Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Το άνοιγμα μιας βιβλιοθήκης και μάλιστα παιδικής δεν μπορεί παρά να δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Υπερβαίνω τα αλληλοσυγχαρητήρια, μεταξύ τους και την υπερπροβολή, γιατί επιμελώς και σ' αυτό τον τομέα αποκρύπτεται επιμελώς ολόκληρη η αλήθεια δηλαδή για την μεταβίβαση της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης από το Υπουργείο Παιδείας στο Δήμο Ευρώτα μόχθησαν και άλλοι (ξεκίνησε την λειτουργία την δεκαετία του 1980 ως ΝΠΙΔ του Υπουργείου Γεωργίας).

Επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει και υπάρχει θεσμικό - νομικό κενό που αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μέχρι σήμερα η Κοινωφελής Επιχείρηση "ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" δεν έχει συγκροτήσει ΟΕΥ (Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις εργασίας ανάλογων ειδικοτήτων για την λειτουργία

α. Της δημοτικής παιδικής βιβλιοθήκης Βλαχιώτη

β. Της δημοτικής βιβλιοθήκης Κροκεών

γ. Του Γεωργικού Ινστιτούτο στο Αστέρι

δ. Των ΚΔΑΠ.

2. Σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνω την επιστημονική πληρότητα των εθελοντών δασκάλων, καθηγητών, των βιβλιοθηκονόμων και βιβλιοθηκάριων που θα λειτουργήσουν το καλοκαιρινό τμήμα.

Όμως και αυτή η πράξη (χωρίς ευθύνη των εθελοντών) με ευθύνη της διοίκησης της ΚΕΔΕ ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" είναι έωλη για δύο λόγους:

1. Δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση ώστε να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή ανάλογων αρμοδιοτήτων

2. Και οι συμμετέχοντες εθελοντές εκπαιδευτικοί δεν έχουν διοικητική κάλυψη γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αναρτημένη στην Διαύγεια.

Επειδή η δημοτική περιουσία έχει κανόνες λειτουργίας κάντε το έστω και εκ των υστέρων, τουλάχιστον να υπάρχει νομιμότητα στην λειτουργία αυτής της εθελοντικής ομάδας που σε ότι με αφορά την επαινώ.

Ο εθελοντισμός μόνο δημιουργεί άλλου τύπου εργασιακές σχέσεις χωρίς την ύπαρξη προϊσταμένων υπευθύνων.

Πάρα τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου από το 2018 για λειτουργία τουλάχιστον των δύο δημοτικών βιβλιοθηκών Βλαχιώτη και Κροκεών (χωρίς να αποκλείονται άλλες) με ενιαία βάση δεδομένων στα πρότυπα των e-library με δορυφορική συνεργασία και ηλεκτρονικό σύστημα και ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν έγινε απολύτως ΤIΠΟΤΑ.

Όσο για την δημοτική βιβλιοθήκη Κροκεών η χρηματοδότηση μηδενική έως τώρα.

Αν κάνω λάθος εδώ είμαι για διορθώσεις και την ανάλογη συγνώμη.

Αναμένουμε …

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις