Σ. – Σπάρτης) Πάρνωνα, προς Καστάνιτσα Π.Ε. Αρκαδίας, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα.
  • Από Καταφύγιο (Δασαρχείο Σπάρτης) Πάρνωνα προς Αγ. Βασίλειο, προς Πλατανάκι, προς Παλαιοχώρι και προς Κοσµά Π.Ε. Αρκαδίας .
  • Από Πολύδροσο µέσω της θέσης «Ψητό» προς Κοσµά Π.Ε. Αρκαδίας.
  • Από Βασσαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων.

Δασικό Σύμπλεγμα Αν. Ταϋγέτου

  • Από Μυστρά προς Ταϋγέτη μέχρι Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης και στο δρόμο που εκκινεί από τον χώρο στάθμευσης στη θέση «Διάσελο» πλησίον της Επάνω Πύλης του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά και καταλήγει στον οικισμό του Βλαχοχωρίου.
  • Από Ανώγεια προς Σωτήρα, προς Σοχά, προς Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη.
  • Από Παλαιοπαναγιά προς τη θέση «Μαγγανιάρη» µέχρι τη θέση «Βάρδα» και Καταφύγιο Ταϋγέτου.
  • Από Ξηροκάµπι προς Κουµουστά.
  • Από Γοράνους προς Ιερά Μονή Γόλας.
  • Στη δασική περιοχή Ζάρακα.
  • Στις αναδασώσεις Βρεσθένων.
  • Στο δάσος Βασιλακίου.
  • Στην περιοχή των πηγών Αγίας Μαρίνας και τον δρόμο μεταξύ των Τοπικών κοινοτήτων Αγίου Νικόλαου Δήμου Ανατολικής Μάνης και Άρνας Δήμου Σπάρτης.
  • Στον οικισμό Πλούμιτσας της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών.
  • Στο δασικό δρόμο καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Κούμαρου στην Δημοτική Ενότητα Γυθείου.
  • Στο δάσος Φαρακλού, τμήμα του οποίου αναπτύσσεται εντός των ορίων κοινότητας Φαρακλού και τμήμα του δυτικότερα και εντός των ορίων της Κοινότητας Μεσοχωρίου και ειδικότερα
  1. Από την είσοδο προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παντάνασσας Φαρακλού έως τα βόρεια όρια του Οικισμού Μεσοχωρίου στη θέση «Πύργος».
  2. Από την είσοδο της δασικής οδού προς τις κεραίες Φαρακλού και μέχρι το τέρμα της αδιέξοδης οδού που διέρχεται εντός του δάσους.
  3. Στη θέση «Βαβύλα» Κοινότητας Αγίου Νικολάου Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Βαβύλα» έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού πλησίον του παραπάνω Ιερού Ναού).
  4. Στη θέση «Ρέμα Λάρνακος» της πόλης των Μολάων Δήμου Μονεμβάσιας Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού στο όρος Κουρκούλα).
  5. Στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.
  6. Στο δρόμο που διέρχεται από τις περιοχές Χούμπαβι, Μεγάλη Αριά, Τουρναβιώτη, Γκλοκίζα, Ράχη και Τραγάνα.
  7. Στο δρόμο από Τ.Κ. Κυπαρισσίου προς περιοχή Πήλιουρα.
  8. Στο φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας (Φαράγγι Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας «Μυλολάγκαδο»)
  • Για την εφαρμογή της παρούσας Απόφασης θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Στην απαγόρευση δε συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό και κύριο δημοτικό οδικό δίκτυο, το οποίο συνδέει και εξυπηρετεί τους οικισμούς που βρίσκονται εντός των ανωτέρω περιοχών, καθώς και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους.

  • Η παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει τις ημέρες στις οποίες ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που δημοσιεύεται από την προηγούμενη ημέρα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και περιλαμβάνει περιοχές με κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού)

Για την ενημέρωση του κοινού θα εκδίδεται δελτίο τύπου από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λακωνίας και θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μία ημέρα πριν από την έναρξη της απαγόρευσης.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους για την εφαρμογή της παρούσας Απόφασης με την κατάλληλη σήμανση των οδών και τον έλεγχο των προαναφερθεισών περιοχών, καθώς και τη σχετική ενημέρωση του κοινού.

Η παρούσα Απόφασης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου www.ppel.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Δήμων της Π.Ε. Λακωνίας, που θα κοινοποιηθεί.

Όλα τα παραπάνω έχοντας υπόψη:

Το Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ 27/Α’) «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις».

Το Ν. 4926/2022 (ΦΕΚ 82/Α’) και συγκεκριμένα τα άρθρα 129 έως 131.

Το Π.Δ. 575/1980 (ΦΕΚ 157/Α’) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικίνδυνων».

Το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» και συγκεκριμένα τα άρθρα 113, 114, 159, 160, 186, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.

Το Π.Δ. 131/2010 (ΦΕΚ 224/Α) «Οργανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. πρωτ. 109829/28.07.2021 (ΦΕΚ 3833/Β) Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου «Έγκριση της αριθμ. 90/2021 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αφορά την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Την υπ’ αρ. πρωτ. 200890/12.06.2023 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με θέμα: «Εξουσιοδότηση Αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2023».

Το υπ’ αρ. πρωτ. Α1309/28-04-2023 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. (ΑΔΑ: ΡΣΛΘ46ΝΠΙΘ-ΝΛ5) «5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ 2”, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”».

Το υπ’ αρ. πρωτ. 2902/27.04.2022 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. (ΑΔΑ: ΨΝΛΔ46ΝΠΙΘ-Μ57) «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκόμενων φορέων».

Το υπ’ αρ. πρωτ. Α1202/20.04.2023 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2023».

Το υπ’ αρ. πρωτ. Α1284/28.04.2023 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα την «Έκδοση ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γ.Γ.Π.Π. κατά την αντιπυρική περίοδο 2023».

Το Πρακτικό του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε Λακωνίας στις 11/05/2023 σε συνέχεια της υπ’ αρ. πρωτ. 147263/03.05.2023 Πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας.

Το υπ’ αρ. πρωτ. 2903 Φ.702.15/30.05.2023 έγγραφο της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Λακωνίας με θέμα «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις