Κανελλοπούλου στο Punto Grecia: Η Σπάρτη χρειάζεται άλλον προσανατολισμό
Οι προσπάθειες του Ινστιτούτου Σπάρτης για την ανάδειξη της αρχαίας Σπάρτης , την εξωστρέφεια και την πρόκληση του διεθνούς ενδιαφέροντος
ΣΠΑΡΤΗ. Οι προσπάθειες του Ινστιτούτου Σπάρτης για την ανάδειξη της αρχαίας Σπάρτης , την εξωστρέφεια και την πρόκληση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την πόλη συνεχίζεται με την συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Μαΐου 2023 η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου στην ενημερωτική ιστοσελίδα/ιστότοπο στην ιταλική γλώσσα του Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Punto Grecia.
Συγκεκριμένα η κ Κανελλοπούλου στην συνέντευξή της αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των σχέσεων του Ινστιτούτου Σπάρτης και του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza τονίζοντας την ανάγκη του ιστορικού Δήμου Σπάρτης για εξωστρέφεια και προσανατολισμό προς την μεγάλη εισερχόμενη τουριστική αγορά.
Στην συνέντευξή της η κ Κανελλοπούλου αναδεικνύει τις δράσεις εξωστρέφειας του Ινστιτούτου Σπάρτης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παρουσίας της Σπάρτης στην διεθνή τουριστική αγορά.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη της Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης , Αναστασίας Κανελλοπούλου στα ιταλικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.puntogrecia.gr/interviste/2011-intervista%EF%82%BD-la-presidente-dell-istituto-di-sparta,-anastasia-kanellopoulou-evidenziare-il-grande-patrimonio-culturale-di-sparta-e-della-regione-circostante
Μετάφραση Συνέντευξης – Δημοσιεύθηκε, 15 Μαΐου 2023
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου: Ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπάρτης και της γύρω περιοχής.
Το Ινστιτούτο Σπάρτης είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στη Σπάρτη και στο νομό Λακωνίας τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Το πλήρες όνομα του οργανισμού είναι Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Λακωνίας και κύριος στόχος του είναι να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και εστιάζοντας κυρίως στη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της.
Με αφορμή την έκδοση του πρώτου τεύχους του μοναδικού διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για τη Σπάρτη με τίτλο The Historical Review of Sparta σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, με το οποίο το Ινστιτούτο Σπάρτης έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας, η Πρόεδρός του Αναστασία Κανελλοπούλου παραχώρησε μια συνέντευξη στο Punto Grecia παρουσιάζοντας το Ινστιτούτο και τις δραστηριότητές του.
Η Αναστασία Κανελλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη, με καταγωγή από το ιστορικό χωριό της Σελλασίας. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση.Εκπαιδευτικός, πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, συγγραφέας και εκδότης βιβλίων και συνδιευθυντής με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης του International Scientific Review on Sparta, The Historical Review of Sparta. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης από το 2010 και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στη Σπάρτη και τη Λακωνία.
Ποιες είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις που ακολουθεί το Ινστιτούτο Σπάρτης και οι συνεργασίες με άλλους φορείς που μοιράζονται τους ίδιους στόχους;
Το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια για την αειφόρο ανάπτυξη και εστιάζει ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή και πώς αυτή επηρεάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γεωργία και τον τουρισμό στην περιοχή μας, αναδεικνύοντας το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων ως πρότυπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Το 2021, υπό την αιγίδα και την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Σπάρτη με θέμα: «Διεθνείς Σχέσεις στην Αρχαιότητα: Η περίπτωση της Σπάρτης».
Το 2022 εκδόθηκε το μοναδικό διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τη Σπάρτη, με τίτλο The Historical Review of Sparta, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, στο πρώτο τεύχος του οποίου δημοσιεύτηκαν οι παρεμβάσεις του προαναφερθέντος συνεδρίου.
Το 2022, με τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Σπάρτης και με χορηγίες, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Σπάρτη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελλασίας, με θέμα: «Η μάχη της Σελλασίας (222 π.Χ.), ένα πέτρινο ορόσημο. της τελευταίας περιόδου ανάπτυξης της Σπάρτης».
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Σπάρτης πραγματοποίησε εκδόσεις και παραγωγές όπως η έκδοση με τίτλο «Το ταξίδι της Ευρώπης στον κόσμο», που περιέχει πίνακες και γλυπτά από όλο τον κόσμο, με θέμα τον μύθο της απαγωγής της Ευρώπης. Η έκδοση αυτή έγινε στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μουσείου «Οίκος της Ευρώπης» στο κέντρο της Σπάρτης, όπου βρίσκεται το αυθεντικό ομώνυμο ψηφιδωτό.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η παραγωγή ντοκιμαντέρ για τη μάχη της Σελλασίας (222 π.Χ.), που δημοσιεύτηκε στο youtube και το βίντεο «Οι ύμνοι της Σπάρτης σε συνεργασία» με τη χορωδία «Tαϋγέτη» σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Μαχαιρά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάθε διεθνή συνάντηση το Ινστιτούτο Σπάρτης τιμά μια από τις πόλεις του κόσμου που φέρουν το όνομα Σπάρτη: στα δύο πρώτα συνέδρια τιμήσαμε τη Σπάρτη της Πισιδίας (Μικρά Ασία) και το ιστορικό χωριό της Σπάρτης στο Οντάριο, Καναδάς. Στα πλαίσια επίσης των συμφερόντων του, το Ινστιτούτο Σπάρτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, ανέλαβε τη σύνταξη του φακέλου για την ανάδειξη του τελετουργικού κλάματος της Μάνης (μοιρολόι) ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Το Δίκτυο Spartanet είναι μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία για το Ινστιτούτο. Ποιος είναι ο στόχος του;
Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Σπάρτης είναι η εις βάθος έρευνα και απογραφή πόλεων, πανεπιστημίων, αθλητικών οργανισμών, αθλητικών ομάδων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων παγκοσμίως που φέρουν το όνομα Σπάρτη στον τίτλο τους. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο, το Spartanet που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω της δημιουργίας συνδιοργανώσεων, τουριστικών πακέτων, πολιτιστικής διπλωματίας γενικότερα, από τα οποία φυσικά μπορεί να επωφεληθεί ολόκληρη η χώρα μας.
Ποιες είναι οι μελλοντικές σας δραστηριότητες;
Πρώτα από όλα, προετοιμάζουμε εντατικά τη διοργάνωση του συμποσίου «Mystras Forum 2023: Γεώργιος Γεμιστός: ο διαχρονικός και επίκαιρος ανθρωπιστής φιλόσοφος του Μυστρά απαντά στις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις της εποχής μας», που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου. 2023 στον Μυστρά, μνημείο της UNESCO, υπό την αιγίδα και με την ευγενική αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στοχεύουμε στην ετήσια συχνότητα αυτών των συμποσίων, ελπίζοντας ότι θα είναι μια ευκαιρία για έναν διάλογο με στόχο μια νέα ανθρωπιστική προσέγγιση της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των κρίσεων του σύγχρονου κόσμου.
Στις 20 και 21 Ιουλίου 2023 θα διοργανωθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ευρώτας». μέσα από μια πρωτότυπη παραγωγή μουσικής και χορού θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του ιστορικού ποταμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Ιερού της Αρτέμιδος Ορθίας στις όχθες του Ευρώτα σε μια προσπάθεια σύνδεσης της πόλης της Σπάρτης με το ιστορικό ποτάμι και τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά.
Από τις 4 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, θα διοργανωθεί στη Σπάρτη θερινό σχολείο που θα επεκταθεί σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία και θα παρέχει πιστοποίηση σπουδών του Πανεπιστημίου La Sapienza.
Στα πλαίσια της άλλης μας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, το 2023, ετοιμάζουμε το τρίτο Διεθνές Συνέδριο για τη Σπάρτη με τίτλο: «Ancient gods and sanctuaries of the league of free Laconians» που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, στο La Sapienza Rome (20-22 Οκτωβρίου 2023).
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Σπάρτη 2023-2024 με τίτλο: «Οικονομικό μοντέλο, νόμισμα και κληρονομικό δίκαιο στην αρχαία Σπάρτη». Η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει την ιδιαίτερη βιοθεωρία της Σπάρτης και τον ρόλο της Σπαρτιάτισσας στην κοινωνία των πολιτών της Σπάρτης στην αρχαία Ελλάδα.
Φυσικά, κάθε χρόνο θα κυκλοφορεί ένα τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της Σπάρτης, The Historical Review of Sparta, με ανακοινώσεις των διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνουμε.
Στην συνέχεια προβάλλεται το βίντεο παρουσίασης του άλμπουμ «Το ταξίδι της Ευρώπης στον κόσμο», https://tinyurl.com/ycxpr7ca
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις